Internasjonalt har fakling pågått siden starten av industriell oljeproduksjon på slutten av 1800-tallet, og denne praksisen pågår fortsatt i stor skala i mange land. Ifølge Verdensbankens Global Gas Flaring Reduction Partnership (2023) fakles det for tiden omtrent 140 milliarder kubikkmeter gass i året. Dette fører til at over 300 millioner tonn CO₂ blir sluppet ut i atmosfæren, noe som tilsvarer de årlige utslippene fra cirka 77 millioner biler.
I tillegg til utslipp av klimagassen CO₂ vil ikke absolutt all gass bli forbrent (forbrenningseffektiviteten på metan regnes å være cirka 98 prosent). På grunn av at naturgass virker mye sterkere på klimaet enn CO₂ vil ufullstendig brenning gjøre at denne lille andelen naturgass likevel har en betydelig effekt på global oppvarming hvis praksisen med fakling ikke erstattes med fangst og lagring av gassen.
Videre er fakling sløsing med en verdifull energiressurs som verden trenger for å dekke kraftbehovet, eller for å erstatte andre mer forurensende drivstoff som kull og diesel, siden disse gir høyere utslipp per energienhet.
Det er ulike årsaker til at dette ikke har blitt løst internasjonalt. En hovedårsak er manglende regulering og lovgivning (politisk vilje). Dette gjør at de private aktørene kun kan satse på gjenvinning hvis det fra et rent markedsstyrt perspektiv er økonomisk lønnsomt å gjøre de nødvendige investeringene for å fange, transportere, behandle og selge gassen. I tillegg finnes det i enkelte land lovverk som rett og slett forhindrer/fordyrer utnyttelse av gassen. For eksempel kan et selskap ha sikret seg rettighetene til å utvinne olje, men har ikke rett til å bruke den tilhørende gassen som produseres under utvinningen. I andre tilfeller kan det mangle forskrifter om hvordan gassen skal håndteres kommersielt, noe som kan skape juridiske uklarheter.
Noen ganger vil teknologiske fremskritt og geologisk forhold tillate at gassen kan re-injiseres tilbake i reservoaret. Men også dette kan bli hindret av regulering og lovgivning enkelte steder, eventuelt at det kun blir et fordyrende element hvis lovverket ikke gjør det lønnsomt gjennom avgiftspolitikken. Alternativet til re-injeksjon vil være å bygge infrastruktur for å frakte gassen til et marked der den kan selges. I dette tilfellet vil gassen kunne gi ekstra inntjening, men for små gassmengder fra installasjoner som ligger langt til havs vil ofte utgiftene overstige inntektene. Igjen kan dette regnestykket snus hvis landene det gjelder endrer regelverk og avgiftspolitikk.
Det har vært en viss framgang på dette området de siste årene. I 2015 lanserte Verdensbanken og FNs generalsekretær initiativet Zero Routine Flaring by 2030 (ZRF), som forplikter regjeringer og oljeselskaper til å ikke rutinemessig fakle gass i nye utbygginger av oljefelt, samt å avslutte rutinefakling i eksisterende anlegg så snart som mulig og senest innen 2030. Per 2023 er det 35 nasjoner og 54 oljeselskaper som støtter dette initiativet, noe som utgjør aktører som står for omtrent 60 prosent av den totale gassfaklingen globalt. For å få til ytterligere reduksjon er det imidlertid viktig å få alle land til å forplikte seg til dette initiativet.
Kommentarer (2)
skrev Jan Otto Reberg
Det er litt merkelig at Store Norske Leksikon skriver at "på norsk kontinentalsokkel omfattes fakling av CO2-avgift", uten å nevne at fakling er forbudt i Norge bortsett fra når det er absolutt nødvendig av sikkerhetshensyn.
svarte Ola Nordal
Tusen takk for innspillet. Denne artikkelen har ikke blitt faglig oppdatert siden siste utgaven av papirleksikonet, og her har nok reglene endret seg. Jeg har slettet opplysningen og merket artikkelen med at den trenger revidering. Med vennlig hilsen Ola i SNL-redaksjonen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.