Teknikker for celle- og gruve-emaljering var kjent allerede i oldtiden. Celle-emalje, som var den mest vanlige, fikk sin største blomstring i bysantinsk kunsthåndverk fra 500-tallet. Den ble utført på gullgrunn. Et praktverk er alterverket Pala d'Oro i Markuskirken i Venezia (900–1300-tallet). På begynnelsen av 1300-tallet ble det skapt gotiske relieff-emaljearbeider, særlig i Nord-Italia.
Fra Bysants spredte teknikken seg til Rhinprovinsen, men på 1100-tallet ble celle-emaljen fortrengt av gruve-emalje. Kjente verker fra denne tidsperioden er Heriberts-skrinet fra cirka 1155, nå i domkirken i Köln, og et alter fra 1181 i Leopold-kapellet i Klosterneuburg ved Wien. Fra Bysants kom emaljeteknikken også til Kina, hvor man har eksempler på celle-emaljeteknikken fra Tang-dynastiet (618–907), men hvor blomstringen kom i tiden 1300–1700, da også gruve-emalje og maleremalje ble brukt. Fra Kina ble teknikkene overført til Japan i cirka 1600.
På slutten av 1100-tallet ble Limoges i Frankrike det ledende sentrumet for gruveemaljering. Relikvieskrin, kors, alterkalker, alterstaker og så videre i den karakteristiske Limoges-gruve-emaljen ble spredt over store deler av det katolske Europa. Maleremalje ble skapt på slutten av 1300-tallet i Limoges. Teknikken ble utviklet videre på 1400-tallet for så å dominere emaljeproduksjonen i Limoges på 1500- og 1600-tallet med blant annet familiene Pénicaud og Limosin.
På slutten av 1800-tallet opplevde emaljeteknikkene en gjenoppblomstring over store deler av Europa. Gullsmeder fra Russland, Frankrike, England, Tyskland og Østerrike var de ledende.
Kommentarer (2)
skrev Anne Marit Godal
svarte Guro Djupvik
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.