Utdrag fra periodesystemet
Dysprosium er det 66. grunnstoffet i periodesystemet. Det har atomnummer 66, atommasse 162,5 og atomsymbol Dy.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Dysprosium

Metallisk dysprosium er sølvfarget.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Dysprosium er et grunnstoff som er et mykt, sølvglinsende metall. Dysprosium tilhører lantanoidene i periodesystemet.

Faktaboks

Uttale

dysprosium

Etymologi

av gresk dyspros, 'møysommelig, vanskelig'; grunnstoffet var vanskelig å isolere

Engelsk navn
dysprosium

Dysprosium er et av de sjeldne jordmetallene. Det oksideres i luft, reagerer med kaldt vann og løses i syrer. Metallet er ganske mykt og kan kuttes med kniv.

Dysprosium har sammen med naboen i periodesystemet, holmium, det høyeste magnetiske momentet av alle grunnstoffene.

Bruk

Dysprosium har bare noen få, men betydningsfulle bruksområder. Det høye smeltepunktet og evnen til å absorbere nøytroner gjør at det har vært brukt som legeringsmetall i kontrollstaver i kjernekraftverk. Metallet brukes også noe innen laserteknikk og som katalysator i petrokjemisk industri.

Jodidet av dysprosium, DyI3, kan brukes i halogenpærer. Jodidet spaltes ved høye temperaturer og gir dysprosium-atomer i gassfase. Disse absorberer energi og sender energien ut igjen som et intenst hvitt lys.

Dysprosium brukes også i materialer som endrer størrelse ved magnetisering (magnetostriktive materialer). Magnetostriktive materialer brukes blant annet i sonarer. Magnetostriktive materialer som er laget av en legering av dysprosium og jern (DyFe2) kan brukes ved temperaturer opp til flere hundre grader celsius, men her må store magnetfelt til. Dersom denne legeringen i stedet brukes sammen med en legering av terbium og jern (TbFe2), kan et mye mindre magnetfelt benyttes.

Forekomst

Krystall av monazitt
Mineralet monazitt inneholder dysprosium.
Krystall av monazitt
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dysprosium er sjeldent i naturen. Det finnes i mineralene monazitt og bastnäsitt sammen med andre lantanoider. I tillegg finnes dysprosium i flere andre mineraler som xenotim-(Y), fergusonitt-(Y), gadolinitt-(Y) og euxenitt.

Historie

Dysprosium ble oppdaget i 1886 av den franske kjemikeren Paul-Émile Lecoq de Boisbaudran i Paris da han analyserte et mineral fra Ytterby utenfor Stockholm. Han klarte imidlertid ikke å isolere metallet, som opptrådte sammen med holmium og andre lantanoider. Fordi det var så vanskelig å isolere, fikk det nye grunnstoffet navnet dysprosium, etter gresk dyspros-, som betyr «møysommelig» eller «vanskelig».

I 1906 isolerte franskmannen Georges Urbain dysprosium for første gang. Det rene metallet ble først fremstilt rundt 1950.

Fremstilling

Dysprosium skilles fra de andre lantanoidene ved ionebytter- eller ekstraksjonsmetoder. Rent metall fås ved reduksjon av trifluoridet med alkalimetaller eller jordalkalimetaller, som for eksempel kalsium. Dysprosium dannes også som fisjonsprodukt i kjernereaktorer.

Det produseres rundt 100 tonn dysprosium årlig.

Kjemiske egenskaper

Dysprosium.
Dysprosiumsulfat, Dy2(SO4)3, er et svakt gulgrønt salt.

Metallisk dysprosium er mykt og sølvglinsende. Dysprosium oksiderer kun meget sakte i luft ved romtemperatur og er lett løselig i mineralsyrer.

Dysprosium smelter ved 1412 °C og absorberer nøytroner lett. Ved temperaturer under −168 °C er det ferromagnetisk, og ved meget lave temperaturer superledende. Dysprosium har sammen med holmium det høyeste magnetiske momentet av alle grunnstoffene.

Metallisk dysprosium og dysprosiumforbindelser har ingen nevneverdige skadevirkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Smeltepunkt
1412 °C
Kokepunkt
2562 °C
Massetetthet
8,55 g/cm³
Elektronkonfigurasjon
[Xe]4f¹⁰6s²

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg