Engelskmannen William Bickford (1774–1834) oppfant sikkerhetslunten i 1834. Oppfinnelsen hans bestod av en kjerne av svartkrutt omgitt av en spinning med jutefibre. For å bedre tåle vann kunne den belegges med et lag av tjære, voks eller lignende. Slik tjærelunte kunne brenne også under vann og var et gjennombrudd i sikker antenning av svartkrutt, blant annet innenfor bergverksdrift.
De første detonerende luntene bestod av et tynnvegget rør, gjerne av bly, fylt med et pulverformet sprengstoff. Den første typen inneholdt pulverisert nitrocellulose og ble introdusert i Frankrike i 1879. En versjon for militær bruk, som først ble utviklet i Østerrike i 1887, var basert på kvikksølvfulminat. Slik lunte inneholdt kvikksølvfulminat som var desensitert (flegmatisert) med parafinvoks.
Den første moderne formen for detonerende lunte ble utviklet i Frankrike på starten av 1900-tallet og var laget av et tynt rør av tinn fylt med pikrinsyre. Bly kunne ikke brukes fordi det ville ha reagert med pikrinsyren. Denne detonerte med en hastighet på omtrent 6700 meter per sekund. En forbedret type, introdusert i 1908, bestod av TNT fylt i et tynt blyrør.
I løpet av 1920– og 1930-årene ble de metalliske luntene utfordret av tekstillunter fylt med PETN. Avhengig av tykkelsen på tekstilene detonerte disse med en hastighet på mellom 6300 og 7300 meter per sekund. Tekstilfibrene kunne bestå av jute, hamp, polyester eller rayon.
Enkelte PETN-tekstillunter fikk handelsnavn som etter hvert ble meget kjente, slik som den amerikanske Primacord, introdusert av selskapet Ensign-Bickford Company i 1936, og den britiske Cordtex. Disse navnene er nå blitt mer eller mindre generiske og brukes enkelte ganger også som synonym for detonerende lunte.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.