Demoner blir i folketro eller religion ofte sett på som årsak til sykdommer og spesielt til tilstander av mental ubalanse. Også andre ulykker kan skyldes demoner. Ofte tenkes demonene å ta opphold i et menneske, som da sies å være besatt. Besettelsen kan være uforskyldt, eller skyldes at vedkommende tenkes å være disponert gjennom bestemte demoniske karaktertrekk (for eksempel grådighet eller uhemmet seksualitet). Demonen eller demonene må i så fall drives ut, oftest av en spesialist, som en prest eller en sjaman. Slik eksorsisme (av gresk exorkismos 'utdrivelse ved besvergelse') finnes innenfor de fleste religioner. Typiske utdrivelser er omtalt i Det nye testamentet; Jesus utdriver urene ånder (Matt 9,32; Luk 4,35 og 8,29). Utdrivelse av onde ånder er fortsatt praktisert i kristne kirker, men har i de senere år vært sterkt omdiskutert og kritisert, ikke minst i Norge, også innenfor kirkene selv.
Hvis pasientens bevissthet erstattes av demonens, kan dialoger mellom eksorsist og demon utspille seg, der demonen gir seg til kjenne og eventuelt setter visse betingelser for å forlate pasienten. Denne type utdrivelse følger gjerne bestemte former, fastlagt innen vedkommende kultur, og kan gi opphav til – eller være avledet av – lokale teatertradisjoner.
Besettelser kan forekomme som et mer eller mindre kollektivt fenomen, spesielt i situasjoner der det skjer dype sosiale omveltninger. Kollektive besettelser er kjent fra europeisk senmiddelalder. Besettelse kan også være et viktig, fast innslag i organiserte kultformer. Eksempler er voodoo-kulten på Haiti, zar-kulten i Egypt og nat-kulten i Myanmar. Det dreier seg da gjerne om åndevesener som er på grensen mellom det demoniske og det guddommelige.
Ved siden av utdrivelse, finnes det utallige midler som de ulike kulturer anvender for å beskytte seg mot demoner. Som eksempler kan nevnes formler (for eksempel Kristi navn), amuletter, symboler (for eksempel kors), ild, vievann, støy (klapping i hender, fyrverkeri) og kasting av stener.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.