Goethe in der Campagna
Johann Wolfgang von Goethe på dannelsesreise i Italia. Den tyske forfatteren omtalte oppholdet i Italia som en «gjenfødelse». Goethe in der Campagna av Johann Heinrich Wilhelm Tischbein fra 1787.
Av /Städel Museum (Frankfurt).

En dannelsesreise er en reise man foretar for å lære og for å utvikle seg som menneske.

Faktaboks

Etymologi

Sammensatt av dannelse og reise

Ordet kan vise til tradisjonen fra 1600-tallet til tidlig på 1800-tallet da unge europeiske adelige og andre fra rike familier dro på en såkalt «grand tour», en langvarig rundreise i Europa. Også medlemmer av den norske eliten som for eksempel Bernt Anker og John Collett dro på slike dannelsesreiser. Senere har norske kunstneres reiser og opphold i andre land for å søke inspirasjon og lærdom, blitt kalt dannelsesreiser.

I vår tid er reiser mye billigere og mindre tidkrevende. Langt flere har mulighet til å reise for opplevelsens skyld. Om dagens forhold er det mindre vanlig å snakke om dannelsesreiser. På norsk klinger ordet litt gammeldags og storslått, og brukes eventuelt hvis man vil understreke at en reise har et høyverdig formål eller bidrar spesielt til kulturell og personlig utvikling. På tysk brukes ordet Bildungsreise, som er satt sammen av de samme elementene, mer allment om studieturer for eksempel for skoleelever og studenter, og om kulturelt orientert turisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg