Cand.jur. var tidligere en akademisk grad og forkortelse for candidatus juris (mann) og candidata juris (kvinne). Den ble tildelt en person med fullført embetsstudium i jus, som kan kalle seg jurist. Den er i dag erstattet med graden master i rettsvitenskap.

Cand.jur.-graden ble delt ut siste gang i Norge våren 2007. Det har vært foreslått at personer med mastergrad i rettsvitenskap skal kunne benytte cand.jur. som sidetittel for å fremme nordisk standardisering og mobilitet, siden tittelen cand.jur. er bedre forstått i andre nordiske land som har tilsvarende titler.

Historie

Det juridiske embetsstudiet som ledet til graden cand.jur., ble innført ved Danmark-Norges felles universitet Københavns Universitet i 1736. Studiet ble videreført på grunnlag av den danske graden og studieordningen ved Det Kongelige Frederiks Universitet (Universitetet i Oslo) fra 1811.

Graden hadde ikke alltid noen formell tidsnormering, men ble etter hvert normert til seks års studier. I forbindelse med Bolognaprosessen ble den danske graden cand.jur. normert til fem år, mens den norske graden fikk gradsbetegnelsen master i rettsvitenskap og ble normert til fem år. Samtidig ble studieåret lengre, og omfanget av studiet er derfor omtrent det samme.

Les mer i Store norske leksikon