Boktrykkerkunstens opprinnelige prinsipp var trykking med løse typer satt sammen til ord, linjer og hele trykksider. Typene var små metallstaver, cirka 23,6 millimeter lange, og med speilvendte, opphøyde bokstavbilder. De lå systematisk ordnet i store kasser med mange rom, såkalte settekasser. For å sette opp en typografisk sats, det vil si en trykkside, måtte skrifttypene plasseres i en vinkelhake justert i ønsket linjelengde. Linjene ble plassert under hverandre i det antallet en full side skulle utgjøre. Deretter ble sidene plassert i en trykkpresse, påført trykksverte og trykt mot papir.
Da boktrykkerkunsten ble utviklet i Europa på 1400-tallet, ble trykkingen utført på enkle håndpresser av tre, noe som gjorde arbeidet tidkrevende og kostbart. Oppfinnelsen av hurtigpressen tidlig på 1800-tallet og settemaskinen i 1880-årene førte til at bøkene kunne trykkes raskere. I første halvdel av 1900-tallet førte stadig nye og bedre maskinkonstruksjoner til høyere kvalitet og mer effektiv utførelse.
Fra 1960-årene har trykking i offset, og etter hvert også digitaltrykk, erstattet den tradisjonelle boktrykkerkunsten.
Kommentarer (4)
skrev Simen Keiland Fondevik
skrev Katrine Kalleklev
skrev Johan Solberg
Jeg synes kanskje det hadde vært fint at vi begynte å lette litt på eurosentrismen. Den eldste bevarte boken som ble trykket med løse typer av metall er Jikji, trykket i 1377 i Korea. Derfor burde vi kanskje anerkjenne at boktrykkerkunsten med ble oppfunnet i Korea? I hvert fall om vi skal ta som utgangspunkt at boktrykkerkunsten er høytrykk med sats i metall. Det er ikke tvil om at Gutenberg gjorde en kjempeinnsats for håndverket, men han var ikke oppfinneren av boktrykkerkunsten. Han innførte boktrykkerkunsten i Europa, og utviklet en rekke metoder for ulike deler av prosessen. Før Gutenberg kom på banen hadde løse typer til og med blitt støpt i bly i Korea, og mange bøker hadde blitt trykket siden 1200-tallet. Det å skrive at "I Korea ble det på 1200-tallet eksperimentert med støping av løse skrifttyper i bronse", høres nesten litt nedtalende ut. På 1200-tallet ble trykking med hjelp av løse typer utviklet i Korea, og flere bøker ble trykket.
skrev Katrine Kalleklev
Hei Johan, tusen takk for ditt innspill. Jeg ser nå at artikkelen bør omskrives noe, jeg er enig. Dette skal jeg ta tak i.
Med vennlig hilsen Katrine
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.