Utviklingslæren (tegning)

Utviklingslæren. En enkel presentasjon av hvordan man tenker seg at de ulike hovedgruppene av dyr har utviklet seg, alle med utgangspunkt i noen få primitive organismer fra prekambrium.

Av /Store norske leksikon ※.

Biologi er vitenskapen om liv og levende organismer. Det er en omfattende vitenskap som også er nært knyttet til andre vitenskaper som medisin, kjemi, geologi og paleontologi.

Faktaboks

Uttale
biologˈi
Etymologi
av gresk bios, ‘liv’ og logos, ‘lære’

Vitenskapsgrener

Historisk har biologi blitt delt inn i ulike grener eller fagdisipliner, både ut i fra hvilke organismegrupper som studeres og hvilke prosesser man forsker på.

Noen av de viktigste vitenskapsgrenene er:

Historie

Ordet 'biologi' som betegnelse på en egen vitenskap ble først brukt rundt begynnelsen av 1800-tallet, av naturforskere som Jean-Baptiste de Lamarck (1744–1829).

Det viktigste teoretiske grunnlaget for all moderne biologi, teorien om evolusjon gjennom naturlig utvalg, ble formulert på midten av 1800-tallet av Charles Darwin og Alfred Wallace.

I første halvdel av 1900-tallet ble mekanismene bak genetisk arv oppdaget, noe som var med å gi evolusjonsteorien et empirisk grunnlag, i det som ofte kalles den moderne syntese. Den moderne syntese bidro blant annet til å gjøre biologi til en eksperimentell vitenskap i langt større grad enn tidligere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg