Befolkningspyramider forteller mye om en befolknings sammensetning. Et blikk på en befolkningspyramide forteller hvilke årskull (kohorter, mennesker født i ett bestemt år eller en bestemt periode) som er små og store. Dersom et årskull, eller flere årskull etter hverandre, av en eller annen grunn er små (eller store), kommer de til å være forholdsvis små (eller store) gjennom hele levetiden, såfremt ikke migrasjon eller dødelighet skulle få et slikt omfang at det påvirker størrelsen.
Vi kan med andre ord følge et lite årskull oppover i pyramiden som en innsnevring og tilsvarende et stort årskull som en utvidelse. Dersom det er store årskull i aldre der det er vanlig å få barn, kan dette igjen bidra til store årskull blant de aller yngste.
De fleste befolkningspyramider er litt asymmetriske (for gutter/yngre menn er søylene noe lengre enn for jenter/unge kvinner, mens for høyere aldre er søylene lengst for kvinner). Dette henger sammen med at det vanligvis fødes litt flere guttebarn enn jentebarn, og at kvinner i gjennomsnitt vanligvis lever lenger enn menn.
I land med høy fruktbarhet vil befolkningspyramidene ofte ha form som en ordentlig pyramide: Bredest nederst, og smalere og smalere oppover. Etter hvert som mange land har fått lavere fruktbarhet og høyere levealder, har befolkningspyramidene blitt mer innsnevret nede og høyere mot toppen – de har fått mer form av søyler enn av pyramider.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.