Barnehagereformen var en reform innen barnehagesektoren i 2003. Reformen var et svar på den store etterspørselen etter barnehageplass.
Faktaboks
- Også kjent som
-
Barnehageforliket
Den tidligere statsråd og kunnskapsministeren (2005–2007) Øystein Djupedal fra Sosialistisk Venstreparti (SV) tok initiativet til barnehagereformen. SV allierte seg med representanter fra Ap, FrP og Sp på Stortinget, og denne alliansen gikk mot mindretallsregjeringens egen barnehagepolitikk. Opposisjonen og regjeringen inngikk etter hvert et forlik. Det er i ettertid dette forliket som går under betegnelsen barnehageforliket fra 2003.
Barnehagereformen og et bredere forlik om barnehagepolitikken innebar at flere småbarnsmødre kunne jobbe heltid. Den tidligere uregulerte dagmammaordningen gikk mot en avvikling. Kontantstøtten (en utbetaling til foreldre med barn mellom ett og to år som ikke eller bare delvis benytter barnehageplass), som ble innført i 1998, bidro også til å presse fram forliket om barnehagereformen. Reformen var ikke bare startskuddet for full barnehageutbygging. Den innebar også retten til barnehageplass som ble lovfestet i 2009.
Opptakten til reformen finnes i stortingsmeldingen med vedlegg: St. meld. 24 (2002-2003) Barnehagetilbud til alle – økonomi, mangfold og valgfrihet (Barnehageavtalen).
De tre sentrale komponentene i barnehagereformen var disse:
- utbygging av flere barnehager
- likebehandling av offentlige og private barnehager, samt kommunalt samordnet opptak av barn
- redusert pris for barnehageopphold (makspris)
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.