Det moderne bankvesenet er av italiensk opprinnelse, men dets røtter går lenger tilbake. Overføring av penger og oppbevaring av betrodde midler finner man allerede i det gamle Babylon (500-tallet før vår tidsregning), Hellas og Roma.
Også i middelalderen og enda lenger frem i tid spilte pengevekslerne en stor rolle fordi myntforholdene var så skiftende. Særlig utviklet italienerne denne typen forretning og utbredte den til andre land. Etter sin opprinnelse ble disse italienere kalt lombardere, og bankenes gate i London City, Lombard Street, er oppkalt etter dem.
De drev særlig én type lånevirksomhet – kortsiktige utlån mot håndfast pant – som kom til å gå under navnet lombardlån. De benyttet også veksler i utlånsvirksomheten. For øvrig var vekselérforretning i eldre tider ofte forbundet med gullsmedhåndverket.
Den første offentlige banken var Banco di Rialto i Venezia, som ble opprettet 1587. Snart fulgte banker i Amsterdam, Hamburg og Nürnberg. På 1600-tallet begynte en ny utvikling av bankvesenet. Engelske gullsmeder tok imot edelt metall og kvitterte med å utstede betalingsbevis som tjenestegjorde som sedler.
I tilknytning til de store, engelske handelshusene oppstod det merchant banks. Den første seddelutstedende banken ble etablert i Sverige i 1661. Deretter fulgte Bank of England i 1694 og den tilsvarende i Skottland året etter. De fikk avgjørende betydning for utviklingen av det moderne seddel- eller sentralbanksystemet.
Med industrialismens fremvekst oppstod behovet for banker som kunne betjene større bedrifter. Bankene ble organisert som aksjebanker fordi det gjorde det lettere å skaffe den nødvendige grunnkapitalen. Bankenes formål var å skaffe bedriftene både kortsiktig driftskreditt og langsiktige lån til investeringer.
«Kredittbankene» blomstret særlig i England og Nederland, mens Frankrike etablerte investeringsbanker – crédit mobiliers – som ble mønster for tilsvarende banker i andre land.
På 1800-tallet fikk alle typer bankvirksomhet et veldig oppsving, og en mengde særegne bankformer ble utviklet. Området for bankenes virksomhet ble stadig utvidet, slik at det snart omfattet hele det økonomiske liv.
Samtidig skjedde det en sterk konsentrasjon. I 1844 var det mer enn 2000 banker i England. I 1913 var tallet kommet ned i 43 og etter andre verdenskrig regnet man først og fremst med «de fire store». Også i USA ble det en kraftig nedgang i antall selvstendige banker. Dette skyldtes ikke minst krisen i mellomkrigstiden. Av de omtrent 30 000 bankene som eksisterte i 1922, opphørte vel 10 000 i løpet av kriseårene.
Etter andre verdenskrig er det etablert en rekke internasjonale investeringsbanker. FNs bank, Verdensbanken, som ble opprettet i 1946, er blitt fulgt av flere regionale utviklingsbanker. De skal gi lån til offentlig infrastruktur som veier, kaier, vann, elektrisitet med mer, og til private bedrifter for å stimulere den økonomiske veksten i fattige land.
Kommentarer (2)
skrev Jan Karlstrøm
I artikkelen står det at en av oppgavene til banker er kredittformidling. Her kommer det imidlertid ikke fram at bankene også skaper kreditt (dvs. de driver ikke kun videreformidling av allerede eksisterende penger). Dette er også en bidragsyter til bankenes risiko, ikke minst at dette bidrar til en selvforsterkende effekt både i oppgang og nedgang.
Se f.eks. informasjonen fra Bank of England: https://www.bankofengland.co.uk/knowledgebank/how-is-money-created
svarte Stig Arild Pettersen
Takk for en relevant kommentar, og beklager et sent svar. Kategorien Bank har dessverre ingen fagansvarlig for tiden, men når en slik er på plass vil vedkommende passe på å vurdere dette perspektivet. Mvh, redaktør Stig Arild Pettersen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.