aziner
Molekylmodell av pyridin, et azin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
aziner
Lisens: CC BY SA 3.0
aziner
Strukturformel for pyridin, et azin
aziner
Lisens: CC BY SA 3.0
Aziner.

Aziner. Strukturen til noen hovedtyper.

Av /Store norske leksikon ※.

Aziner er organiske forbindelser av karbon, hydrogen og nitrogen.

Faktaboks

Uttale

aziner

Etter IUPACs definisjon er aziner forbindelser som har C=N–N=C inne i en karbonkjede, for eksempel (CH3)2C=N–N=C(CH3)2, di(propan-2-yliden)hydrazin. Stoffet vil til daglig oftest bli omtalt som acetonazin etter aceton.

Aziner har også blitt brukt som fellesnavn på en annen type molekyler, nærmere bestemt ringstrukturer som inneholder minst en C=N-gruppe som en del av ringstrukturen. Her vil det enkleste azinet være pyridin, som har kjemisk formel C5H5N. Dette molekylet har samme grunnstruktur som benzen, men der ett av karbonatomene i ringen er byttet ut med et nitrogenatom. Dersom ringen inneholder to nitrogenatomer, kan disse bli omtalt som diaziner. Det mest kjente diazinet er pyrimidin. Dette ringsystemet inngår blant annet i nukleinsyrene (DNA og RNA). IUPAC omtaler slike forbindelser som heterosykliske forbindelser og inkluderer ringforbindelser som har andre ikke-karbonatomer enn nitrogen i ringen, for eksempel oksygen- og/eller svovelatomer.

Les mer i Store norske leksikon