Risterasser i zhuang-landsby
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
.
Lisens: CC BY 4.0

Zhuang er Kinas største nasjonale minoritet med en befolkning på rundt 18 millioner. De er primært hjemmehørende i den autonome provinsen Guangxi i sørøst-Kina.

Språklig tilhører de tai-språkfamilien. Zhuang-språket består av en rekke dialekter med begrenset gjensidig forståelighet. Dette medfører at det store flertallet av befolkningen er tospråklig – kinesisk og zhuang – for å gjøre kommunikasjon enklere. Det tradisjonelle skriftspråket, Sawndip, ble i 1957 erstattet med et alfabet bestående av både latinske og kyrilliske bokstaver. I 1982 ble alfabetet reformert til kun å bestå av latinske bokstaver.

Zhuang-folkets religion er en animistisk tro med en øverste skapergud, Bu Luotuo/Baeuqloxdoh, som også er innstifter av religionen. Religionen har også tatt opp i seg trekk i fra kinesisk buddhisme og daoisme, i tillegg til trekk fra forfedredyrkelse og sjamanisme.

Historisk har zhuang-folket vært preget av strider mellom folk i sørøst-Asia og dynastiene i Kina. Først under Qing-dynastiet kom Guangxi og zhuang-folket under kinesisk kontroll, til tross for mange uroligheter på 1800-tallet. Som en del av kommunistpartiets minoritetspolitikk fikk Guangxi status som autonomt område i 1958.

Les mer i Store norske leksikon