Faktaboks

William Gilbert
Uttale
gˈilbət
Født
24. mai 1544
Død
30. november 1603
William Gilbert
Oljemaleri av den engelske legen og fysikeren William Gilbert

William Gilbert var en engelsk lege, fysiker og vitenskapsfilosof. Han argumenterte mot den aristoteliske filosofien som dominerte naturvitenskapen på hans tid. Gilbert er særlig kjent for sin bok De Magnete som utkom i år 1600.

Gilbert vokste opp i Colchester i England. Han fullførte sin utdannelse til lege ved St. Johns College i Cambridge i 1569. I 1573 ble han valgt til Fellow of the Royal College of Physicians og president i 1600. Han var livlege til dronning Elisabeth 1 fra 1601 til hun døde i 1603.

Den fulle tittelen til hans sentrale vitenskapelige verk, publisert i år 1600, var: De Magnete, Magneticisque Corporibus, et de Magno Magnete Tellure ('Om magneter og magnetiske legemer, og om den store magneten Jorden'). I dette verket beskrev han mange av sine eksperimenter med en modell av Jorden som han kalte en terella. Fra sine eksperimenter konkluderte han med at Jorden kunne oppfattes som en stor magnet, og at dette var årsaken til at kompassnåler peker nord-syd. Han var den første til å argumentere for at Jorden måtte ha en kjerne av jern. Han viste også at hvis man deler en stavmagnet med en nord- og sydpol, oppstår en ny magnet med en nord- og sydpol.

Kristian Birkelands terellaforsøk for å studere sammenhengen mellom nordlys og jordas magnetfelt var delvis inspirert av denne boka.

Les mer i Store norske leksikon