Vitenskapsmuseet er et natur- og kulturhistorisk museumKalvskinnet i Trondheim, som har ansvar for kulturminneforvaltning i Midt-Norge. I 1984 ble Vitenskapsmuseet en del av Universitetet i Trondheim, og i 2005 sidestilt med Norges teknisk-naturvitenskapelige Universitet (NTNU). Ringve botaniske hage på Lade er også en del av museet. I tillegg består museet av Institutt for naturhistorie, Institutt for arkeologi og kulturhistorie og Nasjonallaboratoriene for datering.

Virksomhet

Vitenskapsmuseet
Museet driver utstrakt formidlingsvirksomhet. Her er temaet myr.
Av /NTNU Vitenskapsmuseet.
Lisens: CC BY 2.0

Vitenskapsmuseet arbeider med forskning, bevaring og formidling av natur- og kulturhistorie. Dette innebærer blant annet arkeologiske utgravninger, biologisk forskning, bevaring av kulturminner og vedlikehold av samlinger. Gjennom utstillinger, undervisning og samarbeid med andre institusjoner formidler museet kunnskap om natur- og kulturarv til både publikum og fagmiljøer.

Institutt for arkeologi og kulturhistorie driver forskning innen forhistorisk, historisk, maritim og samisk arkeologi. Ved Institutt for naturhistorie forskes det på biogeografi, biosystematikk og økologi. Nasjonallaboratoriene for datering utfører datering av objekter med hjelp av karbondatering.

Samlinger og utstillinger

Klemenskirkeutstillingen
Fra Klemenskirkeutstillingen.
Av /NTNU Vitenskapsmuseet.
Lisens: CC BY 2.0

Vitenskapsmuseet har betydelige kulturhistoriske, zoologiske, botaniske og geologiske samlinger. Disse formidles i utstillingslokalene på Kalvskinnet i Trondheim. De kulturhistoriske samlingene omfatter materiale fra arkeologi, numismatikk, kunsthistorie, etnografi og nyere kulturhistorie. Grunnlaget for samlingene stammer fra Johan Ernst Gunnerus' samlinger fra 1700-tallet.

Den arkeologiske samlingen inneholder rundt 1,6 millioner objekter og inkluderer jordfunn og gjenstander fra sjø og hav, fra steinalderen til nyere tid. Samlingen er bygget opp gjennom innsamling av arkeologisk materiale fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland siden midten av 1800-tallet. De naturhistoriske samlingene omfatter et bredt spekter av materialer innen zoologi, botanikk, geologi og paleontologi.

Museet har en rekke faste utstillinger som dekker et bredt spekter av temaer innen arkeologi, geologi, dyreliv og planter, samt menneskets utvikling og kulturhistorie. I tillegg arrangerer museet midlertidige utstillinger som blant annet presenterer aktuelle forskningsprosjekter og samfunnsrelevante temaer. Museet utgir også flere publikasjoner, som inkluderer tidsskrifter, bøker, rapporter, vitenskapelige notater og serier.

Historie

Vitenskapsmuseet ble grunnlagt av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS). DKNVS ble stiftet i 1760, og er den eldste vitenskapelige institusjonen i Norge. I 1926 ble DKNVS omorganisert til å fungere både som akademi og museum. Ringve botaniske hage, som åpnet i 1973 som en universitetshage, ble tilknyttet museet i 1981. 1. april 1984 ble museet overført til universitetet.

En ny omorganisering fra 1. januar 1996 førte til opprettelsen av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). I 2005 ble NTNU Vitenskapsmuseet likestilt med fakultetene ved NTNU, med representasjon i Dekanrådet og Det sentrale forskningsutvalget. I 2010 ble Vitenskapsmuseet kåret årets museum i Norge av Norges Museumsforbund.

Les mer i store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg