Faktaboks

Også kjent som
engelsk World Health Organization; WHO
Stiftet
1948
Logoen til Verdens helseorganisasjon
Logoen til Verdens helseorganisasjon

Verdens helseorganisasjon er en internasjonal organisasjon for helsespørsmål tilsluttet FN som frittstående særorganisasjon. Alle selvstendige land og noen andre områder er medlemmer, til sammen 194 medlemsland (2024).

Verdens helseorganisasjon ble opprettet 7. april 1948 med Norges daværende helsedirektør Karl Evang (1902–1981) som en av initiativtagerne. 7. april markeres årlig som Verdens helsedag.

Oppgaver

Verdens helseorganisasjon arbeider ut fra en definisjon av helse som «en tilstand av komplett fysisk, psykisk og sosialt velvære og ikke bare fravær av sykdom eller lyte». Organisasjonen har fire definerte hovedoppgaver:

  • gi veiledning og råd i helsespørsmål
  • sette globale standarder for helse
  • samarbeide med regjeringer for å styrke nasjonale helseprogrammer
  • utvikle og formidle tjenlig helseteknologi, informasjon og standarder

Organisasjonen bistår ikke-medlemslandene med økonomiske midler, men koordinerer arbeidet for å bedre internasjonal helse og gir medlemslandene råd om oppbygging og administrasjon av helsetjenesten. WHO yter betydelige bidrag til de svakerestående lands utdannelse av personell og tilretteleggelse for nasjonal forskningsinnsats. Mye av innsatsen retter seg mot smittsomme sykdommer og helseproblemer i utviklingsland. Verdens helseorganisasjon driver for eksempel en verdensomspennende overvåking av smittsomme sykdommer, se internasjonalt helsereglement.

I 1977 startet WHO sitt omfattende program Health for All by the Year 2000, som innebar økt satsing på primærhelse, opplysningsarbeid, ernæring, sikker vannforsyning, familieplanlegging, forebyggende helsearbeid og fremskaffelse av de viktigste medisiner. På 2000-tallet har WHO konsentrert arbeidet om bekjempelse av aids, samordning av arbeidet mot internasjonale epidemier, også koronapandemien, og utbygging av varslingsrutiner.

Organisasjonens største suksess så langt er utryddelsen av kopper gjennom vaksinering. Det siste kjente tilfellet av kopper ble diagnostisert i 1977. Utryddelse av poliomyelitt er et av organisasjonens definerte mål, og to andre viktige satsningsområder er kampen mot røyking og kampen mot malaria.

Organisering

Verdens helseorganisasjon
FNs generalsekretær António Guterres og Verdens helseorganisasjons generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus under et strategimøte i forbindelse med koronavirus-pandemien i 2020 i Geneve, Sveits.
Av /Flickr.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Organisasjonens øverste myndighet er Verdens helseforsamling, som møter hvert år i mai. Helseforsamlingen trekker opp linjene for virksomheten, fastsetter budsjettet og velger styremedlemmer (Executive Board) og generaldirektør. Styret består av 34 medlemmer som møtes to ganger i året og forbereder saker til helseforsamlingen. Generaldirektøren velges på åremål for 5 år. Det daglige arbeid ledes av en generaldirektøren. Tedros Adhanom Ghebreyesus fra Etiopia er generaldirektør siden 2017. Gro Harlem Brundtland hadde stillingen i perioden 1998–2003.

WHO har hovedsete i Genève; regionkontorer finnes for Europa (København), Afrika (Brazzaville), Amerika (Washington, D.C.), Midtøsten (Alexandria), Sørøst-Asia (New Delhi) og Vestre Stillehavsområdet (Manila).

Hovedsekretariatet tar seg av alle generelle saker og prosjekter som går på tvers av regionene. I de enkelte regioner ledes arbeidet av regionalkontorene som administreres av en direktør med en regionalkomité som styrende organ. Disse komiteene består av representanter for alle statene i regionen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg