Uranus har en omkrets rundt ekvator på 159 354 kilometer, fire ganger større enn Jorda. Den har 14,4 ganger Jordas masse, og tettheten er knapt en fjerdedel av Jordas.
Vår kjennskap til gassplanetenes oppbygning er basert på beregninger på grunnlag av målinger av atmosfærens sammensetning og planetens størrelse, form, rotasjon, masse, magnetfelt og gravitasjonsfelt.
Uranus har sannsynligvis en delvis flytende kjerne av jern og silikater, litt større enn Jordas, og en masse omkring tre ganger Jordas. Kjernen er omgitt av en mantel av frosset vann, ammoniakk og metan, som når en radius på 18 000 kilometer. Utenfor ligger et tykt atmosfæresjikt av hydrogen og helium, med metan i de dypere lagene. Det er metanet i atmosfæren som gir planeten dens blågrønne farge.
Uranus har ingen fast overflate fordi den består av gasser og væsker. Det er derfor ikke et tydelig skille mellom planeten og atmosfæren. For gassplanetene har man definert at bunnen av atmosfæren er der hvor det atmosfæriske trykket er 100 kilopascal (1 bar), som omtrent tilsvarer lufttrykket ved jordoverflaten.
Nær kjernen har Uranus en temperatur på nesten 5000 grader celsius. På overflaten er gjennomsnittstemperaturen –210 grader. På sitt kaldeste, –224 grader, er Uranus kaldere enn Neptun, som ligger lenger ut i solsystemet.
Uranus ser for det meste ut til å ha en strukturløs atmosfære, men det er blitt observert mørke flekker og skyer der.
Uranus har et magnetfelt som ved skytoppene har omtrent samme styrke som magnetfeltet ved jordoverflaten. Vinkelen mellom den magnetiske aksen og rotasjonsaksen er, i motsetning til hos de andre planetene (med unntak av Neptun), meget stor med en vinkel på nesten 60 grader. Dette gjør at nordlyset som er observert på planeten ikke sammenfaller med planetens poler.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.