Emi Koussi
Bildet som viser hele den vulkanske strukturen er tatt fra den internasjonale romstasjonen, 3415 moh.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Chari, etter sammensmelting med Logone, ved N'Djamena
Chari, etter sammensmelting med Logone, ved N'Djamena
Lisens: CC BY SA 3.0
Tibesti

Tibesti-fjellene. Landskap øst for Bardai, Tsjad.

Av .

Tsjad omfatter store deler av Tsjadbekkenet, som er fylt av leire og sandavsetninger fra tertiær og kvartær, og er omgitt av flate grunnfjellsterskler med høyere platåer.

I nordlige Tsjad ligger det vulkanske Tibesti-fjellmassivet, som når opp i over 3000 meter over havet. Høyeste fjell er Emi Koussi med 3415 meter over havet. Mot sør skifter landskapet mellom fjellørken, grusørken og et bølgende hav av sandørken.

Sentralt i landet ligger Bodele-senkningen, en tidligere sjøbunn, som i dag er helt uttørret. Ørkenpartiet (Sahara) går gradvis over i Sudanplatået som strekker seg på tvers av kontinentet. Her ligger den avløpsløse Tsjadsjøen, som for 5000–10 000 år siden dekket et område mange ganger større enn dagens innsjø (Megatsjad). Viktigste tilløp kommer fra elvene Chari og Logone.

Klima

Tsjads store utstrekning, 1 284 000 kvadratkilometer, gjør at det blir store klimaforskjeller i retning nord–sør. Klimaet i nord domineres av det subtropiske høytrykksbelte; her er det ørken med en årlig nedbør på under 50 millimeter. Fjellstrøkene i Tibesti har noe mer nedbør, gjerne i form av kraftige byger, som gir tilsig til oasene i enkelte dalstrøk. Omkring 15° n.br. er årsnedbøren cirka 300 millimeter, den faller i en kort regntid mellom mai og september. Både regnmengde og regntidens varighet øker mot sør, der steppeklima dominerer. Den sørligste delen beherskes av det ekvatoriale regnbelte med regntid april–oktober. Årsnedbøren er rundt 1000–1200 millimeter.

Lengst nord er vintrene kjølige med middeltemperaturer for januar under 20 °C i lavlandet, mot rundt 25 °C, og til dels litt høyere i sør. Den varmeste perioden faller ved begynnelsen av regntiden, det vil si i april–juni. Middeltemperaturene kommer da opp i 30–35 °C, høyest lengst i nord.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg