Kong Olav måtte flykte til Gardarike i 1028, og Knud den store ble norsk konge. Da Olav prøvde å gjenvinne kongedømmet to år senere, var Tore, sammen med Kalv Arnesson og Hårek fra Tjøtta, leder for «bondehæren» som seiret i slaget på Stiklestad. I slaget falt kong Olav, og Tore var etter tradisjonen en av kongens drapsmenn.
Tores innsats i slaget bekreftes av to strofer i Sigvat skalds Erfidrápa om helgenkongen (diktet omkring 1040). Sigvat fremhever her det naturstridige og forkastelige i Tores opprør mot kongen: Tore var i slaget beskyttet av en magisk kofte han hadde fått av finnene (samene) – derfor «våget han å rette hugg mot en konge». Denne tradisjonen ble senere utbrodert i sagaene, der det sies at Tore og elleve av hans menn fikk ulveskinns- eller reinsdyrskinnskofter av finnene som beskyttet dem under slaget. Samtidig fremhever Sigvat skald Tores tapperhet, om enn noe tvetydig, med en formodentlig ironisk allusjon til hans tilnavn: «Hvem har sett en overmodig hund gjøre større gjerning?»
Så sent som ca. 1180, da Theodoricus Monachus skrev sin latinske krønike om de norske kongene, forelå det ingen autoritativ oppfatning av hvordan Olav falt. Kongen skulle ha fått et «stort sår», heter det. Men ifølge Theodoricus var det ulike meninger om det var ett enkelt sår eller flere, og også om hvem som gav kongen sårene, og derfor vil ikke Theodoricus uttale seg nærmere av frykt for å knesette en «løgn», som han sier. Men på 1200-tallet må et offisielt syn ha festnet seg. Vi finner det avbildet på flere alterbilder fra 1300-tallet, og i kongesagaene møter vi det hos Snorre: Olav mottok tre sår som endte hans liv – først hugg Torstein Knarresmed kongen ovenfor kneet med øks, så gav Kalv Arnesson ham et sår i halsen med sverdet sitt, og endelig stakk Tore Hund ham i livet med det samme spydet som hadde vært drapsvåpen i Selsbane-konflikten og den følgende feiden. Snorre var en mester i å harmonisere sprikende versjoner og skape sammenheng, og vi kan mistenke ham for å være mannen bak det som nå ble offisiell oppfatning.
Men av dette kan vi også se at en viktig detalj i Tores opptreden i slaget er blitt endret, om vi sammenligner med Sigvat skald. Sigvat bruker verbet «hugge» om Tores kamp mot kongen, og dét kan bare bety at Tore såret kongen med sverd eller øks. En av de eldre sagaene, den såkalte Legendariske saga, fra omkring 1200, sier også uttrykkelig at Tore holdt om «økseskaftet». Spydet er så kommet inn i bildet under innflytelse av deler av den kirkelige legenden; det er ikke nevnt i noen skriftlige fremstillinger før Snorre tar det med.
I helgenlegendene om Olav den hellige var Kristi lidelse og død det mønstergivende utgangspunktet. Kalv Arnesson kom når det gjaldt Olavs fall, tidlig til å spille Judas’ rolle, mens Tore Hund med tiden ble et motstykke til Longinus, den romerske «soldaten» eller «høvedsmannen» som stakk Jesus i siden mens han hang på korset (så det kom ut blod og vann), og som dessuten som den første vitnet om Jesu hellighet idet Jesus oppgav ånden.
Longinus-parallellen gjorde det naturlig at spydet ble Tores våpen. Videre ble Tore, likesom Longinus, leget av en dråpe blod fra den døde. Tore skal nemlig ha hatt et sår på hånden, som ikke hadde vært beskyttet av den magiske koften. Sagaene lar dertil Tore etter slaget, som den første, være overbevist om Olavs hellighet. Endelig skulle han, også ifølge Snorres nokså nøkterne fremstilling, kort etter ha reist til på pilegrimsferd til Jerusalem – det vil si at han brøt med Olavs andre motstandere. Herfra kom han ikke tilbake. Legendariske saga forteller dessuten at Tore, straks Olav var falt, så hvordan en Guds engel i stråleglans førte den dødes sjel til himmelen. I et senere innskudd i Olavssagaen (Flatøyboken) sies det at Tore etter slaget dro til kong Knud i England og vitnet for ham om Olavs hellighet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.