Faktaboks

Theodor Fontane
Uttale
fontˈane
Født
30. desember 1819, Neuruppin
Død
20. september 1898, Berlin
Theodor Fontane, malt av Carl Breitbach (1883)
Theodor Fontane, malt av Carl Breitbach (1883)

Theodor Fontane var en tysk forfatter. Fontane er en av de største romanforfatterne i tyskspråklig litteratur, og hans omfattende forfatterskap står sentralt i annen halvdel av 1800-tallet. Litteraturhistorisk hører han til realismen («Poetischer Realismus»).

Biografi

Fontane vokste opp i en apotekerfamilie i Neuruppin. Han gikk i farens fotspor og utdannet seg til apoteker i Berlin (1834–1840). Etter mindre enn ti år la han apotekeryrket til side. I kjølvannet av revolusjonen i 1848 ble han politisk interessert og begynte som journalist. I tidsrommet 1855–1859 arbeidet han som aviskorrespondent i England, i 1860–1870 var han avisredaktør i Berlin, deretter teaterkritiker i den velrennomerte Vossische Zeitung.

Verk

Fontane debuterte som forfatter i 1839 med novellen Geschwisterliebe. Selv om han ti år senere bestemte seg for å forsøke å leve av forfatterskapet, skulle det ta lang tid før han ble etablert romanforfatter. I tiden han arbeidet som journalist, oppstod reiseberetninger og omfattende skildringer av regionen Brandenburg. Wanderungen durch die Mark Brandenburg (4 bind, 1862–1882), som skildrer Brandenburgs landskap og historie, oppnådde stor utbredelse. De aller fleste av Fontanes verk utspiller seg i området Berlin og Brandenburg, og den store Fontane-utgaven som ble påbegynt i 2010, heter derfor også Große Brandenburgische Ausgabe.

Romanforfatter

Fra historiske romaner til forsiktig samfunnskritikk

Fontane debuterte sent som romanforfatter. En av hans første store romaner, Vor dem Sturm (1878), hvor handlingen foregår i 1812–1813, er skrevet i tradisjonen til den historiske romanen. Men hans interesse gjaldt først og fremst hans egen samtid som han bearbeidet litterært gjennom romaner hvor familie- og ekteskapskonflikter i Berlins høyere samfunnslag står sentralt. Forholdet mellom kjønnene, mellom generasjonene og mellom de sosiale lag ser Fontane som en illustrasjon på samfunnet. Han skildrer dobbeltmoral og rigide konvensjoner og deres følelsesmessige omkostninger, særlig for kvinnene.

L'Adultera og Effi Briest

Ekteskapskonflikter, utroskap og kvinners forsøk på å bryte ut står sentralt i romanene L'Adultera (1882) og Effi Briest (1895, filmatisert i 1939 av Gustaf Gründgens med tittelen Der Schritt vom Wege, i 1974 av Rainer Werner Fassbinder med Hanna Schygulla i hovedrollen, i 2009 av Hermine Huntgeburth med Julia Jentsch som Effi Briest og Sebastian Koch som Baron von Instetten). Her skildres konflikter mellom kjærlighet og konvensjon, overleverte æresbegreper og en ny sosial struktur.

Irrungen, Wirrungen og Stine

Mens utroskap og konflikter i ekteskapet står sentralt i L'Adultera (1882) og Effi Briest, tematiserer i Irrungen, Wirrungen (1888) og Stine (1890) hvordan datidens sosiale konvensjoner står i veien for ekteskap basert på kjærlighet. Etter en kort lykkelig periode i et forhold basert på gjensidig kjærlighet, men hvor vissheten om at en mesallianse ikke er akseptert i høye sosiale kretser, ofres personlig lykke på alteret til rigide sosiale konvensjoner.

Som en karakteristisk representant for epoken «Poetischer Realismus» unngår Fontane tragedien eller den bitende sosialkritikken, men kvinneskjebnene i hans verk viser framover mot det 20. århundret. De store lidenskaper antydes, men de kommer ikke til utbrudd, og personene ender i resignasjon.

Frau Jenny Treibel

At Fontane er en mester i humoristisk og ironisk menneskeskildring viser spesielt romanen Frau Jenny Treibel (1892), som handler om det nyrike borgerskapet i Berlin og dets kulturelle pretensjoner. Gjennom Fontanes mesterlige samtaler avslører personene seg, og resultatet er humoristisk og ironisk.

Der Stechlin

Der Stechlin (1898) er Fontanes siste roman. Her gjør han, mer omfattende enn i noe annet verk, bruk av konversasjonen, den elegante, livskloke samtalen. Den ytre handlingen er minimal. Selv sammenfattet Fontane den slik: «Zum Schluß stirbt ein Alter und zwei Junge heiraten sich; – das ist so ziemlich alles, was auf 500 Seiten geschieht» (Til slutt dør en gammel mann og to unge mennesker gifter seg; – det er egentlig alt som skjer i løpet av 500 sider). Romanen om den gamle adelsfamilien Von Stechlin, som bor ved sjøen ved samme navn i Brandenburg, skildrer en tidsepoke som har overlevd seg selv og nå går mot slutten.

Kriminalhistorier

Fontane skrev en av de første kriminalhistoriene i tyskspråklig litteratur: Unterm Birnbaum. Kriminalgeschichte (1885). Også novellen Ellernklipp – Nach einem alten Harzer Kirchenbuch (1881) har elementer fra kriminallitteraturen.

Notisbøker, lyrikk, dramatikk

Fontane etterlot seg også utover sitt episke verk et rikt materiale. Han skrev lyrikk, dramatikk, reiseskildringer og biografier, og han hadde en omfattende journalistisk produksjon.

Betydning

Fontane-minnesmerke i Neuruppin
Fontane-minnesmerke i Neuruppin

Med Fontane når den tyskspråklige romanen et høydepunkt. Hans episke verk innehar en sentral plass i den realistiske litteraturen fra siste halvdel av 1800-tallet. De mange kvinneportrettene står i en særstilling i litteraturhistorien gjennom sin modernitet og sin implisitte samfunnskritikk. Mange av Fontanes romaner, ikke minst Effi Briest, hører med til den tyskspråklige kanon, leses i skolens tyskundervisning og er også filmatisert.

Fontane har vært et forbilde for moderne fortellere, spesielt Thomas Mann. Blant annet Günter Grass (Ein weites Feld, 1995) og Friedrich Christian Delius (1943–2022) har vist til Fontane i sin litterære produksjon: Grass i romanen Ein weites Feld (1995) og Delius i Die Birnen von Ribbeck (1991), som viser til Fontanes ballade Herr von Ribbeck auf Ribbeck im Havelland (1889).

På Universitetet i Göttingen fins det et forskningssentrum for Theodor Fontane-studier, som blant annet gir ut den store Fontane-edisjonen Große Brandenburgische Ausgabe, og som bidrar med et digitalt edisjonsprosjekt rundt Fontanes notisbøker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Jolles, Charlotte: Theodor Fontane, 4. Aufl., 1993, isbn 3-476-14114-4
  • Nürnberger, Helmuth: Theodor Fontane, 19. Aufl., 1993, isbn 3-499-50145-7
  • Ziegler, Edda & Gotthard Erler: Theodor Fontane : Lebensraum und Phantasiewelt : eine Biographie, 1996, isbn 3-351-03198-x

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg