Faktaboks

Teheran
Tehran
Uttale
teherˈan
Teheran
Teheran ligger på en fruktbar slette sør for Elbursfjellene, cirka 1200 meter over havet.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Teheran

Teheran. Azadi-tårnet, ’Frihetstårnet’, er et 50 m høyt monument, ferdigstilt i 1971, i forbindelse med Perserrikets 2500-års jublieum. Tårnet er en del av et større kompleks som rommer bl.a. musum, gallerier, kino og bibliotek. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Teheran er hovedstad og største by i Iran. Den ligger på en fruktbar slette sør for Elbursfjellene omtrent 1200 meter over havet. Byen er Irans politiske og økonomiske sentrum, og storbyområdet har rundt 8,7 millioner innbyggere (Iran Census, 2016).

Teheran er sete for Irans nasjonalforsamling, forvaltning og høyeste domstoler, og møtested for vokterrådet og regjeringen. Store deler av Irans industriproduksjon foregår i byen, noe som gjør den til et mål for arbeidsinnvandring fra hele landet. Industrien inkluderer tekstilindustri, produksjon av våpen, maskiner, sement, legemidler, elektrotekniske varer og en rekke konsumvarer. Teheran er også administrasjonssenter for landets oljeindustri som utgjør over 70 prosent av landets eksportinntekt.

Byen er et jernbane- og veiknutepunkt, og den betjenes av Imam Khomeini internasjonale lufthavn, 30 km sørvest for sentrum, og Mehrabad internasjonale lufthavn, vest for sentrum.

Flere universiteter og andre utdanninginstitusjoner, moskeer og museer ligger i byen, og den er et av landets fremste turistmål.

Bybeskrivelse

Teheran bazar
Fra Teherans store basar Bāzār e Bozorg.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Teheran består av en eldre bykjerne og ytre områder som gradvis har blitt utbygget i nyere tid. Bysentrum er Ferdowsi-plassen, som har avløst det gamle sentrum Maidan-i-Sipah. Byen preges også av et nord-sør skille, hvor de rikeste innbyggerne er bosatt i nord. Her ligger også den moderne delen av byen. Den eldre bydelen med basarene ligger i sør. Irans høyeste fjell, Damavand, er synlig fra Teheran.

Byen har lenge hatt en sterk vekst, både med tanke på folketall og antall kjøretøyer. Den preges tidvis av forurensning og trafikale problemer.

Historie

Teheran var et urbanisert område under oldtiden, og fra 1100–tallet en liten landsby. Under Safavideriket (1501–1736) vokste den til en regional handelsby. I 1785 tok hærføreren Agha Muhammad Khan over byen, og gjorde den til Irans hovedstad på grunn av dens strategiske nærhet til Irans grenseland i nord.

På 1800-tallet ble omfattende byggeprosjekter satt i gang for å gjøre byen til landets administrasjonssenter, og byen vokste betraktelig i denne perioden. Det anslås at befolkningen vokste fra noen titalls tusen til over 200 000 ved inngangen til 1900–tallet.

I nyere tid har Teheran vært senter for flere politiske og sosiale omveltninger i Iran. I 1908 brøt det ut borgerkrig i byen da statsforfatningen skulle moderniseres, noe som ledet til opprettelse av nasjonalforsamlingen. Under andre verdenskrig ble Teheran okkupert av sovjetiske og britiske militærstyrker fra 1941. I 1943 møttes de allierte i byen for å koordinere krigsinnsatsen mot aksemaktene, noe som ble kjent som Teheran-konferansen. Byen var gjenstand for hurtig modernisering i etterkrigstiden under Pahlavidynastiet (1925–1979), særlig som følge av utviklingen innen oljeindustrien. Etter regimeskiftet i 1979 var Teheran i en tid preget av politisk og økonomisk stagnasjon, blant annet ble byen bombet under Golfkrigen (1980–1988). Massedemonstrasjoner og sammenstøt oppstod i byen under presidentvalget i 2009, da en politisk massebevegelse (den grønne bevegelsen) anklaget myndighetene for valgfusk og korrupsjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg