Faktaboks

Sydney
Uttale
sˈidni
Sydney (Sentrumskart)

Sydney. Kart over sentrum.

Av /Store norske leksikon ※.
Sydney

Sydneys mest kjente landemerke, Sydney Opera House, tegnet av Jørn Utzon.Bilde, se også Australia. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Sydney Harbour Bridge fra 1932.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sydney. Ved innløpet til byen, midt i bildet, ligger det kjente operahuset, som ble åpnet i 1973.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sydney er en byAustralias sørøstkyst, hovedstad i delstaten New South Wales. Med 5 297 089 innbyggere (2024) er Sydney Australias og Oseanias største by. Byen som ligger rundt Port Jackson, en av verdens største og beste havner.

Sydney er Australias eldste by, og har siden grunnleggelsen i 1788 forvandlet seg fra en britisk straffekoloni til en kosmopolitisk metropol. I dag er byen et internasjonalt turistsenter og et handelssenter i Asia-Stillehavsregionen.

Næringsliv

Sydney har Australias største økonomi, og er et ledende finanssenter i Asia-Stillehavsregionen. Den australske børsen og sentralbanken har hovedsete i Sydney. I utkanten av byen ligger Smithfield-Wetherill Park Industrial Estate, det største industriområdet på den sørlige halvkule. Industrien omfatter bioteknologi, næringsmiddelindustri og avansert elektronikk. Turisme og utdanning er også viktige næringer. Byen har seks offentlige universiteter, herunder Australias eldste universitet, University of Sydney, som ble grunnlagt i 1850. Internasjonal lufthavn er Kingsford Smith ved Botany Bay i sør. Det er jernbaneforbindelse i tunnel mellom lufthavnen og Sydney fra 1999.

Bybeskrivelse

Ved innløpet ligger det arkitektonisk dristige Sydney Opera House, som ble tegnet av den danske arkitekten Jørn Utzon og åpnet i 1973. Operabygget, som er blitt et landemerke for byen, ble i 2007 oppført på UNESCOs verdensarvliste. I byens sentrum ligger anglikansk og romersk-katolsk katedral; anglikanske St. Andrew's Cathedral fra 1868 er Australias eldste katedral.

For øvrig er sentrum preget av skyskraperarkitektur (blant annet Aurora Place, tegnet av Renzo Piano, 2000), men lenger ute blir bebyggelsen svært åpen. Sydney har mange store parker, blant annet den botaniske og zoologiske hagen. Bydelen North Sydney er tilknyttet ved en 1150 meter lang buebro, Sydney Harbour Bridge, som ble åpnet i 1932, mens Gladesville Bridge ble åpnet i 1964.

Historie

Byens moderne historie begynner i 1788, da Sydney ble grunnlagt som forbryterkoloni av kaptein Arthur Phillip. Før dette var området bebodd av ulike aboriginersamfunn. Fra 1788 til 1900 var Sydney hovedstad i den britiske kolonien New South Wales. I 1901 stemte New South Wales for innlemmelse i den australske føderasjonen, og Sydney ble delstatshovedstad. Før andre verdenskrig hadde de fleste innbyggerne bakgrunn fra enten Storbritannia eller Irland. Senere har byen mottatt mange innvandrere fra Sør-Europa, Libanon, Tyrkia og flere av landene i Sørøst-Asia. Sydney var arrangør av sommer-OL i 2000.

Norge i Sydney

Det er et honorært norsk generalkonsulat i Sydney.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg