Stiklestad kirke

Skipets sørvegg med kalkmaleriene fra 1500-tallet, blant annet det norske riksvåpenet. Trebrystningen er malt av Barach Bogarth i 1688.

Stiklestad kirke
Av /Arfo forlag.
Stiklestad kirke
Kirkens sørside, slik den står etter restaureringen i 1927–1930, da blant annet kalkpussen ble fjernet.
Stiklestad kirke
Av /Shutterstock.
Stiklestad kirke

Koret med Alf Rolfsens fresker fra 1929–1930. Murene og hvelvet er opprinnelige fra slutten av 1100-tallet.

Stiklestad kirke
Av /Arfo forlag.

Stiklestad kirke er en langkirke i stein, oppført omkring 1180 i Verdal kommune i Trøndelag. Kirken er i romansk stil, og arkitekten antas å være Øystein Erlendsson, som var erkebiskop i Nidaros på den tiden. Kirken skal være oppført på stedet der Olav Haraldsson (Olav den hellige) falt under slaget på Stiklestad i 1030.

Kirkens skip er uvanlig stort etter en utvidelse som ble gjort på 1500-tallet. Det er utført med tre portaler, og har i dag 520 sitteplasser. Motivet på altertavlen er «Sverdet og liljen», utført av maleren Alf Rolfsen i 1930. Koret er for øvrig dekorert med flere fresker av samme kunstner. Døpefonten er fra 1300-tallet, med skål av kleberstein og fot av marmor. Prekestolen er i tre, utført av Karl Grindberg i 1930.

Det er kirkegård utenfor begge langsidene av kirken. Det ble utført en omfattende restaurering av Stiklestad kirke til 900-årsjubileet i 1930. Omfattende arkeologiske undersøkelser er ikke foretatt, så man vet forholdsvis lite om kirkens eldste historie.

Kirken er fredet.

Stiklestad kirke

Skipet sett mot koret, med interiøret som ble skapt ved restaureringen i 1927–1930.

Stiklestad kirke
Av /Arfo forlag.

Kirkestedet og Olavstradisjonen

Stiklestad kirke

Stiklestad kirke midt i det rike jordbrukslandskapet i Verdalen. Den ligger svært lavt i terrenget, visstnok fordi den ligger over stedet der Olav Haraldssons ble drept.

Stiklestad kirke
Av /Arfo forlag.

Stiklestad kirke er uløselig knyttet til sluttdramaet i Olav Haraldssons liv, mannen som skulle bli Olav den hellige etter sin død. Gjennom sin død i slaget på Stiklestad den 29. juli 1030 tapte Olav kampen om Norges krone, men ble Rex perpetuus Norvegiae – Norges evige konge. Olavs død betegner også kristendommens endelige gjennombrudd i Norge, og samtidig middelalderens begynnelse.

Bakgrunnen for at slaget kom til å stå på Stiklestad var først og fremst at den viktigste veien fra Jämtland til Trøndelag førte gjennom Verdalen, og Olavs hær fulgte denne veien. Men Stiklestad hadde også en gammel historie. Ingen steder i Trøndelag ligger så mange og så store gravhauger så tett, og Verdalen er full av gamle storgårder. Her var et sentrum for de høvdingene som var Olavs hovedmotstandere, og som han måtte nedkjempe for å gjenvinne kongemakten han hadde mistet to år tidligere. Det faktum at Olavs motstandere bestemte seg for å møte kongen i slag her, viser også at de følte seg på trygg grunn.

Stiklestad kirke har en uvanlig plassering i terrenget. Den ligger på det laveste punktet i området, og er lite synlig på avstand. Dette styrker tradisjonen om at kirken er bygget over det stedet der Olav møtte døden. Denne tradisjonen kan følges tilbake til slutten av 1100-tallet, men det er helt umulig å vite om man på det tidspunkt kunne utpeke stedet hvor Olav hadde falt 150 år tidligere.

Ifølge tradisjonen skal steinen som Olav lenet seg mot da han fikk banesåret, ha vært murt inn i kirkens alter. Under en restaurering i 1929 ble det funnet en stein under gulvet rett foran alteret. Etter først å ha blitt stjålet, har steinen hatt en omflakkende tilværelse. Da den omsider kom til rette, er den siden 2007 igjen plassert i kirken, men nå bak alteret. Hvorvidt dette er den virkelige Olavs-steinen er imidlertid omstridt.

Plasseringen på et lavt punkt førte gjennom århundrene til store problemer for kirken. Området rundt kirken består av leire, og flere leirskred fylte etter hvert opp omkring kirken, slik at gulvet til slutt måtte heves én meter for å komme over det utvendige bakkenivået. Først ved en omfattende restaurering i 1927–1930 ble kirken «gravd frem» og terrenget omkring senket til det opprinnelige nivået. Ved denne restaureringen ble det innhentet mye ny kunnskap om kirkens historie, men dessverre ble det ikke utført en arkeologisk undersøkelse. Det ville vært interessant å vite om for eksempel kirken har hatt forgjengere av tre eller stein.

Stiklestad kirke er også spesiell på en annen måte. Hovedkirken i Verdølafylket lå på kongsgården Haug, bare et par kilometer vest for Stiklestad. Denne kirken ble i senmiddelalderen undergravd av elva og sto i fare for å rase ut, og ble derfor revet. Noe av steinen ble brukt til å utvide Stiklestad kirke, som nå ble fylkeskirke.

Kirkebygget

Stiklestad kirke

Detalj av et nordvindu i skipet, sammensatt av rikt dekorerte steiner som er hugget for andre formål. Nederst til venstre figuren av kvinnen som blotter skjødet.

Stiklestad kirke
Av /Arfo forlag.
Stiklestad kirke

Skipets sørportal, som er utført i normannisk stil, inspirert av arkitekturen på Nidarosdomens tverrskip med de typiske normanniske sikk-sakk-linjene.

Stiklestad kirke
Av /Arfo forlag.

Kirken har i dag det utseendet den fikk ved den nokså hardhendte restaureringen i 1927–1930. Da ble den utvendige kalkpussen hogd av, tårnet ombygget og et nytt våpenhus bygget til på vestsiden. Terrenget omkring kirken ble senket, og to eldgamle støttemurer på vestsiden ble revet. På grunn av setningsskader ble deler av murene murt om. Innvendig ble gulv, benker og galleri fornyet, og koret dekorert med fresker utført av Alf Rolfsen. Et viktig historisk tilskudd var avdekkingen av svært interessante kalkmalerier i skipet.

Koret er bygget omkring midten av 1100-tallet. Etter vanlig trøndersk modell har koret sørportal og vinduer på tre sider. Alle innfatningssteiner er hogd av kleber fra Slipsteinsberget, et stort steinbrudd noen kilometer unna, som har levert stein til flere kirker i området. Sørportalen er vakkert utformet med rette sider som er dekorert med chevroner (sikk-sakk-border) på hver side, øverst avsluttet av enkle vederlagssteiner med skråfas langs undersiden. Den runde buen er dekorert med en lignende, men smalere sikk-sakk-bord og en vulst. Buen er innrammet av en profilert dekklist, som på hver side ender i løvemasker som biter over vederlagssteinene.

Interiør

Kor

Det mest særmerkte ved koret er likevel interiøret: Koret er overdekket med et steinhvelv, båret av fire hjørnesøyler. Dette er det eneste eksempelet i sitt slag på landsbygda i Norge, og viser at det var viktig å gi stedet der helgenkongen skal ha falt en verdig ramme. Et steinhvelv markerer tydelig at dette er et sted utenom det vanlige. De fire hjørnesøylene har foldekapiteler, og de bærer hvelvribbene som har enkel rettvinklet profil. Selve hvelvet er bygget av gråsteinsheller.

Alle disse trekkene gjenfinnes i nedre del av Nidarosdomens tverrskip, reist på 1150-tallet. Koret kan være bygget da eller litt senere. Koret ligner mye på de to kapellene i tverrskipet, som har hvelv av nøyaktig samme type. Det ene kapellet ble vigslet 26. november 1161 av erkebiskop Øystein Erlendsson, og det er kanskje han som står bak byggingen av en steinkirke på Stiklestad. Han var svært opptatt av Olav, og skrev den første beretningen om helgenens mirakler, Passio Olavi. Et par av miraklene skal ha skjedd nettopp her i denne kirken.

Skipet

Stiklestad kirke

Detalj av skipets sørportal, med det rike steinhoggerarbeidet som tydelig er inspirert av Nidarosdomen, og kanskje ble utført av steinhoggere derfra.

Stiklestad kirke
Av /Arfo forlag.

Kirken har et uvanlig stort skip, som et resultat av at det i senmiddelalderen ble utvidet flere meter mot vest. Det har derfor hele fire vinduer på hver langvegg, i stedet for to. Skipet har de vanlige tre portalene, men nordportalen er så ombygget at den opprinnelige formen er ukjent.

Sørportalen er derimot godt bevart og rikt dekorert. Den er flankert av halvsøyler med chevron-border på hver side, og kapiteler med bladverk. Buen er også dekorert med en variant av chevroner. Under dekklisten ytterst går en tynn stengel med utspringende blomster. En nøyaktig lignende plantestengel finnes innvendig i oktogonen i Nidarosdomen, og denne må være forbildet. Den er datert til 1180-årene, og portalen i Stiklestad må derfor være hogd litt senere. Stiklestad-portalen er dessuten sammensatt av elementer, for eksempel chevroner, som ikke hadde vært brukt i Trondheim siden 1150-årene. Stiklestad-portalen er derfor «komponert» av elementer som stilhistorisk ikke hører sammen.

Portaler og vinduer

Stiklestad kirke

Skipets vestportal med sin rike dekorasjon, som er direkte inspirert av Nidarosdomens oktogon.

Stiklestad kirke
Av /Arfo forlag.

Vestportalen i skipet ble demontert og satt opp igjen i senmiddelalderen, da vestveggen i skipet ble flyttet. Den er større og rikere utstyrt enn sørportalen. Den ytre omrammingen er rundbuer med halvsøyler på hver side, flankert av små buer som møtes i bladrosetter inn mot søylene. Dette er et ornament som også finnes i oktogonen i Nidarosdomen, og ingen andre steder ellers i Norge. Søylene har blomsterkapiteler. Det er interessant å legge merke til at kapitelene er hogd av en mørkere stein enn resten av portalen. Dette er den mykeste steinen som finnes i Slipsteinsberget, og den ble spesielt utvalgt når de fineste detaljene skulle hugges. Den indre delen med døranslaget har vært dekorert med chevroner, men disse ble nesten helt borthogd på 1800-tallet.

I tillegg til portalene har kirken en uvanlig uthogd dekor omkring det nordøstlige vinduet i skipet. Dette vinduet har sin opprinnelige form fra middelalderen. Omkring den øverste delen er det satt inn en del små relieffer, som opprinnelig ikke kan være tiltenkt denne plasseringen. Det er både drager og planteornamenter, men mest uvanlig er bildet av en kvinne som trekker opp skjørtet og viser kjønnet. Det virker nesten utrolig for vår tids mennesker at man i middelalderen hadde slike fremstillinger på en kirke, men det finnes svært mange slike i England, Irland og Frankrike. De har trolig bakgrunn i eldgamle forestillinger om fruktbarhet knyttet til kvinnekjønnet, forestillinger som fortsatte langt inn i kristen tid. En lignende fremstilling står også utvendig på Nidarosdomen, og et relieff med sannsynligvis samme motiv står på Sakshaug gamle kirkeInderøy.

Døpefont

Stiklestad kirke

Den prektige døpefonten fra 1300-tallet. Selve skålen er av kleberstein, og foten av marmor. Opprinnelig var den høyere, ved at den hadde små søyler mellom skålen og foten.

Stiklestad kirke
Av /Arfo forlag.

Av det middelalderske inventaret er i dag bare døpefonten bevart, men den er til gjengjeld en av de fineste i landet og satt sammen av flere deler. Skålen er av kleberstein og rikt dekorert med bladornamentikk i gotisk stil. Den har to fotstykker; det ene av kleber og det andre av marmor. Mellom fotstykkene og skålen har det trolig vært små søyler. De er nå borte, og gjør derfor fonten lavere enn opprinnelig.

Kalkmaleriene

Ved restaureringen i 1927–1930 ble det avdekket kalkmalerier på skipets langvegger. På begge veggene er det to rekker med figurscener under vinduene, og på sørveggen står det to store våpenskjold mellom vinduene. De er hele to meter høye, og kan dateres nokså nøyaktig. Det vestligste er det norske riksvåpenet, med en løve som holder St. Olavs øks. Skjoldet blir holdt av en «villmann», slik vi ennå ser det i det danske riksvåpenet. Det østligste våpenskjoldet er satt sammen av de norske, danske, svenske og pommerske riksvåpnene, med et mindre skjold i midten, som blant annet inneholder kongehuset Oldenburgs våpen. Dette unionsvåpenet ble ført av kong Hans (1483–1513), og skjoldet må derfor være malt i hans tid.

De to rekkene med figurscener under vinduene er dårlig bevart, men ser ut til å fremstille historien om Jesu liv, med hans barndom og voksne liv på sørveggen og pasjonshistorien på nordveggen. De er trolig malt på slutten av 1500- tallet. Den nederste rekken er nå dekket av en brystning med malte scener fra Jesu liv, malt i 1688 av «kontrafeier» (portrettmaler) Barach Bogarth fra Trondheim.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg