Faktaboks

Samisk navn
Tråante
Også kjent som

Nidaros, Trondhjem

Uttale

Trondheim, mange sier fortsatt Trondhjem

Administrasjonssenter
Trondheim
Fylke
Trøndelag
Innbyggertall
214 565 (2024)
Landareal
496 km²
Høyeste fjell
Kråkfjellet (817 moh.) i sør.
Innbyggernavn
trondhjemmer, trondheimer
Målform
nøytral

Trondheims kommunevåpen har en bispeskikkelse i en kirke på den ene halvdelen, og en konge omgitt av en borglignende bygning på den andre.

Kart: Trondheim kommune i Trøndelag

Beliggenhet av Trondheim kommune i Trøndelag fylke.

Kart: Trondheim kommune i Trøndelag
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Trondheim er en bykommune i Trøndelag fylke med sentrum ved Nidelvas utløp i Trondheimsfjorden. Kommunen omfatter halvøya Byneset i vest og videre sørover til elva Gaula sitt utløp i Gaulosen i Melhus. Grensen videre runder nord- og østsiden av Vassfjellet og sørøstover til Rensfjellet på grensen til Melhus og Selbu. I øst grenser Trondheim til Malvik og Selbu.

Kommunen hadde sin siste grenseendring 1. januar 2020, da Klæbu kommune ble slått sammen med Trondheim kommune. Ved sammenslåingen ble arealet utvidet fra 342 km² til 517 km², og folketallet økte med 6124 personer. I løpet av årene fra 2010 til 2022 økte folketallet i Trondheim med 19,1 prosent, mens det i Trøndelag som helhet økte med 11,4 prosent.

Byens navn ble ved lov av 1. januar 1930 endret fra Trondhjem til Nidaros, som var det eldste navnet på byen. Men etter en bitter navnestrid ble Nidaros ved lov av 6. mars 1931 byttet ut med Trondheim.

Natur

Bymarka er et populært utfartssted for trondheimerne. Her et bilde fra Storheia sørvest i marka.

Klæbu, Trondheims nyeste bydel, som ble en del av Trondheim fra 1. januar 2020. Nidelva slynger seg gjennom landskapet til venstre i bildet.

/KF-arkiv ※.

Berggrunnen i Trondheim består mest av omdannede basaltiske lavabergarter og omdannede sedimentære bergarter dannet i kambro-silurtiden. Berggrunnen tilhører det såkalte Trondheimsfeltet. På Byneset i vest og rundt Jonsvatnet i øst og videre sørover i Klæbu består berggrunnen av kambrosilurske skifre, blant annet fyllitt og grønnskifer.

Nidelva renner gjennom kommunen fra sør mot nord. På den flate landtungen mellom sjøen og Nidelva ligger selve bykjernen. Også videre østover langs fjorden er det lavland som innenfor går over i noe høyere platåer. Rundt Jonsvatnet i sørøst ligger et åslandskap med topper på opp til 400 meter over havet. Videre sørover, gjennom Klæbu, er det kupert terreng og leirterrasser langs elven hvor landskapet skjærer seg dypt ned i bekkedaler. Myrområdet Langåskjølen, nord for vestenden av Selbusjøen, er vernet som naturreservat.

På vestsiden av Nidelva ligger i sør et bakketerreng som går over i det store Heimdalsplatået (rundt 150 meter over havet). Vest for platået ligger flate, fruktbare leirjordsområder ned mot elva Gaula. Gode jordbruksområder ligger også utover langs fjorden på de fruktbare sedimentære bergartene på sørøstsiden av Byneset. Mellom disse områdene og den bymessige bebyggelsen sørover fra bysenteret ligger Bymarka med kollete topper, myrer og vann. Høyeste fjell i Trondheim kommune er Kråkfjellet (817 meter over havet) i Klæbu, på grensen til Melhus. De høyeste toppene på vestsiden av elva, Bymarka, er Storheia (566 meter over havet) og Gråkallen (552 meter over havet).

Bymarka benyttes mye som turområde, og ved Gråkallen ligger et gammelt skisenter med hoppbakker og turiststedet Skistua. Lenger mot sørøst ligger det nåværende skisenteret Granåsen (rundt 200 meter over havet). Om lag 15 kilometer sør for sentrum, i Klæbu, ligger Vassfjellet vinterpark og alpinanlegg. Anlegget har 10 nedfarter, 6 skiheiser og en total fallhøyde på 460 meter.

Bosetning

Trondheim. Midtbyen med Nidelva og Elgeseter bru sett fra lufta. Bilde fra 2008.
.
Lisens: fri

Mer enn 95 prosent av kommunens befolkning bor i tettstedet Trondheim, som er det fjerde største tettstedet i Norge, etter Oslo, Bergen og nabobyene Stavanger og Sandnes, som regnes som ett sammenhengende tettsted.

Ifølge Statistisk sentralbyrås definisjon er det ti tettsteder i Trondheim. Tettstedene er til sammen 63,3 km², og omfatter 13 prosent av arealet i kommunen.

Tettsted Innbyggere Andel* Areal
Trondheim 196 948 92 % 59,3 km²
Klæbu 3 516 2 % 1,5 km²
Tanem 1 302 1 % 0,5 km²
Nypan 909 0 % 0,6 km²
Malvik ¹ 789 0 % 0,2 km²
Langørjan 609 0 % 0,4 km²
Trolla 541 0 % 0,2 km²
Spongdal 525 0 % 0,3 km²
Ringvål 447 0 % 0,2 km²
Bratsberg 364 0 % 0,3 km²
Sum 205 950 96 % 63,3 km²

* Andelen av innbyggerne i Trondheim kommune som bor i tettstedet.

¹ Tettstedet Malvik omfatter deler av kommunene Malvik og Trondheim. Den delen av tettstedet Malvik som ligger i Trondheim kommune omfatter 11 prosent av innbyggerne og 8 prosent av arealet i tettstedet.

Bebyggelse

Trondheim sett mot sørvest fra Kristiansten festning
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Nidelva sett fra Bakke bru oppover mot Gamle bybro ved solnedgang nær vintersolverv
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Fra bykjernen sprer bebyggelsen seg i alle retninger; langs de lavere områdene sørover langs Nidelva, på lavlandet østover langs fjorden, på platåene sørøst og vest for Nidelva og i liene opp mot Byåsen. I 1970- og 1980-årene vokste det opp store bydeler, eller drabantbyer, i områdene ByåsenHeimdal (Kolstad, Flatåsen, Kattem), i området mellom Heimdal og Nidelva (Sjetnmarka og Tillerbyen) og i området StubbanMoholtBrøset, sør og øst for den gamle bebyggelsen i Strinda. Fra 1990-årene har byutviklingen virkelig skutt fart, med nye store sentrumsnære boligområder som Ilsvika, Rosenborg, Nedre Elvehavn, Lade og Grilstad. Fortetting av bebyggelsen har for øvrig funnet sted over det meste av byen.

Befolkning

Befolkningen i Trondheim vokste sterkt etter andre verdenskrig, i perioden 1946–1970, med en gjennomsnittlig årlig vekst på 1,5 prosent. I 1970-årene avtok veksten til 0,6 prosent, og i 1980-årene var den gjennomsnittlige årlige veksten bare 0,2 prosent. Siden har den årlige befolkningsveksten vært økende, og i tiårsperioden 1996–2006 lå den på gjennomsnittlig 1,0 prosent årlig mot 0,7 prosent i fylket som helhet. Etter 2006 har befolkningsveksten vært enda større, og spesielt de siste årene: I perioden 2010–2018 var veksten på 13,2 prosent mot 8,7 prosent i Trøndelag som helhet.

Historisk befolkningsutvikling

Trondheim ble etter tradisjonen grunnlagt av Olav Tryggvason, etter sagaenes kronologi i året 997. Byens befolkning vokste trolig svært raskt fra 1000-tallet til 1200-tallet. På grunn av epidemier og klimaforverring holdt folketallet seg lavt til etter 1500-tallet. Bebyggelsen klumpet seg sammen ved Nidelva, og først etter 1650 begynte byen å vokse vestover. Byen vokste sterkt på 1800-tallet. Ved den første fullstendige norske folketellingen i 1801 var Trondheim Norges nest største by (etter Bergen) med et innbyggertall på 9500. Byområdet ble utvidet flere ganger, men grensene var for trange, og byveksten fortsatte i Strinda. Dette førte til at byen ble utvidet med de fire omegnskommunene Tiller, Byneset, Leinstrand og Strinda i 1964. Fra 2020 er også nabokommunen Klæbu en del av Trondheim.

Bybeskrivelse

Trondheim. Bryggerekken i Kjøpmannsgata og Gamle Bybro over Nidelva. Aller øverst ligger den kjente Beyerbryggen (oppført i 1814–1815), viktig fordi den ligger nærmest domkirken. Bryggene var tidligere sjøboder, til lasting/lossing av varer. I dag huser bryggene restauranter, kontorlokaler, butikker og boliger.
/KF-arkiv ※.
Trondheim

Trondheim. Den røde, runde bygningen huser Studentersamfundet i Trondhjem. Her går den tradisjonsrike revyen UKA av stabelen annet hvert år. Bak denne, på Gløshaugen, sees hovedbygningen til NTH (nå NTNU). I forgrunnen Nidelva og Elgeseter bru. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Midtbyen

Det eldste byområdet, Midtbyen, som ligger innenfor Nidelvas nederste slyng, er gammel bygrunn som sannsynligvis har vært tettbebygd lenge før byen ble grunnlagt. Elva og fjorden dannet i sin tid en naturlig forsvarsgrav på tre sider, mens dobbelte voller med byporter på det smale eidet, Nidareid, utgjorde forsvarsverket i vest.

Arkeologiske utgravninger i forbindelse med nybygging, gatearbeider og lignende i de sentrale bydelene har bidratt til å kaste nytt lys over bygnings- og kulturhistorien tilbake til tidlig middelalder. Ett eksempel er utgravningen i Søndre gate først i 1970-årene, som avdekket grunnmur og elementer av Gregoriuskirken, som ble fullført midt på 1000-tallet.

En rekke gamle byggverk er fremdeles sentrale trekk i Trondheims bybilde, og mange stedsnavn er knyttet til den gamle norske historien, for eksempel Elgeseter, Lade, Sverresborg, Ilevollen, Kalvskinnet med flere.

Cicignons byplan

Den nåværende sentrale byplanen, med brede hovedgater og smale veiter, ble for en vesentlig del trukket opp av general Johan Caspar de Cicignon i 1680-årene. Takket være ham fikk de sentrale gatene en viss kontinental dimensjonering under gjenoppbyggingen etter bybrannen i 1681. Fra den tidligere byporten i vest, hvor man ved Skansen ennå ser rester av de gamle vollene, går Kongens gate i rett linje til den østlige buen av Nidelva. Denne hovedaksen øst-vest krysses av Munkegata, som går snorrett fra Nidarosdomen i sør til Ravnkloa ved Indre kanalhavn, og peker videre nordover mot Munkholmen ute i fjorden og fjellet Munken på Fosen. Dette gatekorset er hovedelementet i Cicignons byplan, og de øvrige gatene i den sentrale bydelen går parallelt med disse.

Viktige gater og bygninger

Stiftsgården i Munkegata er byens kongebolig. Bygningen er Nordens største trepalé, oppført i 1774–1778 som privatbolig. Bildet er tatt under kongeparets 60-årsfeiring i 1997.
.
Gamle Bybro i Trondheim. Utsikt mot Bakklandet og Kristiansten festning (den hvite bygningen på toppen).
.

I krysningspunktet mellom hovedgatene Kongens gate og Munkegata ligger Torvet (torget), med statue av byens grunnlegger, Olav Tryggvason, på en høy søyle. Søylen danner «viseren» i et stort solur. For sørenden av Munkegata ligger Nidarosdomen, og sør for denne Erkebispegården, en steinbygning fra 1100-tallet som ble bygd som erkebiskopens residens. Ved Munkegata nord for Torvet ligger Stiftsgården fra 1774. Gården, som er en av Nordens største trebygninger, er byens offisielle kongebolig. I sentrum ligger også kjente bygninger som Vår Frue kirke, Frimurerlogen, Trøndelag teater (fra 1816) og Katedralskolen (eldste bygning fra 1787).

Sentrum er først og fremst et forretnings- og kontorstrøk med en rekke nyere forretningsbygg. På vestsiden av elveoset ligger konsert- og kulturhuset Olavshallen, som inngår i Olavskvartalet med hotell, restauranter og lokaler for NTNU – Institutt for musikk og Trondheim kommunale kulturskole. Trøndelag teaters nybygg, som ligger i flukt med den gamle teaterbygningen, stod ferdig til byens tusenårsjubileum i 1997.

Næringsliv

Trondheim har vokst frem som det dominerende industri- og handelssentrum for Trøndelag og til sine tider for hele det nordlige Norge. Omkring halvparten av landsdelens befolkning er bosatt i Trondheimsregionen, som i tillegg til byen gir arbeidsplasser for et stort antall personer bosatt andre steder. I alt har Trondheim ca. 120 000 arbeidsplasser.

Selv om Trondheim ikke er noen utpreget industriby, har den en variert industri med bedrifter innenfor de fleste bransjer. For knoppskyting nyter byen godt av nærheten til forskningsstiftelsen SINTEF og NTNU. Byen har flere fremgangsrike bedrifter innen IT, elektronikk og elektroteknikk.

Trondheim er en betydelig jordbrukskommune, med 59 730 dekar jordbruksareal i drift og 225 150 dekar produktiv skog (2020). Den største andelen av jordbruksarealet brukes til kornproduksjon, men det er også et betydelig og variert husdyrhold, med blant annet storfe, svin, høns, samt noe hagebruk. I perioden 2017–2021 ble det i snitt avvirket 24 123 m³ skog for salg per år.

Trondheim har hatt og har fortsatt en meget sterk posisjon som handelssentrum for landsdelen, særlig for engroshandelen. Byen står dessuten for størstedelen av landsdelens utenrikshandel, særlig når det gjelde import. Byen er hovedsete for flere banker og finansinstitusjoner, og de fleste store banker og en del distriktsbanker har avdelinger i Trondheim.

Energi

Hele syv kraftverk finnes innenfor Trondheim kommunes grenser. Her er Svean kraftverk i Klæbu, som startet opp den første maskinen i 1939
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Trondheim er kommunen med nest størst vannkraftproduksjon i Trøndelag, og er en viktig kraftkommune på landsbasis. De sju vannkraftverkene i kommunen produserer til sammen 1038 gigawattimer i året (gjennomsnitt 1993-2020). Det største kraftverket er Bratsberg (i drift fra 1977), som står for omtrent halvparten av vannkraftproduksjonen. Andre store kraftverk er Leirfossene (2008) og Svean (1940). Statkraft Energi er hovedeier av alle kraftverkene i kommunen.

Alle kraftverkene ble i sin tid bygget av det kommunale Trondheim Energiverk, men er siden 2000 eid av Statkraft. Områdekonsesjon for distribusjon av elektrisk energi i Trondheim innehas av Tensio AS. Omkring tre fjerdedeler av oppvarmingsbehovet i kommunen dekkes av fjernvarme fra Statkraft Varme, som for øvrig har sitt hovedkontor i Trondheim.

Samferdsel

Gråkallbanen
Gråkallbanen er byens eneste gjenværende trikkelinje. Den trafikkerer strekningen mellom sentrum og Byåsen/Lian (Bymarka).
Gråkallbanen
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Trondheimsfjord 1
Hurtigbåtene er et viktig rutesamband med Fosen, Hitra og Kristiansund.
Av /Trondheim havn.
Lisens: CC BY 2.0
Trondheim sentralstasjon i 2016. En bru (Sjøgangen) over perrongene tar de reisende over til havna med bl.a. hurtigbåt- og cruisekaia. Busstasjonen skimtes til høyre i bildet.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Bildet viser litt av Brattørkaia. For mange som kommer sjøveien til Trondheim er dette det første møtet med byen. Til venstre sees Rockheim, det nasjonale museet for rock- og populærmusikk. Lenger til høyre campus BI og Powerhouse Brattøra. Ved Powerhouse går det bru over Jernbanen inn til Midtbyen.

.
Lisens: CC BY SA 3.0

Med sin sentrale beliggenhet i landsdelen og landet er Trondheim et naturlig kommunikasjonsknutepunkt til distriktene omkring, resten av landsdelen og andre deler av landet. Trondheim sentralstasjon er krumtappen i kommunikasjonene inn og ut av Trondheim, mens de fleste bybussene har området omkring Prinsen-krysset i sentrum som utgangspunkt.

Sørover fra byen går E6 over Dovre til Oslo, alternativt riksvei 3 fra Ulsberg via Østerdalen til Oslo. Fra E6 ved Klett (Klettkrysset) sør for Trondheim tar E39 av vestover langs Trondheimsfjorden til Orkland og videre til Møre og Romsdal, Vestland, Rogaland, Agder og ender i Kristiansand. Ved Støren tar fylkesvei 30 av opp Gauldalen til Røros og videre nedover til Tynset og Østerdalen. Nordover går E6 gjennom nordre deler an Trøndelag til Nord-Norge. I Stjørdal ligger Trondheim lufthavn, Værnes, 32 kilometer øst for Trondheim. Her tar også E14 av over Meråker og Storlien til Sverige.

Over Trondheimsfjorden går bilferge mellom Flakk og Rørvik på Fosen, og hurtigbåt mellom Brattøra og Vanvikan. Begge samband knytter Fosenhalvøya til Trondheim med en overfartstid på 25 minutter. Fra hurtigbåtterminalen på Brattøra går også Kystekspressen via Ørland og Hitra til Kristiansund. Hurtigruten mellom Bergen og Kirkenes anløper Trondheim hver formiddag. Havneområdet er forbundet med Sentralstasjonen med brua Sjøgangen, som går over jernbanens perronger og spor.

Trondheim er et jernbaneknutepunkt med Dovrebanen og Rørosbanen sørover til Østlandet og Nordlandsbanen nordover til Bodø. Fra Nordlandsbanen tar Meråkerbanen av ved Hell i Stjørdal og går over til Sverige. En ytterligere styrking av jernbanens stilling er vedtatt, med blant annet elektrifisering av strekningene fra Trondheim til Steinkjer og Storlien og dobbeltspor mellom Trondheim og Værnes. Trondheim sentralstasjon på Brattøra er utviklet til et sentralt knutepunkt både for jernbane, regionbusser og hurtigbåter, og med relativt kort vei også til alle kommunikasjoner. Det tar omkring 4 minutter å gå til fots fra Trondheim Sentralstasjon til hurtigbåtene, 8 minutter til cruiseskipene og 15 minutter til Hurtigruten (Pir I).

Byen og distriktene omkring har et godt utbygd bussnett. Ansvarlig for bussdriften er selskapet AtB, som er heleid av fylkeskommunen. AtB står for både planlegging, bestilling og markedsføring av all offentlig kollektivtrafikk i Trondheim og store deler av Trøndelag etter anbudsprinsippet.

Forstadsbanen Gråkallbanen, som trafikkerer strekningen over Byåsen fra St. Olavs gate til Lian, ble nedlagt sammen med øvrige sporveislinjer i 1988, men er fra 1990 igjen på sporet, som Trondheims eneste trikkelinje. I stedet for trikk har kommunen anskaffet metrobusser som trafikkerer tre av de tyngste busslinjene i byen. Disse er drevet dels elektrisk (batterier), dels med biodiesel. Ferjesambandet Flakk-Rørvik er siden 1. januar 2019 drevet av selskapet FosenNamsos Sjø AS (datterselskap av Torghatten ASA), mens Vy og Tide og Boreal er bussoperatører på vegne av AtB.

Administrativ inndeling

Trondheim hører til Trøndelag politidistrikt, Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Trondheimsregionen sammen med Melhus, Malvik, Stjørdal, Skaun, Indre Fosen og Midtre Gauldal.

Trondheim kommune omfattes av fire prosti med 20 sokn i Den norske kirke. Prostiene er Byåsen, Heimdal, Nidaros domprosti og Strinda; alle hører til Nidaros bispedømme. Sognene er Domkirken og Vår Frue sogn samt sognene Bakklandet, Lade og Lademoen i Nidaros Domprosti, sognene Ranheim, Strindheim, Hoeggen, Charlottenlund, Strinda, Berg, Bratsberg samt Tempe og Leira sogn i Strinda prosti, sognene Byåsen, Sverresborg og Ilen i Byåsen prosti, og sognene Byneset, Leinstrand, Kolstad, Tiller og Klæbu i Heimdal prosti.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Trondheim til Strinden og Selbu fogderi i Søndre Trondhjems amt.

Offentlige institusjoner og kultur

Nidarosdomen

Domkirken sett fra øst, med oktogonen i forgrunnen. Midt i denne sto hovedalteret med Olav den helliges skrin.

Nidarosdomen
Av /Arfo forlag.

Trondheim er Trøndelags desidert største by, men er siden 1. januar 2018 ikke lenger fylkets administrasjonssentrum, det er det Steinkjer som er. Men byen har mange statlige og andre offentlige institusjoner: Byen er sete for biskopen i Nidaros, og siden 2011 også for preses (ledende biskop) for den Den norske kirke. Andre statlige institusjoner i Trondheim er Miljødirektoratet, Direktoratet for arbeidstilsynet og Domstoladministrasjonen.

Skoler og utdanning

NTNU Dragvoll campus, 2008
Universitetssentret på Dragvoll ble åpnet i 1978 (arkitekt: Henning Larsen). Det er nå vedtatt at senteret på Dragvoll skal avvikles og at hele universitetet skal samles rundt Gløshaugen, Øya og Midtbyen.

Trondheim er et betydelig skole- og utdanningssentrum med lange tradisjoner. Trondheim Katedralskole ble grunnlagt i 1152 og er en av landets eldste skoler. I dag har byen et stort antall videregående skoler med varierte studieretninger.

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) ble opprettet i 1996 som en videreføring av Universitetet i Trondheim og NTH. Til universitetet hører Vitenskapsmuseet, Kunstakademiet i Trondheim og Trøndelag Musikkonservatorium. Den tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag ble i 2016 slått sammen med NTNU. Luftkrigsskolen holder også til i Trondheim.

Studentersamfundet i Trondhjem (stiftet i 1910) er et av de mest aktive studentsamfunnene i Norge.

Andre institusjoner

Forskningskonsernet SINTEF, Norges geologiske undersøkelse (NGU), Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Enova SF finnes i Trondheim. Statsarkivet i Trondheim dekker foruten Trøndelag også Møre og Romsdal og Nordland. I Trondheim ligger St. Olavs Hospital, som er et universitetsssykehus under NTNU.

Norges eldste dagsavis, Adresseavisen, utkommer i Trondheim. Dessuten nettavisa Nidaros. Norsk Rikskringkasting (NRK) har foruten sitt distriktskontor for Trøndelag også programredaksjon for rikskanalene P1 og P3 i Trondheim. Av andre kulturinstitusjoner kan nevnes Trøndelag Teater, Trondheim Symfoniorkester & Opera og TrondheimSolistene. På Brattøra ligger Norges nasjonale opplevelsessenter for pop og rock, Rockheim. Av andre museer kan nevnes Trondheim kunstmuseum, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum og Ringve musikkhistoriske museum og Sverresborg, hvor Trøndelag Folkemuseum ligger.

Kort historisk oversikt

Middelalderen

År Hendelse
997 Olav Tryggvason grunnlegger etter tradisjonen Kaupangen i Trondheimen og bygger kongsgård og Klemenskirken
1016 Olav Haraldsson gjenoppbygger Klemenskirken etter brann
1031 Olav den helliges skrin settes i Klemenskirken, og byen blir et valfartssted
1080 Byen blir bispesete, og Kristkirken med Olavsskrinet reises på Olav den helliges gravsted
1152 Trondheim blir erkebispesete
1170 Navnet Trondheim avløses av Nidaros i erkebispetittelen
1179 Slaget på Kalvskinnet; Erling Skakkes død
1295 Byen og Erkebispegården brenner
1320 Nidaros domirke (Nidarosdomen) står ferdig reist
1328 Stor bybrann (se Bybranner i Trondheim), domkirken brenner første gang
1432, 1531 Nye branner
1537 Erkebiskop Olav Engelbrektsson flykter; byens glanstid slutt
1564 Svenskene hærtar byen og holder den i to måneder

1600- og 1700-tallet

År Hendelse
1658 Trøndelag blir avstått til Sverige ved Roskilde-freden 26. februar; gjenerobret i desember samme år
1681 Sentrale deler av byen brenner i april, og september samme år blir den nye byplanen, utarbeidet av luxembourgeren Johan Caspar de Cicignon, approbert av Christian 5
1690 Peter Wessel Tordenskiold blir født
1708 Byen og domkirken blir igjen brannherjet
1719 Domkirken brenner igjen og får senere kuppel i barokk stil
1760 Det Kgl. Norske Videnskabers Selskab stiftes
1767 Adresseavisen grunnlegges
1788 Ny storbrann

1800-, 1900- og 2000-tallet

År Hendelse
1816 Teaterbygningen åpnes. Norges Banks hovedsete legges til Trondheim
1841, 1842 Nye storbranner
1869 Restaureringen av domkirken starter
1877 Rørosbanen åpnes
1881 Meråkerbanen åpnes
1897 Norges Banks hovedsete flyttes til Kristiania
1901 Første elektriske sporvogn (trikk) satt i drift
1906 Kong Haakon 7. og dronning Maud krones i domkirken
1910 Norges tekniske høgskole (NTH) starter undervisning
1921 Dovrebanen åpnes
1937 Trøndelag Teater opprettes
1958 Kong Olav 5. signes i domkirken
1964 Trondheim blir ved stortingsvedtak sammensluttet med nabokommunene Leinstrand, Byneset, Strinda og Tiller
1968 Stortinget vedtar opprettelse av Universitetet i Trondheim
1983 Deler av Erkebispegården brenner
1987 Kringkastingsbygget på Tyholt åpnes; hovedsete for NRK/Program 2
1988 Trikken nedlegges
1989 Olavshallen konserthus tas i bruk
1990 Gråkallbanen gjenåpnes
1991 Kong Harald 5. og dronning Sonja signes i Nidarosdomen
1996 NTNU blir opprettet
1997 Tusenårsjubileum. Teatret får ny bygning og Erkebispegården gjenåpnes
2010 St. Olavs hospital offisielt åpnet av Kong Harald
2016 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU, slås sammen med høgskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (vedtatt i 1897) har utgangspunkt i Trondheims gamle bysegl fra 1200-tallet. Den ene halvdelen domineres av en bispeskikkelse med bispelue og bispestav som verdighetstegn, stående i en kirke. I den andre halvdelen står en konge med krone og skålvekt i hånden, omgitt av en borglignende bygning. Vekten symboliserer rettferdighet. Under er det plassert tre hoder som symboliserer byrådet. Motivet er hentet fra samtidens politiske tenkning, der balansen mellom kirke og stat var hovedemne.

Byflagget

Byflagget (godkjent i 1989) har en gul rose med åtte kronblad mot en rød bakgrunn. Den symboliserer byen og bynavnet (Nidarrosen, Trondheimsrosen). Rosen finnes også i byens middelaldersegl. Kommuneblomst er nyperosen.

Navnet kommer av norrønt Þróndheimr, der første ledd er folkenavnet þrœndr, «trønder», som trolig betyr «de sterke, fruktbare»; andre ledd heimr «oppholdssted».

Kart

Kart over Trondheim kommune
Kart over Trondheim kommune
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bratberg, Terje T.V.: Trondheim byleksikon, 2. utg., 2008, isbn 978-82-573-1762-1
  • Sandnes, Jørn, red.: Trondheims historie 997-1997, 1996-97, 6 b., isbn 82-00-22663-8
  • Støren, Wilhelm K.: Sted og navn i Trondheim, Et topografisk-historisk leksikon. Utgitt 1983, isbn 82-7024-471-8
  • Solberg, Helge, red.: Arkitektur i 1000 år : en arkitekturguide for Trondheim, 1999, isbn 82-995433-0-4
  • Håpnes, Roy Åge: Trondheim tar form, bygningshistoriske blikk på bydelene. Utgitt 2003, isbn 82-996-6830-1
  • Lunde, Øivind: Trondheims fortid i bygrunnen, middelalderens topografi på grunnlag av det arkeologiske materialet inntil 1970. Utgitt 1977, isbn 82-7164-0004-6

Kommentarer (2)

skrev Tormod Norbye

Gaula renner ikke ut i Trondheimsfjorden, men i Gaulosen som sammen med Orkdalsfjorden går gjennom Korsfjorden og munner ut i Trondheimsfjorden.

skrev Knut A. Rosvold

Det er selvfølgelig helt riktig og er nå rettet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg