Satyendra Nath Bose var en indisk fysiker og matematiker som er mest kjent for å ha utarbeidet en teori for den statistiske oppførselen til en stor klasse partikler som kalles bosoner. Han regnes ofte som grunnleggeren av kvantestatistikk.
Satyendra Nath Bose
Faktaboks
- Uttale
- bouz
- Født
- 1894
- Død
- 1974
Karriere
Bose tok sin utdannelse ved universitetet i Calcutta, hvor han også senere underviste i fysikk. Gjennom sitt vitenskapelige arbeid bidro han til flere områder av fysikk, inkludert statistisk mekanikk og elektromagnetisme.
Bose er mest kjent for å ha etablert grunnlaget for en kvantemekanisk teori som er gyldig for partikler med heltallig spinn. Slike partikler kalles bosoner og utgjør sammen med fermioner alle naturlig forekommende partikler i universet. Fotoner, gluoner og bestemte typer atomer er eksempler på bosoner.
I samarbeid med Albert Einstein fikk Bose publisert og videreutviklet teorien sin. Einstein brukte blant annet arbeidet til Bose til å predikere det kvantemekaniske fenomenet som i senere tid fikk navnet Bose-Einstein-kondensasjon. Teorien som beskriver den statistiske oppførselen til bosoner er oppkalt etter Bose og Einstein og kalles derfor for Bose–Einstein-statistikk.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.