Faktaboks

Roskilde
Grunnlagt
Trolig på 900-tallet
Innbyggertall
52 974 (2024)
Roskildes byvåpen
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Roskilde Festival 2015
Roskilde Festival er en årlig dansk musikkfestival som finner sted utenfor byen. Den er Nord-Europas største musikkfestival.
Roskilde Festival 2015
Av /NTB.

Roskilde er en by på Sjælland i Danmark, i Roskilde kommune, Region Sjælland, ved sørøstenden av Roskilde Fjord, omtrent 30 km vest for København. Roskilde er administrasjonssenter i kommunen. Roskilde er vennskapsby med Tønsberg.

Kultur

Byen er et viktig sentrum for forskning og undervisning. Her ligger Roskilde Universitet (RUC), som åpnet i 1972, Risø forskningscenter, Slagteriskolen og Slagteriernes Forskningsinstitut, museum for samtidskunst med mer.

København kommunes psykiatriske sykehus, Sankt Hans, ligger vakkert til ved fjorden. Roskilde domkirke ble påbegynt i 1170-årene under biskop Absalon. Den er i romansk og gotisk stil, med tårn fra 1300-tallet og flere senere tilbygg. De karakteristiske spirene kom til 1635. Domkirken rommer alle danske kongegraver siden 1536, samt Margrethe 1. (1375–1412) og Christian 1. (1426–1481). Kirken er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Roskilde har også flere andre middelalderkirker. Det kongelige palé fra 1733 er nå bispebolig. Vikingeskibshallen rommer flere skipsfunn fra omkring år 1000.

Roskildefestivalen er en stor, årlig, internasjonal rockfestival som har vært arrangert siden 1971. I 2016 åpnet Ragnarock, et museum for pop, rock og ungdomskultur.

Samferdsel

Roskilde er et vei- og jernbaneknutepunkt med tett forbindelse til København. Byen har også egen flyplass, Roskilde Lufthavn, som i 2016 ble kåret til beste businesslufthavn av European Business Air News. Flyplassen eies av Københavns Lufthavne AS og har hovedsakelig taxi-, skole- og privatflyvninger. Roskilde har InterCity-forbindelse med København Lufthavn Kastrup.

Historie

Roskilde domkirke er Danmarks betydeligste byggverk fra middelalderen. Den ble påbegynt i romansk stil og fullført under gotikken. De fleste danske konger og dronninger er gravlagt her.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Roskilde var alt på 900-tallet en viktig havn og residensby for kongene. Her bygde Harald 1. Blåtand en kongsgård og en stavkirke; byen var bispesete fra ca. 1020. Roskilde ble en av landets viktigste byer, men begynte på 1300-tallet å ligge under i konkurransen med København. I 1658 (Krabbekrigen) ble fred sluttet i Roskilde mellom Sverige og Danmark-Norge, som måtte avstå Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm, Bohuslän og Trondhjems len.

På begynnelsen av 1800-tallet hadde Roskilde under 2000 innbyggere, men åpningen av Nordens første jernbane Roskilde–København i 1847 innledet ny fremgang, og siden har byen hatt en økende befolkning. Havnens betydning er for lengst blitt sterkt redusert ettersom moderne skip er blitt for store til å seile i fjordens renner.

Roskilde Fjord

Roskilde Fjord munner ut i Isefjord. Fjorden har et areal på 74 kvadratkilometer, og nesten hele fjorden er fuglebeskyttelsesområde. Tidligere var det er rikt fiske her, men det har gått sterkt tilbake. I dag er fjorden først og fremst et yndet fritidsområde.

På øya Eskilsø ligger ruinene av klosterkirken som tilhørte Eskilsø Kloster, grunnlagt på 1100-tallet av Augustinermunkene. Klosteret ble nedlagt allerede i 1175 til fordel for Æbelholt Kloster ved Hillerød, men munkenes tilstedeværelse er fortsatt synlig ved de mange urteplantene som stammer fra kjøkkenhagene.

Langs Roskilde Fjord lå det mange boplasser i steinalderen, og nær Skuldelev ble det anlagt en sperring av den smale Peberrende for å beskytte innseilingen til Roskilde. Sperringen besto av fem vikingskip som ble senket i perioden 1060–1080, to av dem var bygget i Vest-Norge. Det ene var et 16,3 meter langt frakteskip og det andre en 11,6 meter lang fiskebåt. Skuldelevskipene er i dag utstilt i Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Dagens bro over Roskilde Fjord ved Frederikssund ble anlagt i 1935, mens den første broen ble anlagt i 1868, Kronprins Frederiks bro, oppkalt etter kronprins Frederik, senere Frederik 8.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Peter Ole Kvint

Roskilde Universitetscenter her skiftet navn til Roskilde Universitet (RUC) og byen er vokset sammen med universitet.

svarte Roger Pihl

Takk skal du ha!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg