Det er 13477 sysselsatte i Kongsberg (2020). Av disse arbeider ca 36 prosent i sekundærnæringene. Kongsberg har da også tradisjonelt vært en utpreget industriby; først med Kongsberg sølvverk fra 1624 frem til nedleggelsen i 1958, deretter Kongsberg Våpenfabrikk fra 1814 og videre med de virksomhetene som fulgte ved omorganiseringen sist på 1980-tallet. Dette har hatt stor betydning for befolkningsutviklingen.
Våpenfabrikken ble opprettet i tilknytning til et jernverk (nedlagt i 1840) for å bøte på massearbeidsløsheten i byen i de årene Sølvverket var innstilt (1805–1816). Sølvverket ble altså nedlagt, mens virksomheten ved våpenfabrikken etter store økonomiske vanskeligheter på 1980-tallet ble dels solgt ut, dels omorganisert under statlig eierskap.
De største industribedriftene i dag finnes innen elektronikk- og informasjonsteknologi, blant annet Kongsberg Gruppen, FMC Kongsberg Subsea (offshoreindustri), Volvo Aero Norge og Dresser-Rand som de største. For øvrig finnes også noe maskin-, transportmiddel- og jern- og metallindustri.
Næringslivet for øvrig bærer preg av at byen er handels- og servicesenter for Numedal og deler av Lågendalen. Ca 63 prosent av de sysselsatte er ansatt i tertiærnæringene. Turismen er av økende betydning både i bysenteret og i fjellområdene i vest. Den er i vesentlig grad basert på vinterturisme, og fremfor alt på kulturminnene etter bergverksdriften.
Bare vel en prosent av de sysselsatte i Kongsberg arbeider i primærnæringene. Jordbruket betyr mest i de sentrale og søndre deler av kommunen, særlig i skiferområdet, som krysser dalen fra nordøst til sørvest, samt i den vide dalen sønnenfor. Kornproduksjon er viktigste driftsform; nesten halvparten av den dyrkede jorden nyttes til korn. Det dyrkes ellers en del poteter. I fylkessammenheng har Kongsberg atskillig husdyrhold, i første rekke storfe. Det holdes ellers en del høns.
Kongsberg har store skogsområder, og av buskerudkommunene har bare Ringerike større skogareal. I grunnfjellsområdet i nord er jordbruket mer beskjedent, men her er skogbruket av større betydning. Av skogarealet er halvparten statsskog, i vesentlig grad overtatt etter Kongsberg Sølvverk. Det ble i 2021 avvirket i alt 78 449 m3 tømmer for salg.
Kongsberg har en betydelig innpendling fra både Drammensområdet, Numedal og steder lenger unna. I 2021 var det 5537 personer som pendlet til kommunen, mens det var 3282 av Kongsbergs innbyggere som pendlet ut av kommunen.
Kongsberg er kommunen med sjette størst vannkraftproduksjon i Buskerud, og er en middels stor kraftkommune på landsbasis. De sju vannkraftverkene i kommunen produserer til sammen 706 gigawattimer i året (gjennomsnitt 1993-2020). Det største kraftverket er Skollenborg (i drift fra 1983), som står for omtrent halvparten av vannkraftproduksjonen. Andre store kraftverk er Vittingfoss (1919) og Gamlebrofoss (1971). Å Energi Vannkraft er hovedeier av rundt tre fjerdedeler av vannkraftproduksjonen i kommunen. Nest største eier er Ringerikskraft Produksjon med rundt en femtedel.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.