Øygruppen har en utstrekning nordøst-sørvest på cirka 640 kilometer. Babeldaob (Babelthuap) er den største øya med landets høyeste punkt Mount Ngerchelchuus, 242 meter over havet. I en gruppe med Babeldaob ligger øyene Koror og Peleliu innenfor samme barriererev. Samtlige, i tillegg til øya Angaur lenger sør, er av vulkansk opprinnelse. Kayangel og Ngeruangel er koralløyer. De 6 små og isolerte Southwest Islands sørvest for hovedøyene er kalksteinsøyer.
Palau har mer enn 25 større øyer og 300 mindre øyer og holmer. Det er mange små saltvannsinnsjøer. Største innsjø med ferskvann er Ngardok Lake på Babeldaob.
Palau har Mikronesias rikeste plante- og dyreliv. De vulkanske øyene og koralløyene har svært ulik vegetasjon. På de vulkanske øyene er det mangroveskog og kokospalmer langs kysten og regnskog innenfor. Av 1215 karplantearter er 67 arter endemiske (stedegne).
De eneste opprinnelige landpattedyrene er noen flaggermus-arter. Mennesker innførte gris, hund, mus, rotte og høns. I havet finnes flere hvalarter; dugong (en sjøku) er truet. Det er mer enn 50 fuglearter, hvorav 10 endemiske. Deltakrokodille finnes blant annet i mangrover.
Det er mer enn 1400 fiskearter og omkring 700 arter av koralldyr, og mange muslinger. Saltvannssjøen Jellyfish Lake er kjent for spesielle maneter som daglig migrerer fra den ene enden av innsjøen til den andre.
Klimaet er tropisk. Årlig middeltemperatur er cirka 28 grader og det er små årstidsvariasjoner. Det regner hele året, mest mellom juli og oktober, og årlig gjennomsnittsnedbør er på cirka 3800 millimeter.
Kommentarer (2)
skrev Jon Richardsen
svarte Guro Djupvik
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.