PHP er et høynivå programmeringsspråk utviklet spesielt for dynamisk funksjonalitet på web. Bokstavene PHP er et rekursivt akronym som står for PHP Hypertext Preprocessor. PHP-filer lagres normalt ved å benytte filendelsen .php.

PHP har en syntaks som er nokså lik den i programmeringsspråkene C og Perl. PHP kan implementeres ved å laste ned en fri og åpen versjon distribuert av The PHP Group, som driver nettstedet php.net. PHP er et av verdens mest utbredte programmeringsspråk, og det benyttes av store nettsteder som Facebook, Wikipedia, Pinterest og Wordpress.

Virkemåte

PHP benyttes etter klient/tjener-prinsippet. Når en webside blir forespurt, vil en webtjener identifisere innholdet i filen. Når PHP-kode blir identifisert, vil en egen PHP-fortolker tolke koden og omgjøre den til innhold som utgjør hele eller deler av HTTP-responsene fra webtjeneren til en klient. En webtjener er programvare installert på en vertsmaskin som leverer webinnhold fra vertsmaskinen til vår nettleser, som er klienten. HTTP-responsene kan være en HTML-side eller binære bildedata. Ettersom PHP-koden blir utført på webtjeneren før resultatet sendes til nettleseren, sier vi at PHP er et programmeringsspråk på tjenersiden. At PHP-koden blir fortolket før innholdet sendes tilbake til en nettleser, medfører at nettleseren ikke vil kunne se hvordan PHP-koden ser ut.

Ettersom PHP kun kjører på tjenersiden, må en webutvikler ha en lokal webtjener med PHP installert på datamaskinen for å kunne kjøre programmer. Andre programmeringsspråk, som for eksempel JavaScript, kjører på klientsiden, hvilket innebærer at koden blir fortolket og utført direkte i nettleseren. Det er ikke uvanlig at nettsteder som kjører PHP også benytter JavaScript for å gi brukerne en bedre brukeropplevelse.

Kode

PHP-filer kan enten inneholde kun PHP-kode eller være sammenvevd med HTML-kode ved å benytte seksjoner med PHP-kode. PHP-seksjoner identifiseres gjennom sine åpnings- og lukketagger. Den vanligste måten å åpne en PHP-seksjon på er å benytte <?php, men det er også mulig å benytte den forkortede formen <?. Taggen ?> benyttes for å lukke PHP-seksjoner. PHP-kode tar ikke hensyn til mellomrom i koden og innrykk benyttes derfor kun av estetiske årsaker.

Nedenfor er et eksempel på en PHP-fil som kun kjører PHP-kode. Koden nedenfor vil skrive ut teksten «Hei verden!» i nettleseren.

\(\begin{align} &\texttt{<?php} \\&\qquad\texttt{echo 'Hei verden!';} \\&\texttt{?>}\end{align}\)

Koden nedenfor vever sammen PHP-kode med HTML-kode.

\(\begin{align} &\texttt{<html>} \\&\qquad\texttt{<head>} \\&\qquad\qquad\texttt{<title>Hva er klokken?</title>} \\&\qquad\texttt{</head>} \\&\qquad\texttt{<body>} \\&\qquad\qquad\texttt{<p><?php echo "Klokken er nå" . date('H:i'); ?></p>} \\&\qquad\texttt{</body>} \\&\texttt{</html>}\end{align}\)

I koden ovenfor vil PHP-koden først bli fortolket og deretter vil HTML-koden bli returnert til nettleseren. Koden benytter den innebygde funksjonen date() for å skrive ut klokkeslettet i formatet 14:37.

Variabler i PHP identifiseres ved å bruke dollartegnet $ foran variabelnavnet. En variabel som inneholder en enkel setning kan se slik ut:

\(\begin{align} &\texttt{<?php} \\&\qquad\texttt{\$var = "PHP er gøy!";} \\&\texttt{?>}\end{align}\)

PHP skiller seg fra andre språk ved at PHP automatisk konverterer datatypen for en variabel. I eksemplet ovenfor vil variabelen $var være av typen string.

I eksemplet nedenfor skal vi la PHP summere alle tall fra og med 1 til og med 10 ved bruk av en for-løkke:

\(\begin{align} &\texttt{<?php} \\&\qquad\texttt{\$sum = 0;} \\&\qquad\texttt{for(\$x=1; \$x<=10; \$x++)} \{ \\&\qquad\qquad\texttt{\$sum += \$x;} \\&\qquad\texttt{}\} \\&\qquad\texttt{echo "Summen av tallene er" . \$sum;} \\&\texttt{?>}\end{align}\)

Løkken i eksemplet ovenfor begynner med å definere verdien av variabelen $x til å være 1. Denne verdien økes med 1 inntil variabelens verdi overstiger 10.

Historikk

PHP ble utviklet i 1994 av dansk-kanadiske Rasmus Lerdorf (født på Grønland i 1968). Han laget opprinnelig verktøy for sin personlige hjemmeside i Perl og kalte dem PHP Tools. PHP var på denne tiden en forkortelse for Personal Home Page. Senere skrev han om pakken i programmeringsspråket C og gjorde verktøyene tilgjengelig som PHP 1.0. Over tid ønsket brukerne mer funksjonalitet, og Lerdorf endret PHP Tools slik at det ble mulig å lage enkle webapplikasjoner som gjestebøker.

PHP endret seg siden fra å være en énmannsinnsats til å bli et åpent kildekode-prosjekt med mange bidragsytere. Språket har et stort funksjonsbibliotek som for eksempel kan håndtere tidspunkt, utføre matematiske operasjoner, kontakte webtjenerens e-posttjener, utføre tekststrengmanipulasjoner og konvertere tekst til ulike formater som JSON og CSV. PHP har støtte for objektorientert programmering og kan benyttes med rammeverk som for eksempel Laravel og Symfony. PHP brukes i dag til å lage alt fra enkle websider til kompliserte webapplikasjoner. Versjonen PHP8 ble lansert høsten 2020.

Utbredelse

PHP har svært mange brukere. En undersøkelse av flere millioner av de mest trafikkerte nettstedene i verden viser at PHP er brukt som programmeringsspråk på omtrent 78 prosent av alle nettstedene som benytter språk på tjenersiden (w3techs.com, mars 2022). Det er vanskelig å beregne hvor mange domener som kjører PHP, men tallet er trolig flere titalls millioner og kanskje flere enn hundre millioner. PHP benyttes av kjente nettsteder som Facebook, Wikipedia, WordPress og Yahoo. Andre fremtredende programmeringsspråk på web er Java, Python, C# og JavaScript.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg