Olsenbanden

Olsenbanden består av Egon Olsen (Arve Opsahl, til venstre), Benny (Sverre Holm, i midten) og Kjell (Carsten Byhring, til høyre), her fotografert i 1983.

Olsenbanden
Av /NTB Scanpix.

Olsenbanden er en norsk filmserie med familievennlige komedier om de tre mislykkede forbryterne Egon Olsen, Benny og Kjell, som drømmer om å gjøre det store kuppet. Olsenbanden er opprinnelig en dansk filmserie, som har utviklet seg til å bli et omfattende underholdningsfenomen i både Danmark, Norge og Sverige.

Filmene er variasjoner over en fast handling. Egon Olsen kommer ut av fengsel hvor han har planlagt det store kuppet. Etter å ha skaffet de nødvendige verktøyene, forsøker banden å stjele noe av stor verdi fra et mektig konsern eller fra kyniske og farlige bakmenn. Det ender (som regel) med at Egon må i fengsel igjen.

Den norske serien består i utgangspunktet av 13 filmer fra årene 1969–1984 og én film fra 1999. I disse filmene ble hovedrollene spilt av Arve Opsahl, Sverre Holm og Carsten Byhring. Andre karakterer er Kjells kone Valborg (Aud Schønemann) og deres sønn Basse (Pål Johannessen). Politimannen Hermansen (Sverre Wilberg) er også en gjennomgangsfigur, og det samme er den alkoholiserte skapsprengeren Dynamitt-Harry (Harald Heide-Steen jr.).

I en tid med nedgang i kinobesøket ble filmene om Olsenbanden populære hos et stort publikum og hos kinosjefene, men fikk jevnt over en negativ mottagelse av mange kritikere. Filmene har fortsatt å nå et publikum gjennom årlige visninger på TV 2 og gjennom DVD-utgaver.

I tillegg til den opprinnelige filmserien er det produsert en julekalender på TV 2 og seks barnefilmer for kino i årene 2001–2010 under tittelen Olsenbanden Jr. I 2022 kom banden tilbake på kino med filmen Olsenbanden – Siste Skrik! med Anders Baasmo Christiansen, John Carew og Elias Holmen Sørensen i hovedrollene i regi av Hallvard Bræin.

De første 13 filmene ble produsert av selskapet Teamfilm AS. Den 14. filmen fra 1999 ble produsert av Nordisk Film TV. Tolv av filmene er i regi av Knut Bohwim, mens Olsenbanden og Dynamitt-Harry (1970) er regissert av svenske Ove Kant og Olsenbandens siste bedrifter (1975) av Knut Andersen.

Historikk

Innspilling av filmen Operasjon Egon
Bilde fra innspilling av Olsenbanden-filmen Operasjon Egon i 1969. Rundt bordet fra venstre Carsten Byhring, Arve Opsahl, Aud Schønemann og Sverre Holm.
Innspilling av filmen Operasjon Egon
Av /NTB.
Olsen-banden i Jylland (1971)
Olsenbanden er opprinnelig en dansk filmserie. Her er skuespillerne Poul Bundgaard, Ove Sprogøe og Morten Grunwald som Kjeld, Benny og Egon i filmen Olsenbanden i Jylland fra 1971.
Olsen-banden i Jylland (1971)
Av /Nordisk Film.

Den 11. oktober 1968 var det premiere i KøbenhavnOlsen-banden i regi av Erik Balling og med manus av Balling og Henning Bahs. Den var produsert av Nordisk Film. Balling og Bahs hadde hentet inspirasjon fra 1950- og 1960-årenes mange «kuppfilmer», kriminalfilmer som skildrer forbrytelser fra de kriminelles ståsted og med politietterforskerne som mer perifere skikkelser. Balling og Bahs omformet denne hardkokte sjangeren til en lett satirisk «underdog»-historie om en klønete bande av småforbrytere som gir seg i kast med mektige motstandere.

Filmen ble en stor kinosuksess takket være en lettflytende intrige og de populære skuespillerne Ove Sprogøe som Egon Olsen, Morten Grunwald som Benny Frandsen og Poul Bundgaard som Kjeld Jensen, foruten Kirsten Walther som Kjelds kone (i den danske originalen heter hun Yvonne). Filmen ble den første av en serie på 13 filmer frem til 1981 pluss en siste film med premiere i 1998. Filmene ble også eksportert, blant annet til det daværende Øst-Tyskland hvor de oppnådde en usedvanlig popularitet.

Den første filmen førte også til en avtale med den norske produsenten Teamfilm AS om å produsere en norsk nyinnspilling. Den fikk premiere i Oslo 11. august 1969. Den norske Olsenbanden (senere omdøpt til Olsenbanden – Operasjon Egon) ble en like overbevisende publikumssuksess som den danske. Også i den norske filmen var valget av skuespillere heldig. Arve Opsahl, Sverre Holm, Carsten Byhring og Aud Schønemann var profilerte skuespillere fra revy og komedieteater og ga filmen et vitalt preg av folkekomedie. Opsahl, Byhring og Schønemann hadde dessuten erfaring som småskurker fra episodefilmen Sus og dus på by’n (1968, etter bøker av Dagblad-journalisten Egil Lian), som også var produsert av Teamfilm.

I Norge

Arve Opsahl

Arve Opsahl i rollen som Olsenbandens leder, Egon Olsen, i de populære Olsenbanden-filmene.

Av /NTB Scanpix ※.
Sverre Holm

Sverre Holm som Benny i Olsenbanden.

Av /NTB Scanpix ※.

Også i Norge ble resultatet en filmserie som trakk et stort publikum til kinoene gjennom 1970-årene og inn i 1980-årene. Filmene var stort sett nyinnspillinger av de danske, men fikk en norsk identitet gjennom de folkekjære skuespillerne og ved at intrigene (stort sett) ble solid omplantet til norske miljøer, hovedsakelig i Oslo. I starten på hver film blir Egon således satt fri fra det gamle Botsfengselet. Bandens hovedkvarter er Kjell og Valborgs leilighet i den gamle trehusbebyggelsen i bydelen Kampen.

Tre av de norske filmene er laget etter ganske selvstendige manus: Olsenbanden møter Kongen & Knekten (1974) med manusbearbeidelse ved Oskar Steingrimsen, Olsenbanden og Dynamitt-Harry mot nye høyder (1979) med manus av Sverre Holm og Øyvind Thorsen og Men Olsenbanden var ikke død! (1984) med manus av Knut Bohwim og Gustav Arne Kramer.

Tilpasninger og endringer ble gjort underveis. Tonen i den første filmen har mer preg av «voksenfilm» enn de øvrige, blant annet holder banden til på et bordell. Kjell og Valborgs barneflokk på tre ble snart redusert til den ene sønnen Basse. Dynamitt-Harry, som var en figur i to av de danske filmene, ble i Harald Heide Steen jr.‘s skikkelse et trekkplaster i Norge og dermed en sentral figur i syv av filmene. Relasjonene mellom de tre bandemedlemmene ligger ganske fast, med Egon som leder og forbrytergeni, men det oppstår også gnisninger. Disse fører nå og da til mistillit til Egons lederskap, men alltid med påfølgende forsoning. I Olsenbandens siste bedrifter (1975) lykkes banden til en forandring med kuppet og kan reise på sydenferie som millionærer.

I årene 1983–1988 utga Semic Forlag fem tegneseriehefter om Olsenbanden. Forfatter var Sverre Årnes, og tegner var Håkon Aasnes. Da den 14. filmen ble spilt inn i 1999, var Carsten Byhring og Sverre Wilberg gått bort, og de øvrige medlemmene var over aldersgrensen for de fleste aktive kriminelle. Filmen var mer et forsøk på en nostalgisk sisterunde enn en gjenoppliving av serien.

Samarbeid

Det kom til et nært samarbeid mellom den danske og den norske produsenten, blant annet med felles bruk av scenografi og gjenbruk av enkelte opptak. Til den første norske filmen skrev Egil Monn-Iversen en åpningsmelodi, men i film nummer to ble den erstattet av den danske, skrevet i dixieland-stil av Bent Fabricius-Bjerre og innspilt av det danske ensemblet Papa Bue's Viking Jazzband. Muskelmannen Biffen, som gjentatte ganger forsøker å ta livet av Egon, ble spilt av Ove Verner Hansen både i Danmark og Norge. I den danske Olsen-bandens sidste bedrifter (1974) er Arve Opsahl, Sverre Holm og Carsten Byhring med i en kort scene.

I Sverige

Olsenbanden ble også en suksess i Sverige. De svenske filmene ble produsert av Svensk Filmindustri og fikk navnet Jönssonligan. Den første kom i 1981. Her ble bandemedlemmene spilt av Gösta Ekman, Ulf Brunnberg og Nils Brandt. Det ble åtte filmer frem til 2000, etter hvert bygget på helt selvstendige manus. Flere av de svenske filmene gikk på norske kinoer.

Etter hovedserien

Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt (2010)
Olsenbanden jr. er basert på svenske Lilla Jönssonligan og Olsenbanden-filmene.
Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt (2010)
Av .
Olsenbanden
Olsenbanden – Siste skrik! (2022)
Olsenbanden
Av /Nordisk Film Production AS.

I både Danmark, Norge og Sverige kom en ny giv som skildret bandens medlemmer som 12-åringer. Det var Svensk Filmindustri som startet med dette og lanserte sin første film om Lilla Jönssonligan høsten 1996. Den ble de første av fire, frem til 2006.

I desember 1999 sendte dansk TV2 en julekalender med 31 episoder om den unge Olsenbanden. Ytterligere syv episoder ble sendt i påsken 2000, og i desember 2001 ble filmen Olsen-banden Junior lansert.

Dette førte til en norsk julekalender om Olsenbanden jr. på TV 2 i desember 2001. Den var produsert av Nordisk Film og regissert av Beate Eriksen og Arne Lindtner Næss. Den ble fulgt av seks norske kinofilmer om Olsenbanden jr., den første i 2003 og den siste i 2010, alle produsert av Nordisk Film og i regi av Arne Lindtner Næss.

Den danske musikalen Olsenbanden og den russiske juvel hadde premiere 8. februar 2008 i Tivolis Koncertsal. Komponist var Jesper Winge Leisner og forfatter var Anders Thomas Jensen. I samarbeid med selskapet A Film produserte Nordisk Film to helaftens animasjonsfilmer om Olsen-banden med premierer i henholdsvis 2010 og 2013. Begge er i regi av Jørgen Lerdam.

I Sverige kom to nye filmer om Jönssonligan i henholdsvis 2015 og 2020 med nye skuespillere i hovedrollene. En norsk «reboot», også med nye skuespillere kom i 2022 i form av Olsenbanden – Siste Skrik!

Olsenbanden i Norge

Tittel Premiere
Olsenbanden – operasjon Egon 11. august 1969
Olsenbanden og Dynamitt-Harry 10. august 1970
Olsenbanden tar gull 9. august 1972
Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok 26. desember 1973
Olsenbanden møter Kongen & Knekten 15. august 1974
Olsenbandens siste bedrifter 7. august 1975
Olsenbanden for full musikk 26. august 1976
Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet 14. august 1977
Olsenbanden og Data-Harry sprenger verdensbanken 18. august 1978
Olsenbanden og Dynamitt-Harry mot nye høyder 7. september 1979
Olsenbanden gir seg aldri! 28. august 1981
Olsenbandens aller siste kupp! 17. september 1982
Men Olsenbanden var ikke død! 6. september 1984
Olsenbandens siste stikk 19. februar 1999
Etter hovedserien:
Olsenbanden jr. – Første kupp (julekalender) 1. desember 2001
Olsenbanden jr. går under vann 7. februar 2003
Olsenbanden jr. på rocker'n 6. februar 2004
Olsenbanden jr. på Cirkus 10. februar 2006
Olsenbanden jr. Sølvgruvens hemmelighet 2. februar 2007
Olsenbanden jr. Det sorte gullet 1. juli 2009
Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt 29. januar 2010
Ny start:
Olsenbanden – Siste skrik! 2. sep. 2022

Olsenbanden i Danmark

Tittel Premiere
Olsen-banden 11. oktober 1968
Olsen-banden på spanden 3. oktober 1969
Olsen-banden i Jylland 8. oktober 1971
Olsen-bandens store kup 6. oktober 1972
Olsen-banden går amok 5. oktober 1973
Olsen-bandens sidste bedrifter 4. oktober 1974
Olsen-banden på sporet 26. september 1975
Olsen-banden ser rødt 1. oktober 1976
Olsen-banden deruda‘ 30. september 1977
Olsen-banden går i krig 6. oktober 1978
Olsen-banden overgiver sig aldrig 26. desember 1979
Olsen-bandens flugt over plankeværket 16. oktober 1980
Olsen-banden over alle bjerge 26. desember 1980
Olsen-bandens sidste stik 18. desember 1998
Etter hovedserien:
Olsen-bandens første kup (julekalender) 1. desember 1999
Olsen-banden Junior (kinofilm) 14. desember 2001
Olsenbanden og den Russiske Juvel (musikal) 8. februar 2008
Olsen-banden på de bonede gulve (animasjon) 14. oktober 2010
Olsen-banden på dybt vand (animasjon) 10. oktober 2013

Jönssonligan

Tittel Premiere
Varning för Jönssonligan 4. desember 1981
Jönssonligan & Dynamit-Harry 17. september 1982
Jönssonligan får guldfeber 19. oktober 1984
Jönssonligan dyker upp igen 24. oktober 1986
Jönssonligan på Mallorca 3. november 1989
Jönssonligan & den svarta diamanten 30. oktober 1992
Jönssonligans största kupp 3. februar 1995
Jönssonligan spelar högt 25. desember 2000
Etter hovedserien:
Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen 29. november 1996
Lilla Jönssonligan på styva linan 28. november 1997
Lilla Jönssonligan på kollo 27. november 2004
Lilla Jönssonligan & stjärnkuppen 27. januar 2006
Ny start:
Jönssonligan — Den perfekta stöten 16. januar 2015
Se upp för Jönssonligan 25. desember 2020

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Selås, Jon: Olsenbanden, 2019
  • Lindskog, John: Olsenbanden for evigt, 2017
  • Eberlein, Frank og F. B. Habel: Die Olsenbande: Das grosse Buch für Fans, 2000
  • Sørenssen, Bjørn, «Fra Camp til Kitsch» – Olsenbanden i Danmark og Norge, i Knut B!, festskrift til Knut Bohwims 70-årsdag, 2001

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg