Faktaboks

Olav Geirstadalv

Olav Geirstad-alv; Olav Geirstadalf; Ólafr Geirstaðaalfr; Olav Digerbein; Olav Gudrødsson

Levetid - kommentar
kan ha levd på 800-tallet; usikkert om det er en historisk person
Virke
Konge av Ynglingeætten
Familie

Angivelige foreldre: Den østnorske sagnkongen Gudrød Veidekonge og kongsdatteren Alvhild.

Halvbror av kong Halvdan Svarte.

Gokstadhaugen

Da Gokstadhaugen i Sandefjord ble gravd ut i 1880, foreslo arkeologene at personen som ble funnet i haugen kunne være Olav Geirstadalv, men dette er ren gjetning. Trolig er haugen også anlagt for sent til at det kan stemme. Bildet viser kongshaugen i dag, etter istandsetting.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Olav Geirstadalv er en norsk sagnskikkelse som skal ha vært konge i Vestfold. Det er vanskelig å plassere ham i en historisk sammenheng på en troverdig måte. Ifølge Snorre tilhører Olav Geirstadalv Ynglingeætten og er bror av Halvdan Svarte, far til Harald Hårfagre.

I forlengelse av Snorres framstilling har forskere i nyere tid antatt at Olavs ellers ukjente setegård, Geirstad, er identisk med Gjekstad i Sandar (Sandefjord), nabogården til Gokstad, og at Gokstadskipet var Olavs grav. Dersom Olav var en historisk person, må han ha levd på 800-tallet. Gokstadhaugen ble anlagt tidlig på 900-tallet, og dermed trolig for sent til at Olav kan være personen som er hauglagt der.

Omtale i kildene

Norrøne tekster før Snorre

Olav Geirstadalv er utførligst omtalt i en gruppe tekster som synes å være forfattet noe før Snorre (som skrev sagasamlingen Heimskringla i 1220-årene). Bildet som tegnes i disse tekstene, henger nært sammen med det ene tilnavnet til Olav, nemlig Geirstad-alv. Denne Olav skulle – en gang i en ubestemmelig fortid – ha vært en klok og rettferdig konge, som overtroiske undersåtter gjorde til gjenstand for guddommelig dyrkelse etter at han var død, som «alven» i gravhaugen. Hans død skyldtes ellers, etter det som uttrykkelig sies, en pest som herjet landet hvor han var konge, så voldsomt at over halvparten av befolkningen døde.

Denne for lengst avdøde kongen viste seg senere, ifølge de samme kildene, for en viss Rane, som en skikkelse i et drømmesyn. Drømmeskikkelsen oppfordret Rane til å gjøre innbrudd i gravhaugen (haugbrott) og ta den døde kongens sverd, ring og belte. Deretter skulle han dra til Åsta Gudbrandsdatter, som akkurat da gjennomgikk en ytterst vanskelig fødselOlav Haraldsson (senere den hellige) var barnet som skulle fødes. Beltet fra gravhaugen hadde magisk kraft og ville hjelpe under forløsningen. Rane utførte oppdraget. Han gav i tillegg den nyfødte sverdet og ringen i gave, og ble hans fosterfar. Barnet fikk navnet Olav. Denne fortellingen er overlevert som innskudd i ulike manuskripter til Olav den helliges saga.

Snorres tekster (Heimskringla)

Snorre utelot fortellingen om Rane og Olav den helliges fødsel i sin Olavssaga.

Olav Geirstadalv hadde også tilnavnet «digerbein». Dette tilnavnet passer med det Snorre sier om Olav Geirstadalvs død i Ynglingesaga: Han døde ikke av pest, men som følge av «fotverk». Snorre sier samtidig uttrykkelig at Olav ble hauglagt, og også han bruker tilnavnet Geirstadalv – skjønt uten å fortelle om noen kultus.

Snorres tilsynelatende nøkterne fremstilling, som han hevder bygger på skaldekvadet Ynglingatal, kan likevel ikke anses for mer historisk troverdig enn den mer sagnaktige og eventyrlige beretningen i de eldre tekstene. Han har bare skåret vekk det han syntes var upassende i den type kongehistorie han ville skrive.

Irske annaler

At Olav Geirstadalv er mangfoldig som sagnskikkelse, ser vi av kildematerialet ellers. Irske annaler nevner en viss Amhlaeibh (kanskje Olav Kvite) blant de norske kongene i Dublin på slutten av 800-tallet. Han var sønn av Goffridh (Gudrød) og hadde sønnen Ragnhall (Ragnvald). Slektsrekken er helt parallell til sekvensen Gudrød (Veidekonge)–Olav (Geirstadalv)–Ragnvald (Heidumhære) i ynglingerekken.

Saxo

Ellers gjenfinnes trekk ved den norrøne sagnskikkelsen Olav Geirstadalv i fremstillingen av en annen av de sagnaktige kongene i ynglingerekken, nemlig Olav Tretelgja (seks ledd før Olav Geirstadalv). Og den danske historieskriveren Saxo (ca. 1200) omtaler en dansk kong Olav som var særlig kjent for sin hauglegging slik at haugen hadde fått navn etter ham. Endelig møter vi i den norske kongeslekten etter Harald Hårfagre, slik de norrøne tekstene fremstiller den, også en annen «Olav Geirstadalv». Han var sønn av Harald Hårfagre og farfar til Olav Tryggvason. Alt dette viser at vi nok har å gjøre med en sagnskikkelse som ruver en del, men mer vet vi heller ikke.

Gravlagt i Gokstadhaugen?

På gården Gjekstads grunn ble den store gravhaugen Gokstadhaugen lagt opp, som senere kom til å tilhøre nabogården Gokstad og har navn etter den. Da gravhaugen ble undersøkt i 1880, ble det funnet restene av en mann, og arkeologene foreslo at dette kunne være Olav Geirstadalv. Senere undersøkelser har imidlertid vist at Gokstadhaugen ble anlagt tidlig på 900-tallet, noe som antakelig er for sent til at mannen i haugen kan ha vært Olav Geirstadalv.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Blair, Peter Hunter: «Olaf the White and the Three Fragments of Irish Annals», i Viking, bind 3, 1939, s. 1–35
  • Brøgger, Anton Wilhelm: biografi i Norsk biografisk leksikon, første utgave (NBL1), bind 10, 1949
  • Heinrichs, Anne: Der Óláfs þáttr Geirstaðaálfs. Eine Variantenstudie, Heidelberg 1989
  • Jón Jóhannesson: «Ólafur konungur Goðrøðarson», i Skírnir, bind 130, Reykjavík, 1955, s. 51–63
  • Krag, Claus: «Rane Kongsfostre og Olav Geirstadalv», i Historisk tidsskrift, bind 78, 1999, s. 21–47
  • Krag, Claus: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2), bind 7, 2003

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg