Ved Kim Jong Uns maktovertagelse fikk landet en ny leder fra Kim-klanen, tredje generasjon, men også en ung leder som hadde vært utenfor landets grenser og tilbrakt et par år på en kostskole i Sveits. At han var klar til å spille rollen som diktator viste seg snart. I 2012 ble han formann for så vel partiets nasjonale militærkommisjon og for den tilsvarende forsvarskommisjon, og dermed satt han på den reelle makten i Nord-Korea. Den angivelig nærmeste rivalen var onkelen Jang Song Thaek (1946–2013), med gode relasjoner til Kina. Han ble i 2013 arrestert, dømt som forræder og henrettet, en skjebne som også rammet noen av hans likesinnede. I løpet av de følgende årene konsoliderte den unge lederen maktposisjonen i landet ved å la seg velge til partiformann for det sivile maktapparatet, som partiet reelt er. At det nordkoreanske arbeiderpartiet i den forbindelse holdt kongress, for første gang på 36 år, ble betraktet som lederens forsøk på å flytte den reelle makten fra militæret til den politiske og sivile administrasjonen. Atomprøvesprengninger og test av missiler med stadig lengre rekkevidde fortsatte, liksom også utrenskninger av angivelige eller påståtte rivaler. I 2016 og 2017 detonerte de hittil kraftigste atomprøvesprengningene, de lengstrekkende rakettene ble testet, og Kim Jong Nam (1971–2017), en eldre halvbror, ble myrdet i Kuala Lumpur. Om denne broren var en rival vites ikke.
Da Nord-Korea i juli 2017 sendte opp to interkontinentale ballistiske missiler (ICBM) med en rekkevidde på 8000 kilometer, var reaksjonen fra USA og president Donald Trump klar og truende. Trusselen fra Pyongyang «will be met with fire and fury like the world has never seen». FN fordømte oppsendelsen, denne gang med kinesisk oppbakking, og strammet embargoen ytterligere så Nord-Koreas økonomi ble rammet på alle vesentlige eksport- og importsektorer. Det hele kunne nesten ikke bli verre, og håpet om å se Kim Jong Un som en mer åpen og moderne leder i et mindre lukket Nord-Korea syntes ikke lenger særlig realistisk.
Det er allikevel grunn til å nevne de positive tiltakene som er forsøkt gjennomført, og noen med suksess. Samtidig som han de første seks–syv årene brutalt konsoliderte sin maktposisjon i landet, gjennomførte Kim reformer innenfor ledelse og økonomi. Noen av disse kan vurderes som kosmetiske eller rent symbolske, hvilket ikke gjør dem likegyldige i en østasiatisk sammenheng. Kim Jong Un er den første lederen i landet som har talt direkte til befolkningen via fjernsyn. Likeledes er han den første som offentlig har innrømmet problemer og feilvurderinger, og har påtatt seg ansvar for disse. Han har satt ord på problemene med ineffektivitet i økonomien og matmangel. Han beveger seg rundt i landet for å møte folk og åpne anlegg, som faren og bestefaren gjorde til en «koreansk lederstil». Han gjør det imidlertid ofte sammen med sin hustru, hvilket aldri tidligere er skjedd i Nord-Korea.
Noen av de problemene som Kim har påpekt har regimet også begynt å håndtere. En vesentlig endring er at militæret har måttet vike plass til fordel for en sivil instans som nå kontrollerer økonomien. Dessuten er det som kaltes «justeringer» i 2002 gjenopptatt. Innenfor landbruket eksperimenteres det med familiebruk til avløsning av kollektiver. Inntjeningen i familiebruket reguleres etter avkast, og en del av produksjonen kan selges på private markeder. Fabrikker får også forsøksvis en større autonomi når det gjelder forhold i produksjonen, ansettelse av medarbeidere og lønnsfastsettelse. Selv om planøkonomien fortsatt dominerer, finnes det nå selskaper som drives på markedsvilkår. I perioden mellom 2011 og 2017 kom mellom en tredjedel og halvparten av landets BNP fra selskaper med en relativt utstrakt selvstendighet. Om denne utviklingen fortsetter eller om regimet strammer inn igjen, er uvisst. Det avhenger både av om eksperimentene gagner økonomien, og om regimet vurderer denne åpningen som en styrke eller en trussel.
I den TV-sendte nyttårstalen i 2018 gav Kim Jong Un uttrykk for et ønske om at nordkoreanske atleter måtte få delta i den kommende vinterolympiaden i Pyeongchang i Sør-Korea. Den 9. februar 2018 marsjerte nord- og sørkoreanske sportsfolk sammen inn på den olympiske arenaen bak «gjenforeningsflagget»; den koreanske halvøya i lys blå silhuett på hvit bakgrunn. Med sportsfolkene var også den nordkoreanske lederens søster, Kim Yo Jong, og presidenten for parlamentets presidium, Kim Yong-nam. De uformelle samtalene mellom disse høytstående nordkoreanerne og den sørkoreanske ledelsen med president Moon Jae-in i spissen, ble begynnelsen til en intens internasjonal diplomatisk aktivitet.
Allerede den 5. mars 2018 møttes den nordkoreanske lederen i Pyongyang og den sørkoreanske sjefen for sikkerhetstjenesten, Chung Eui-yong. Senere samme måned møtte han også den kinesiske lederen Xi Jinping i Beijing. I april møttes de to koreanske lederne Kim og Moon for første gang. I begynnelsen av mai 2018 var Kim igjen i Kina, denne gang i Dalian for å møte Xi Jinping, og i slutten av mai møttes Kim og Moon igjen, nå for å diskutere et mulig kommende møte mellom Kim og president Trump. Den 10. juni reiste Kim til Singapore der han møtte bystatens leder Lee Hsien Loong, og to dager senere Donald Trump. I september møttes Kim og Moon igjen, denne gang i Pyongyang. Den intense møterekken fortsatte i 2019 da Kim og Trump møttes i Hanoi den 19. februar, i april møttes Kim og Russlands president Vladimir Putin i Vladivostok, og endelig i juni var det tid til et kort møte mellom Kim, Trump og Moon i Panmunjom, den interkoreanske demarkasjonslinjen langs den 38. breddegraden.
Innholdet i de mange møtene er ikke offentlig kjent, ikke engang i overskriftform. De store spørsmålene har ennå ikke har funnet sin løsning. At partene tolker forhandlingsresultatene, eller mangelen på resultater, ganske forskjellig, er til gjengjeld ganske klart. Noen få avtaler er dog kjent: 18. april 2018 underskrev Moon og Kim Panmunjom-deklarasjonen hvor de er enige om å konvertere våpenhvileavtalen fra 1953 til en egentlig fredsavtale innen årets utgang, for dermed formelt å avslutte Koreakrigen. 10. juni underskrev Trump og Kim en avtale om at de forplikter seg til å arbeide for fred og avskaffe (de nordkoreanske) atomvåpnene. I september ble Moon og Kim også enige om at hele Korea skulle være fri for atomvåpen, og at fjerning av de nordkoreanske atomvåpnene skulle motsvares av tilsvarende amerikanske nedrustningsaktiviteter i Korea.
I 2020 lukket koronavirus-pandemien Nord-Korea fullstendig. Den skrantende økonomien var i 2021 helt kraftløs og viste «negativ vekst». Et regulært sammenbrudd er ikke å forvente, men et nødvendig økonomisk oppsving forutsetter en lempelse av den internasjonale embargoen og en koreansk åpning. Skulle dette forhindres av politiske årsaker, står den i forveien hardt prøvede befolkningen foran en ny katastrofe.
Kommentarer (2)
skrev Knut Hofstad
svarte Marte Ericsson Ryste
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.