Den norske Nobelkomite
Nobelkomiteen i 2024. Fra venstre: Anne Enger, Olav Njølstad (sekretær), Gry Larsen, Kristin Clemet, Asle Toje, Jørgen Watne Frydnes (leder).
Av /NTB.

Nobelkomiteen er en norsk komite som hvert år avgjør hvem som skal få Nobels fredspris.

Faktaboks

Også kjent som

Den Norske Nobelkomite, engelsk: The Norwegian Nobel Committee

Nobelkomiteen har fem medlemmer som velges av Stortinget. Sammensetningen skal avspeile styrkeforholdet mellom de politiske partiene på Stortinget.

Det var svenske Alfred Nobel som i sitt testamente bestemte at fredsprisen skulle deles ut av en komité nedsatt av det norske Stortinget. De andre Nobelprisene deles ut av komiteer som oppnevnes i Sverige.

Historie

Nobelkomiteen ble først opprettet av Stortinget i 1897 som «Det norske Stortings Nobelkomite». Dette skjedde mens Norge fortsatt var i union med Sverige. Den første tiden var det vanlig at komiteens medlemmer også var sittende stortingsrepresentanter eller medlemmer av regjeringen. Til og med statsministeren og utenriksministeren kunne sitte i komiteen.

Med årene har Stortinget gjort flere endringer i sammensetningen av komiteen. Hensikten har vært å understreke at beslutningen om hvem som tildeles fredsprisen ikke er et uttrykk for Norges utenrikspolitikk, og at komiteens beslutninger skal skje uavhengig av norske myndigheter.

Fra 1936 gikk man bort fra at sittende regjeringsmedlemmer kunne være medlemmer av Nobelkomiteen. Fra 1977 ble det besluttet at sittende stortingsrepresentanter heller ikke skulle være medlemmer av komiteen. Det offisielle navnet på komiteen ble samme år endret til Den Norske Nobelkomite.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg