Norwegian Seismic Array, norsk seismologisk forskningssenter, organisert under Norges teknisk-naturvitenskapelige forskningsråd 1970–93, 1993–99 under Norges Forskningsråd, og fra 1. juli 1999 uavhengig stiftelse. NORSARs formål er forskning, utvikling og rådgivende virksomhet innen geofysiske og relaterte datatekniske fagområder, samt forskning, utvikling og drift knyttet til overvåking av jordskjelv og kjernefysiske eksplosjoner.
NORSARs forsknings- og analysesenter ligger på Kjeller ved Lillestrøm. Via telelinjer og satellittsamband mottar senteret regelmessig store datamengder fra registreringsanlegg både i Norge og mange andre land. Den første node utenfor USA i Internetts forløper ARPANET ble etablert hos NORSAR på Kjeller i 1973. Kommunikasjonen gikk over en 2,4 kbit/s linje via den nordiske Intelsat-jordstasjonen ved Tanum i Sverige.
Det opprinnelige NORSAR-anlegget ble bygd i Mjøs-distriktet og fullført 1970, og nye store anlegg er senere bygd i Hedmark, i Finnmark og på Svalbard. Et av formålene med disse anleggene har vært å utvikle bedre metoder for å oppdage og stedfeste underjordiske kjernefysiske eksplosjoner, og å kunne skille slike registreringer fra naturlige jordskjelv. Etter at en internasjonal avtale om totalforbud mot kjernefysiske prøvesprenginger (CTBT) ble underskrevet 1996, er dette arbeidet nå kommet inn i en mer aktiv og operasjonell fase, med NORSAR som en viktig deltaker.
NORSAR har også arbeidet aktivt med forskning og oppdragsvirksomhet innen analyse og beregning av jordskjelvrisiko for større installasjoner (oljeplattformer, kraftverk, demninger, tunneler, olje/gass-ledninger o.l.), både i Norge og i mange andre land.
NORSAR har dessuten en betydelig aktivitet knyttet til forskning og oppdragsvirksomhet innen seismisk modellering relatert til utforskningsteknikker for petroleumsleting, og har i denne forbindelse spesialisert seg særlig på utvikling av dataprogramvare til bruk ved analyse og tolkning av seismiske data.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.