Faktaboks

Miami
Uttale
maiˈæ:mi
Innbyggertall
442 000 (2020)
Miami

I forgrunnen det moderne terminalanlegget Port of Miami. Herfra går cruisebåtene til Det karibiske hav.

Av /NTB Scanpix ※.
Miami, Florida
Brickell er Miamis tettest befolkede bydel og et av de største finanssentre i USA.
Av .
Kart

Miami sentrumskart

Av /Store norske leksikon ※.

Miami er en by på sørøstkysten av delstaten Florida i USA. Med 442 000 innbyggere er Miami Floridas nest største by, etter Jacksonville (US Census, 2020). Sammen med andre kystbyer nord for Miami, som Fort Lauderdale, Hollywood, West Palm Beach, Miami Beach og Boca Raton danner Miami ankerpunktet for en sammenhengende storbyregion (metropolitan area) med rundt 6,1 millioner innbyggere, kjent som Gold Coast.

Næringsliv og kultur

Gold Coast er Floridas største byområde, og er med sitt subtropiske klima et av de viktigste turist- og rekreasjonssentrene i USA. Over ti millioner turister besøker Miami hvert år. Byen er også et sentralt utgangspunkt for den store cruisetrafikken i Det karibiske hav, med en stor og moderne passasjerterminal (Port of Miami). Norwegian Cruise Line er et av flere store cruiserederier med hovedkontor i Miami. Miami internasjonale lufthavn er blant de største i USA, har den største trafikken med Latin-Amerika og er vekselsvis størst eller nest størst i USA regnet i internasjonale passasjerer.

Miami er et ledende finans- og handelssenter med mange internasjonale banker i finansdistriktet Brickell. Behagelig klima og beliggenheten langs Miamielven gjør byen og særlig Brickell attraktiv for forretningsfolk, også fordi Florida ikke har inntektsskatt av personlig inntekt.

Byen er sete for flere høyere læresteder, blant annet University of Miami, grunnlagt i 1928 i forstaden Coral Gables, og Florida International University, grunnlagt i 1965. I tilknytning til University of Florida ligger Lowe Art Museum. Frost Art Museum med en stor samling latinamerikansk kunst ligger ved Florida International University.

Kjente turistattraksjoner er Miami Art Deco District med vernet art deco-bebyggelse, Miami Seaquarium, kjent for sine dresserte sjøpattedyr (blant annet TV-delfinen Flipper), og Ancient Spanish Monastery utenfor byen, i North Miami Beach. Dette er opprinnelig et spansk klosteranlegg fra 1100-tallet som havnet i privat eie og deretter solgt til mediemogulen William Randolph Hearst i 1925. For øvrig er bybildet preget av skyskrapere.

Flere store festivaler tiltrekker mange besøkende hvert år, blant annet Miami Film Festival, Miami Music Week og Calle Ocho-festivalen i nabolaget Little Havana.

Miami har hatt en norsk sjømannskirke siden 1981. I 2011 åpnet kronprinsesse Mette-Marit en ny kirkebygning som er et viktig senter for de rundt 10 000 skandinavene – derav cirka 4000 nordmenn – som bor i Florida.

Historie

Miami ble grunnlagt i 1896 i forbindelse med byggingen av Florida East Coast-jernbanen. Byen er oppkalt etter urbefolkningen mayaimi, et stammesamfunn som levde rundt innsjøen Okeechobee frem til 1600- eller 1700-tallet. Den spansk-amerikanske krigen i 1898 var innledningen til byens sterke forbindelser med Cuba og resten av Latin-Amerika.

Den økonomiske og befolkningsmessige veksten skjøt for alvor fart etter første verdenskrig, og innbyggertallet økte fra 1680 i 1900 til 250 000 i 1950. I første del av 1920-årene gjennomgikk byen en byggeboom, som kollapset i 1926 samtidig som en kraftig orkan ødela mye av byen. Miami var preget av stagnasjon fram til 1950-årene. Etter Cubas revolusjon i 1959 har et stort antall kubanere slått seg ned i Miamiområdet, og «Little Havana» har blitt en nesten ren kubansk enklave inne i byen. Miami har også mottatt et stort antall emigranter og flyktninger fra andre latinamerikanske land, og 72,3 prosent av byens befolkning regnes i dag som hispanic eller latino (US Census, 2022).

Fra 1979 til 1986 var byen åsted for en såkalt narkotikakrig, der Miami var innfallsport for smugling av kokain og andre illegale rusmidler fra kolombianske karteller til USA, hovedsakelig fra det beryktede Medellínkartellet. Føderale myndigheter grep inn i den væpnede konflikten i 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg