merlot

Merlot er en mørkeblå druesort som dyrkes over det meste av den vinproduserende verden, blant annet i det sørlige Frankrike, i Nord-Italia, Øst-Europa og i Chile. Druen er på sitt beste i den franske vinregionen Bordeaux, hvor den er den mest dyrkede rødvinsdruen, spesielt i områdets østre distrikt. Den gir bløtere og mer hurtigutviklende viner enn regionens cabernet sauvignon og cabernet franc, og sammen med malbec og petit verdot står disse fem druesortene bak de store røde bordeauxvinene. Merlot er den primære druesorten i pomerolvinen Château Petrus, som er en av verdens dyreste viner.

Faktaboks

Uttale
mɛrlˈå
Etymologi

av franske la merle (merlau på oksitansk) for svarttrost

Også kjent som

Médoc noir, merlau, langon, picard, bigney, sémillon rouge, crabutet, vitraille, lou seme doù flube (“frøplante fra elven”, med referanse til øyene i Garonne-elven)

Druekarakteristikker

Merlot gir en friskhet og fruktsødme som er lett å like. Druen kjennetegnes med en sødmefull og plommepreget fruktighet, samt dufter i retning skogsbær, lær og krydder, fløyelsmyk fylde og middels syre. I varmere klima gir den rundere og mer parfymerte viner. Når den ikke fullmodnes kan den gi et urtepreg. I bordeauxblandingen bidrar merlot med fruktighet og fylde til de mer tanninrike cabernetdruene.

Merlot har middels store druer med tynt skall og løse klaser. Den knopper og modner tidlig og er utsatt for vårfrost og tørke. Det tynne skallet gjør også at den lett angripes av råten Botrytis cinerea. Den er i tillegg svært utsatt for meldugg og sikader. Vinstokkene har en tendens til å produsere mange skudd, og trenger lav beskjæring. Merlot trives best i jordsmonn med leire og kalkstein.

Vinproduksjon

Merlot er en av verdens mest dyrkede vindruer, og den mest dyrkede i Frankrike (2009), da hovedsakelig i Aquitaine/Bordeaux og Languedoc-Roussillon. Merlot blandes gjerne med cabernet, også utenfor Bordeaux, og dyrkes ofte sammen med disse druesortene. Siden merlot modner tidligere enn cabernet, modner den også i relativt kjølige år slik at vinprodusenter som dyrker alle sortene sprer risikoen i vanskelige år. I tillegg kan de balansere de tanninrike cabernetvinene med myk og fruktig merlot i vinblandingen. Moden merlot gir mer sødme og dermed også høyere alkohol enn cabernet. Vinregionen Bordeaux består av elvemunningen Gironde og elvene Garonne og Dordogne. Cabernet sauvignon dominerer rødvinene på vestsiden hvor det mye grus i jorden. Merlot og cabernet franc brukes som blandingsdruer her. På østsiden, hvor klimaet er kjøligere og jordsmonnet mer leireholdig, dyrkes det hovedsaklig merlot. Pomerol og Saint-Émilion, nord for Dordogne, er de mest betydningsfulle områdene. Merlot opptrer ofte alene i vin fra østsiden.

Systematikk

Merlot er først nevnt i en tekst fra Libourne i Gironde fra 1783-1784, da skrevet med stavemåten merlau. Stavemåten merlot er brukt i en tekst fra 1824, som relaterer navnet til merle (svarttrost) angivelig fordi fuglene liker druene så godt. På oksitansk kalles svarttrost for merlau.

DNA-analyser har vist at merlot er en naturlig krysning av cabernet franc og magdeleine noire des Charentes. Merlot har dermed også slektskap med cabernet sauvignon, carmenère, cot og abouriou. Merlot gris er en fargemutasjon av merlot, mens merlot blanc er en naturlig krysning av merlot og folle blanche.

I tillegg er merlot brukt til å avle frem en rekke krysninger verden over, og er forelder til blant annet carmine (USA), ederena (Frankrike), evmolpia (Bulgaria) og mamia (Romania), samt de italienske sortene fertilia, nigra, prodest og rebo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg