Mendels arvelover er regler i genetikk for hvordan egenskaper arves fra en generasjon til den neste.
Faktaboks
- Også kjent som
-
arvelover
Reglene ble til da munken Gregor Mendel fra Østerrike i 1865 oppsummerte sine eksperimenter på erteplanter og fant regelmessigheter i arvegangen. Egenskapene han studerte var fargen på blomstene og deres plassering på planten, form og farge på ertene, form og farge på ertebelgene, og høyden på plantene. Lovene gjelder også for alle andre organismer.
- Les mer om Gregor Mendel
Lovene ble ikke forstått og anerkjent før i 1900, da tre forskere uavhengig av hverandre kom frem til samme resultater som Mendel. Etter Mendels tid har forskning på arv utredet en rekke andre lovmessigheter uten at disse er blitt formulert som «lover» tillagt en bestemt oppdager.
Enkelt forklart sier Mendels arvelover følgende:
- Mendels første lov: Egenskapene som går i arv bestemmes av gener som finnes i par. De to genvariantene (alleler) i et par skiller lag ved celledeling når kjønnscellene dannes (meiose).
- Mendels andre lov: Et individ har mange ulike gener som sitter på et visst antall kromosomer (varierer fra art til art). Hver kjønnscelle skal få en representant for hvert gen, men det er tilfeldig hvilke representanter som kommer sammen i samme kjønnscelle.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.