Mainz

Mainz, på venstre side av Rhinen. I nedre bildekant munner Main ut i Rhinen. Midt i bildet Theodor Heuss-Brücke, som forbinder Mainz med Wiesbaden på høyre elvebredd. Bak brua den langstrakte øya Petersaue, som tilhører Wiesbaden (og dermed delstaten Hessen).

Mainz er hovedstad og største by i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland. Byen har 222 525 innbyggere (per september 2023).

Beskrivelse

Eisenturm, Mainz
Eisenturm ('jerntårnet'), bygd i 1240, er et av tre bevarte festningstårn fra middelalderens forsvarsverk. Navnet fikk det seks etasjer høye tårnet fra beliggenheten ved datidas jernmarked ved Rhinbredden.

Mainz ligger på vestbredden av Rhinen, ved samløpet med Main. Rhinen fungerer som grense mot Wiesbaden og Hessen i øst. Byen ligger mellom 82 og 245 meter over havet. Den 50. breddegraden går tvers gjennom sentrum, og er markert på Gutenbergplatz. Mainz ligger 25 kilometer fra flyplassen i Frankfurt am Main, Tysklands mest trafikkerte lufthavn, og er et viktig samferdselsknutepunkt for regionen med gode vei-, kanal- og jernbaneforbindelser.

Gamlebyen er velholdt med blant annet forseggjorte bindingsverkshus og historiske kirkebygg som for eksempel domkirken St. Martin og den gotiske St. Stephan med glassmalerier av Marc Chagall. Det middelalderske bytårnet Eisenturm ble restaurert på 1960-tallet, og huser i dag ulike kunstneriske aktiviteter og foreninger.

Byens rådhus er tegnet av Arne Jacobsen, og ble ferdigstilt av kollega Otto Weitling i 1974 etter den kjente arkitektens død.

Næringsliv

Mainz er sentrum for områdets omfattende vinhandel og en betydningsfull medieby. Det store offentlige kringkastingsselskapet Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF) og den regionale allmennkringkasteren Südwestrundfunk (SWR) er blant de om lag 630 mediebedriftene som har sete i byen eller i dens nære omgivelser. Også forlag som Verlagsgruppe Rhein-Main (VRM), som blant annet står bak 22 regionale dagsaviser, er lokalisert her.

Industriproduksjonen domineres av glass- og papirprodukter, maskiner, kjemiske produkter og vin. Mainz er også sete for Max-Planck-Institut für Polymerforschung og ellers for forskningsinstitutter innen kjemi og glasskunst.

Historie

Sankt Stephans-kirken, Mainz
Sankt Stephans-kirken, katolsk sognekirke for Mainz, er bygd i sengotisk stil og sto ferdig i 1043. På samme sted hadde det stått en trekirke med samme navn, innviet i 990. Kirken er i dag aller mest kjent for glassmaleriene designet av Marc Chagalle, fra 1978 og framover. Kunstverkenes budskap er ønsket om tysk-jødisk forsoning.
Glassmalerier, Chagall
Marc Chagalls glassmalerier i Sankt Stephans-kirken.

Det er påvist bosetting i området fra steinalderen. Mainz ble trolig anlagt i år 13 fvt. som romersk militærleir kalt Moguntiacum (også Mogontiacum). Den ble tidlig en viktig handelsby, og var hovedstad i den romerske provinsen Germania superior fra slutten av det første århundret og i Germania prima fra 300.

Mainz var erkebispesete fra 747 til 1803, og fra 1356 var erkebiskopen også kurfyrste. I dag er byen sete for bispedømmet Mainz, som omfatter deler av Hessen og Baden-Württemberg i tillegg til Rheinland-Pfalz. Domkirken ble påbegynt i 975.

Byen opplevde en blomstringstid på 1200- og 1300-tallet, og flere riksdager ble holdt her. Mainz var, sammen med Worms, hovedbyen i det vidstrakte rhinske byforbundet (Rheinischer Städtebund) av 1254. Ved midten av 1400-tallet drev Johann Gutenberg trykkeri i byen. Gutenberg regnes som oppfinneren av boktrykkerkunsten. I 1477 ble universitetet grunnlagt. Dette ble oppløst i 1803 for så å bli opprettet på nytt i 1946 i Gutenbergs navn. Universitetet har 30 755 studenter (vintersemesteret 2021/2022).

Mainz var en strategisk viktig festningsby som har vært innblandet i flere militære konflikter. Fra 1631 til 1635 holdt svenskene byen, mens den var under fransk herredømme mellom 1798 og 1814. Som følge av Wienerkongressen ble Mainz innlemmet i storhertugdømmet Hessen. Etter første verdenskrig ble byen igjen besatt av franske tropper. Under andre verdenskrig ble bykjernen nesten fullstendig lagt i grus, og senere gjenoppbygget i gammel stil. Domkirken kom nærmest uskadet fra krigen. Ved gjenoppbyggingen ble byområdet oppdelt i adskilte bydeler avgrenset av grøntarealer.

I 1950 overtok Mainz hovedstadsfunksjonen i Rheinland-Pfalz fra Koblenz.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker