Luftvernbataljonen fra 133 luftving Evenes under skarpskyting med NASAMS på Nordmela rakettskytefelt under øvelse Formidable Shield 2023.
/Forsvaret.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Luftvernartilleriet er en del av Luftforsvaret. Luftvernartilleriet – i dagligtale ofte forkortet til luftvern – er bakkebaserte militære styrker som opererer aktive våpensystemer som kan bekjempe trusler ført frem gjennom luften.

Det finnes luftvernstyrker også i Sjøforsvaret og i Hæren. Dette benevnes organisk luftvern og har som oppgave å utøve forsvar av sine respektive avdelinger i de forsvarsgrenene. Begrepet Luftvernartilleriet i bestemt form anvendes som regel på norsk om luftvernstyrkene tilhørende Luftforsvaret.

Historikk og status

I november 1944 ble alt tyngre luftvern innlemmet i den nyopprettede forsvarsgrenen Luftforsvaret, og med unntak av en kort periode midt på 1950-tallet (fra 1954 til 1957) har dette vært luftvernartilleriets tilhørighet i Norge.

Tidligere var Luftvernartilleriet en egen organisatorisk enhet i Luftforsvaret med en egen inspektør og en rekke luftvernbataljoner, både stående og mobiliseringsoppsatte. Imidlertid har man i perioden etter den kalde krigens slutt, og spesielt utover på 2000-tallet, redusert luftvernoppsetningene svært mye, til man til slutt kun hadde én luftvernbataljon igjen, på Ørland flystasjon.

I perioden etter 2014 har luftvernartilleriet fått økt oppmerksomhet og prioritering, slik at det nå finnes to luftvernbataljoner i Luftforsvaret, den ved Ørland underlagt 132 luftving og en ved Evenes flystasjon underlagt 133 luftving. Begge bataljonene anvender våpensystemet NASAMS.

Regjeringen har også uttrykt en klar målsetting om å anskaffe såkalt langtrekkende luftvern, noe Stortinget også har stilt seg bak, men det er per juli 2023 ingen konkrete planer for en slik anskaffelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Dag Leraand

Denne må oppdateres med nylig beslutning om anskaffelse av nytt luftvern; enten det er derfinert som langtrekkende eller ikke.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg