Faktaboks

Linz
Uttale
lints
Linz
Av /Shutterstock.

Linz er en by i Østerrike. Byen er hovedstad i delstaten Oberösterreich, har 211 944 innbyggere (januar 2024) og er Østerrikes tredje største by etter folketall. Et byareal på om lag 96 kvadratkilometer (km2) gir en befolkningstetthet på 2208 innbyggere per km2. Linz ligger ved elven Donau, 160 km vest for Wien.

Byen er et betydelig samferdsels- og handelssentrum. Den har blant annet et stort jern- og stålverk (VOEST-Alpine), fabrikker for fremstilling av maskiner, papir, kjemiske og farmasøytiske produkter, elektroteknisk og optisk industri. Linz var utpekt til Europeisk kulturhovedstad i 2009. Byen har katolsk og protestantisk bispesete.

Kultur og utdanning

Domkirken, Linz
Domkirken i Linz er Østerrikes største kirke.

Linz har fire spesialiserte universiteter og høyskoler: Johannes-Kepler-Universität (grunnlagt i 1975), fra 1966 høyskole for økonomi og samfunnsfag; Kunstuniversität Linz (2000), fra 1947 Kunstschule, senere Kunsthochschule, basert på Bauhaus-tradisjonen; Katholisch-Theologische Privatuniversität og Anton-Bruckner-Privatuniversität für Musik, Schauspiel und Tanz.

Byen er særlig kjent for sine moderne kulturinstitusjoner: Ars Electronica Center (for mediabasert kunst) og Lentos-Museum für Moderne Kunst. Etter mange års politiske stridigheter og fem års byggetid ble det store Musiktheater Linz åpnet i 2013. Mange kulturbegivenheter finner sted, som festspillet Klangwolke og den internasjonale Brucknerfest, Festival der Regionen og det sammensatte gatespillet Pflasterspektakel.

Bybeskrivelse

Martinskirken fra begynnelsen av 700-tallet (senere ombygd flere ganger) er en av Østerrikes eldste kirker. Den tidligere katolske domkirken, oppført i årene 1669–1678, brukes nå av jesuittene; den nye domkirken, oppført 1862–1924, er Østerrikes største kirke med et 135 meter høyt tårn. Andre gamle bygninger er Landhaus (1564–1571), rådhuset (1658–1659) og det tidligere keiserslottet (cirka 1600, delvis ødelagt av brann i 1800) som nå er et museum. På plassen foran jesuittkirken står Trefoldighetssøylen (1723). To broer fører over elven til bydelen Urfahr på nordbredden.

Linz stammer fra det romerske kastellet Lentia fra 100-tallet og fikk byrettigheter i 1324.

Adolf Hitler, som var født i Braunau, også i Oberösterreich, hadde som diktator store planer for Linz og ville gjøre byen til en av de betydeligste i det stortyske riket – både økonomisk og kulturelt. Her hadde Hitler også tilbrakt noen skoleår. Linz gikk derfor under betegnelsen «førerens fadderby».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg