Lepsøybrua
Lepsøybrua med Lepsøya i bakgrunn. Til venstre er Lepsøyrev fyr.
Lepsøybrua
Lisens: CC BY SA 3.0
Lepsøybrua
Kranfartøyet Uglen løfter på plass siste stålkasse i hovedløpet på Lepsøybrua (24. september 2020). Hele stålkasseoerbygget består av sju moduler som var prefabrikert i Polen.
Lepsøybrua
Lisens: CC BY SA 3.0
brubygging
Kompleks brubygging samtidig som skipstrafikken går over Lepsøyrevet. Her støping av pilarer samtidig som ekspedisjons-cruiseskipet Fridtjof Nansen fra Hurtigruten passerer på sørgående (7. juli 2020).
brubygging
Lisens: CC BY SA 3.0

Lepsøybrua er en veibrofylkesveg 659 i Haram kommune i Møre og Romsdal. Broen krysser det grunne Lepsøyrevet mellom Lepsøya og Gamlem på fastlandet. Broen er en del av Nordøyvegen, som med broer og undersjøiske tuneller har knyttet seks øyer på Nordøyane sammen med fastlandet. Broen er bygget med armerte betongpilarer og stålkasseoverbygg med betongplate.

Historikk

Allerede tidlig på 1960-tallet startet arbeid med prosjektering av en relativt enkel bro over Lepsøyrevet mellom Gamlem og Lepsøya. I 1987 ble AS Nordøyvegen stiftet, med formål om å drive frem et prosjekt som inneholdt mer enn bare bro over Lepsøyrevet, men også tuneller under Haramsfjorden, Nogvafjorden og Fjørtoftsfjorden. Dermed kunne øyene Lepsøy, Haramsøy, Skuløy, Fjørtoft, Harøy og Finnøy knyttes sammen og til fastlandet i en større bo- og arbeidsregion. Fra før var der broer og fyllinger mellom Haramsøy og Skuløy (Ullasundbrua), samt mellom Harøy og Finnøy (Finnøybrua).

Forhåndsinnkreving av bompenger startet på fergene i 2014, og byggingen starter i 2017. Skanska Norge AS hadde hovedentreprisen. Lepsøybrua og Haramsfjordstunellen åpnet 18. desember 2021. Den 27. august 2022 åpnet resten av Nordøyvegen. Nordøyvegen avløste tre ferger, en hurtigbåt og en ambulansebåt. Nordøyvegen ble av byggeindustrien kåret til Årets anlegg i 2022.

Tekniske data

  • Type: Stålkasseoverbygg på betongpilarer
  • Seks pilarer på senkekasser, hvor fire har fyllinger for påkjørselsvern
  • Materiale: Armert betong og stål
  • Total lengde: 800 meter
  • Lengste spenn (hovedspenn): 155 meter
  • Største stigning: 9 %
  • Seilingshøyde: 41 meter (i 100 meter bredde)
  • Viltsperre ved fastlandet for å hindre mår, grevling, rev og lignende å komme ut til øyene.

Brua har to merkede løp for skipsfarten, et hovedløp med 41 meters høyde, og et sekundært løp med 30 meters høyde. I tillegg til selve brospennet over Lepsøyrevet er det steinfyllinger og to mindre broer (Laukebrua og Hamnaskjersundbrua). Hele broen og fyllingene har gang- og sykkelsti.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Behrentz, J. (2022). Landfast. Kampen for Nordøyvegen. Haram kulturhistoriske lag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg