Faktaboks

Offisielt navn
Latvijas Republika
Norsk navn
Republikken Latvia
Uttale
lˈatvia
Hovedstad
Riga
Statsform
Republikk
Statsoverhode
Edgars Rinkēvičs
Statsminister
Evika Siliņa
Landareal
62 230 km²
Totalareal
64 490 km²
Innbyggertall
1,87 millioner (nasjonalt estimat, 2022)
Offisielt/offisielle språk
Latvisk
Religion
Protestantisk, katolsk og ortodoks kristendom
Nasjonaldag
18. november
Valuta
Euro
Nasjonalsang
Dievs, svētī Latviju!
Flagg
Riksvåpen
Latvia, plassering
Latvia (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Latvia, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Latvia med naboland rundt, kart
Latvia og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Latvia er en republikk i Nord-Europa, ved Østersjøen. Landet grenser til Estland i nord, Litauen i sør, Russland og Belarus i øst og Østersjøen i vest.

Hovedstaden er Riga. Latvia er en av de tre baltiske stater. Landet er på størrelse med Svalbard og har to millioner innbyggere. Landet var selvstendig fra 1920 til 1940, da det ble invadert av Sovjetunionen og lagt under sovjetisk styre.

I 2004 ble Latvia medlem av EU og NATO, og er siden 2014 en del av eurosonen. Offisielt språk er latvisk.

Navnet Latvia knyttes til en av stammene som befolket området nevnt i kilder på 1000-tallet, men er først brukt siden andre halvdel av 1800-tallet som betegnelse på nasjonen.

Latvias nasjonalsang er «Dievs, svētī Latviju!» («Gud signe Latvia»).

Geografi og miljø

Latvia (hovedkart)

Latvia

Av /Store norske leksikon ※.
Latvia

Latvia ligger ved Østersjøen, og ved kysten har landet mange strender. Her er Bernati-kysten i Liepaja-distriktet.

Latvia er et forholdsvis flatt land. Høyeste punkt er Gaiziņkalns med 312 meter over havet. Latvias eneste større elv er Daugava som renner fra Valdajområdet i Russland i sørøst og ut i Rigabukta. Den lengste elva innen landets grenser er Gauja (452 kilometer). Landet har rundt 2000 større og mindre innsjøer, den største er Lubāns (80 kvadratkilometer) og den dypeste er Drīdzis (65 meter).

I underkant av halvparten av Latvia er dekket av skog, og de vanligste tresortene er furu, bjørk og gran. I underkant av fem prosent av arealet er myr.

Landet har et temperert og moderat kontinentalt klima. Latvia har et rikt dyreliv, og det er godt vern av utryddingstruet flora og fauna. Det er 83 ulike pattedyr, og elg, hjort, rådyr og villsvin er vanlige. Det fins også ulv og gaupe. Det er registrert rundt 330 fuglearter, blant annet stork og svartstork.

Folk og samfunn

62,1 prosent av befolkningen er latviere, 26,9 prosent er russere, 3,3 prosent er hviterussere, 2,2 prosent er ukrainere, 2,2 prosent er polakker og 1,2 prosent er litauere. Fram til andre verdenskrig var også jøder og tyskere betydelige minoritetsgrupper. Det har vært negativ befolkningsvekst hvert år siden 1991 og en betydelig utvandring på 2000-tallet, spesielt til Storbritannia, Irland og Norden. 295 122 av innbyggerne hadde i 2011 statstilhørighet til Latvia uten å ha statsborgerskap.

Latvisk er et baltisk språk i den indoeuropeiske språkgruppen og er beslektet med litauisk, og er påvirket særlig av tysk, slaviske og finsk-ugriske språk. Latvisk har to skriftspråk – standardlatvisk og latgalisk, men det er bare standardlatvisk som har offisiell status.

Historisk har evangelisk-luthersk kristendom vært dominerende, og rundt 70 prosent av befolkningen regnes som troende (rundt 34 prosent lutheranere, 24 prosent katolikker og 18 prosent ortodokse). Forventet levealder ved fødsel er 78,9 år for kvinner og 69,1 år for menn (2012).

Stat og politikk

Egils Levits
Egils Levits ble valgt til Latvias president 29. mai 2019, og tiltrådte 8. juli samme år. I Latvia er presidenten statsoverhode, men den reelle politiske makten ligger hos statsministeren.
Av /DPA/NTB Scanpix.

Nasjonalforsamlingen Saeima har 100 medlemmer som velges i allmenne valg for fire år. Presidenten blir valgt av nasjonalforsamlingen for fire år. Presidenten er landets statsoverhode og nominerer statsministerkandidaten; denne og regjeringssammensetningen må godkjennes av nasjonalforsamlingen.

Latvia er inndelt i 110 kommuner (novadi) og 9 bykommuner.

Latvia er medlem av blant annet FN, Verdens handelsorganisasjon, OECD, NATO og EU og Baltisk råd. Latvia har frivillig militærtjeneste, og har en personellstyrke på 4600 til sammen for hær, luftforsvar og marine.

Historie

Latvias røde skyttere
Latvias røde skyttere var en avdeling i den russiske imperiehæren under første verdenskrig. Jobben deres var å beskytte baltisk territorium mot tysk erobring. Dette minnesmerket over skytterne ble oppført av Sovjetunionen i Riga.

Latvia var opprinnelig bebodd av baltiske og finsk-ugriske stammer. Det har vært kontakt med Skandinavia siden 600-tallet, og Daugava var en viktig handelsvei fra Skandinavia til Russland og Bysants i vikingtiden.

Tyske handelsmenn slo seg ned ved munningen av Daugava på 1100-tallet og tyskere angrep stammer som bodde her med korstog siden innbyggerne ikke var kristnet. Riga ble grunnlagt i 1201, og i første halvdel av 1200-tallet kom området under tysk styre. Flere av byene var medlem av Hansaforbundet.

På begynnelsen av 1500-tallet fant reformasjonen sted, og det var kriger med Russland. I 1561 kom Latgale og Vidzeme under Polen-Litauen, mens Kurzeme og Zemgale ble et selvstyrt hertugdømme under polsk-litauisk overhøyhet. På 1620-tallet ble Riga og Vidzeme svensk, og det var fortsatt tysk adel som dominerte på lokalt plan. I 1721 ble den svenske delen av Latvia russisk, mens Latgale ble russisk i 1773 og Kurland ble russisk i 1795 etter delingene av Polen-Litauen.

I november 1918 erklærte Latvia selvstendighet, men først i 1920 ble det inngått fredsavtale med Sovjet-Russland hvor Sovjet-Russland anerkjente Latvias uavhengighet. Det var demokratiske valg fra 1922, men i 1920-årene var den politiske situasjonen ustabil. I 1934 fikk landet et autoritært styre under Kārlis Ulmanis etter et statskupp.

I 1940 ble Latvia erobret av sovjetiske tropper og innlemmet i Sovjetunionen. Landet ble siden okkupert av Tyskland i 1941 og okkupert igjen av Sovjetunionen i 1944.

Etter andre verdenskrig fikk Latvia en betydelig innvandring av russere. Mange latviere ble deportert til Sibir. I 1980-årene foregikk en nasjonal oppvåkning med krav om økonomisk og politisk uavhengighet. Under statskuppet i Sovjetunionen og landets sammenbrudd i 1991 erklærte Latvia uavhengighet. Latvia ble medlem av NATO og EU i 2004 og innførte euro som valuta i 2014.

Økonomi og næringsliv

Latvia

Vedtaket om å gjenopprette Latvia som selvstendig stat ble fattet i mai 1990. Her blir nasjonalforsamlingens president Anatolijs Gorbunovs hyllet av folkemasser i Riga.

Av /NTB Scanpix ※.

Næringslivet fra perioden under Sovjetunionen ble omstrukturert fra slutten av 1980-årene. Jordbruket, som var kollektivisert, er blitt privatisert, det samme gjelder stort sett alle statlig eide bedrifter. Fra midten av 1990-tallet vokste økonomien raskt fram til den globale finanskrisen som i slutten av 2008 og begynnelsen av 2009 rammet landet hardt. Tiltakene mot dette var store kutt i offentlige utgifter, og økonomien har kommet seg igjen. Kjøpekraften er på 64 prosent av gjennomsnittet i EU.

De viktigste handelspartnerne er Litauen, Russland, Tyskland, Estland, Sverige, Danmark og Finland. De viktigste eksportvarene er tømmer og trevarer, maskiner, metaller, tekstiler og matvarer. Det er stor produksjon av korn og meieriprodukter.

Latvia er et populært reisemål, spesielt hovedstaden Riga. Riga har direkte flyforbindelser med 70 byer i Europa, Midtøsten, Sentral-Asia og New York.

Kunnskap og kultur

Det er obligatorisk niårig skole fra sju år og treårig videregående skole og yrkesskoler. Latvia har 33 høyskoleinstitusjoner hvorav seks er universiteter. Høyere utdanning er ikke gratis, men staten finansierer gratisplasser på en del prioriterte studieprogrammer.

Landet har en av verdens største samlinger av folkediktning. Spesielt for Latvia er folkesangene, dainas. Folkesangtradisjonen spiller en viktig rolle blant annet på jonsokfeiringen (Jāņi) som er en av de viktigste festdagene i året. Korsangtradisjonen står sterkt i Latvia og siden 1873 har det blitt organisert nasjonale sangfestivaler. Det organiseres en stor sang- og dansefestival hvert femte år, og denne står på UNESCOs liste over verdens ikke-materielle kulturarv.

Latvia har et rikt musikkliv og flere musikere er internasjonalt kjent, som fiolinisten Gidon Kremer, operasangeren Elīna Garanča og dirigenten Mariss Jansons.

Den første litteraturen på latvisk ble skrevet av tyske forfattere, men i annen halvdel av 1800-tallet utviklet det seg en nasjonal litteratur. I latvisk litteratur står spesielt lyrikken sterkt. I sovjettiden fantes det et parallelt kulturliv og organisasjoner i Latvia og hos eksillatviere (spesielt i USA, Storbritannia og Sverige).

Siden 1700-tallet har det også eksistert en egen skriftspråktradisjon (latgalisk) som bygger på dialektene snakket i Latgale. De største avisene er Diena, Neatkarīgā Rīta Avīze og Latvijas Avīze. Det har vært regelmessige radiosendinger siden 1925, og det er i dag ni riksdekkende radiostasjoner. Latvia var det første landet i Baltikum med fjernsynssendinger (fra 1954, fargefjernsyn fra 1974). Det er god internettdekning.

Latvia og Norge

Latvias forsvar
Latvia er medlem av NATO, og i 2018 deltok blant annet norske soldater i øvelsen Saber Strike i Skrunda-regionen sammen med det latviske forsvaret.

De diplomatiske forbindelsene mellom Latvia og Norge ble gjenopprettet i 1991. Latvia er representert i Norge ved sin ambassade i Oslo, mens Norge er representert i Latvia ved sin ambassade i Riga. Norge har nært militært samarbeid med Latvia gjennom NATO, og Latvia bidro blant annet med soldater til den norske kontingenten i Afghanistan.

Norge støtter utviklings- og investeringsprosjekter i Latvia gjennom EØS-finansieringsordningene. Det er sterke norske næringslivsinteresser i landet, og Norge er blant de fem største investorlandene.

Nordmenn utgjør en av de største gruppene turister i Latvia, og det er direkte flyforbindelse fra Riga til sju norske flyplasser. Flere norske kommuner har vennskapskommuner i Latvia. Det er betydelig latvisk innvandring til Norge.

Norsk litteratur har hatt en stor rolle i latvisk kulturliv. Jeppe paa Bierget av Ludvig Holberg var det første skuespillet som ble trykt på latvisk i 1790. Siden har verk av over 100 norske forfattere blitt oversatt til latvisk. Blant oversetterne finner vi noen av de fremste latviske forfatterne. Svært lite latvisk litteratur er oversatt til norsk, hovedsakelig lyrikk.

Det tilbys bachelorstudier i norsk språk ved Latvias universitet og Latvias kulturakademi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker