Iran har hatt en organisert kvinnebevegelse siden begynnelsen av 1900-tallet, men vi kan skille mellom perioder med større eller mindre spillerom. Under sjah-styret fram til 1978 foregikk en moderniseringsprosess som også omfattet kvinner. Den la til rette for utdanning og yrkesaktivitet og oppfordret til å legge bort sløret, men ikke til å delta i politikk. I 1979 ble ayatollah Khomeini enehersker i en totalitær, prestestyrt stat. Flertallet av iranere, også kvinner, var begeistret. Det skulle vise seg at han systematisk avskaffet de rettighetene kvinner hadde oppnådd.
Etter at Khomeini døde i 1989, har vilkårene for kvinnebevegelsen skiftet. Under mer liberale ledere har den arbeidet noenlunde fritt, og kvinner har oppnådd en viss styrking av sine rettigheter. Under islamisten Mahmoud Ahmadinejad ble forholdene forverret, med utstrakt bruk av arrestasjoner og vold mot opposisjonen.
Høsten 2022 oppstod «kvinne, liv, frihet»-protestene, som også utviklet seg til å inkludere krav om regimeendring i landet.
To iranske kvinne- og menneskerettighetsforkjempere har blitt tildelt Nobels fredspris: Shirin Ebadi (2003) og Narges Mohammadi (2023).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.