På det keramiske området har Danmark gjort seg sterkt gjeldende. Nordens første fajansefabrikk, Store Kongensgade, ble etablert i København i 1722, og ble etterfulgt av en lang rekke fabrikker utover i århundret. Da Den Kongelige Porcelainsfabrik i København startet sin virksomhet i 1779, fikk Danmark en varig framtredende plass innenfor denne prestisjefylte grenen av kunstindustrien. Flora Danica- og stråmønster-servisene, som ble lansert kort etter grunnleggelsen, er fortsatt i produksjon. I 1885 ble arkitekten Arnold Krog kunstnerisk leder ved fabrikken, som på dette tidspunktet hadde stagnert. Han gjenopptok underglasurmaleriet og fornyet formene til stråmønsteret, og skapte servisene Musselmalet halvblonde og Musselmalet helblonde.
En annen viktig produsent var Bing & Grøndahl, etablert i 1853. Fra midten av 1800-tallet produserte de flere av Bertel Thorvaldsens verker i uglasert porselen. Som konkurrenten satset de også på underglasur. Pietro Krohn sitt Hejrestell fikk stor oppmerksomhet under Verdensutstillingen i 1889.
På grunn av sine rike forekomster av leire har det lenge funnes mange keramiske verksteder rundt omkring i landet. P. Ipsens Enke ble etablert i 1843 av Peter Ipsen i 1843. Etter han døde i 1860 overtok enken verkstedet, derav navnet. Deres tidlige produksjon ble utført i lavbrent, gulaktig keramikk, gjerne basert på klassisismens former.
Kähler ble etablert av Herman J. Kähler i byen Næstved i 1839. Sønnen Herman A. Kähler var dog den som gjorde firmaet verdensberømt. De har samarbeidet med anerkjente arkitekter, kunstnere og formgivere siden den gang. I dag fungerer bedriften som et varemerke i Rosendahl Design Group.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.