Faktaboks

Kanaløyene

Engelsk: Channel Islands

Fransk: Îles Normandes

Uttale
tʃˈænl ˈailəndz
Channel Islands

Channel Islands

Av /Store norske leksikon ※.
Kart
Av /Store norske leksikon ※.
Channel Islands

Mont Orgeuil Castle på østkysten av øya Jersey. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kanaløyene er en øygruppe i Den engelske kanal, om lag 130 kmkilometer sør for England og vest for den franske Cotentinhalvøya. Øyene tilhører den britiske krone, men er formelt ikke en del av Storbritannia. Kanaløyene hadde 170 499 innbyggere i 2018 og har et areal på 194 kvadratkilometer.

Øygruppen består av de to større øyene Jersey og Guernsey. Jersey har et areal på 116 kvadratkilometer og hadde 100 080 innbyggere i 2014. Guernsey har et areal på 65 kvadratkilometer og hadde 63 026 innbyggere i 2016. Til Guernsey hører de mindre øyene Aldernsey med 2000 innbyggere og et areal på 8 kvadratkilometer, og Sark med 600 innbyggere og et areal på 5 kvadratkilometer. I tillegg finnes noen bebodde og ubebodde småøyer.

Natur

Øyene består av metamorfe, granittiske og vulkanske bergarter som er jevnet ned til flate platåer, men ofte med bratt kyst. Det høyeste punktet er Les Platons på Jersey, 136 meter over havet.

Klima

Klimaet er mildt og solrikt, og frost forekommer bare sjelden om vinteren. Middeltemperatur i St. Hélier på Jersey er 6,5 °C i februar og 18 °C i august. Årlig nedbørmengde er 700–800 millimeter. Det milde klimaet har gjort Kanaløyene til populære feriedestinasjoner. Tidevannsforskjellene kan være tildels svært store, helt opp mot 12 meter.

Befolkning

De største byene er St. Hélier på Jersey med 33 500 innbyggere (2011) og Saint Peter Port på Guernsey med 18 207 innbyggere. Fransk er offisielt språk på Jersey, engelsk på Guernsey, men engelsk er hovedspråket og tar gradvis over for fransk. I enkelte landdistrikter på Jersey og Guernsey, samt på Sark, tales fortsatt en gammel normannisk dialekt.

Næringsliv

Kanaløyene har stor avling av tidligpoteter, tomater, grønnsaker, blomster og frukt. Også husdyrbruket står høyt, og de to største øyene har hver sin kjente kveg-rase. Turisttrafikken er en viktig inntektskilde, spesielt på Jersey. Fiske og granittbryting var tidligere viktige næringer. Det lave skattenivået har trukket til seg mange velstående innflyttere, vesentlig fra Storbritannia, og en rekke utenlandske selskaper har av skattemessige grunner latt seg registrere på øyene.

Det er skips- og flyruteforbindelser med England og Frankrike, særlig hyppige om sommeren.

Styreform og administrativ inndeling

Kronen er representert ved en Lieutenant-Governor (stattholder og militær øverstbefalende), som har én stemme, men ingen vetorett, i statsforsamlingene (de lokale parlamenter). Lover vedtatt i det britiske parlament har ikke uten videre gyldighet på Kanaløyene, der gammel normannisk sedvanerett gjelder og innbyggerne har gunstige skatteregler. Handel med Storbritannia regnes fra 1958 som innenrikshandel. Storbritannia ivaretar landets forsvar og utenriksforbindelser, herunder forholdet til EU. Kanaløyene er ikke medlemmer av EU, men er tilknyttet EU gjennom et avtaleverk.

Administrativt faller Kanaløyene i to autonome deler (bailiwicks): Jersey og Guernsey med øvrige øyer.

Historie

Kanaløyene var den eneste del av hertugdømmet Normandie England beholdt etter 1204. Fra 1940 til mai 1945 var Kanaløyene okkupert av tyskerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg