Jorden er en geologisk aktiv og dynamisk planet som har vært i stadig forandring siden den ble til som en fast planet for nærmere 4,6 milliarder år siden. Dagens geologi er et resultat av geologiske prosesser som har virket siden den gang, prosesser som er drevet av fysiske lover men som har endret karakter over tid.
Geologisk er jorden bygget opp av en kjerne (se Jordens kjerne) av jern og nikkel som har en fast indre del og en flytende ytre del, den 2900 km tykke mantelen som i hovedsak består av mineralet olivin, og den 10-70 km tykke jordskorpen som er rik på kvarts og alkalifeltspat i de kontinentale delene (kontinentalskorpe), og dominert av plagioklasfeltspat og pyroksen under dyphavene (havbunnskorpe).
Generelt finner vi tyngre mineraler inn mot sentrum av jorden som et resultat av differensiering relativt tidlig i jordens historie. I tillegg øker temperaturen fra overflaten og innover mot kjernen, først raskt og deretter saktere. Jordens indre varme er dels et resultat av nedbrytning av radioaktive isotoper som finnes der, og delvis varme som stammer fra jordens dannelse.
- Les mer om Jordens kjerne og jordskorpen.
Kommentarer (2)
skrev Geir S. Ulvik
I denne artikkelen står det "Ingen steder på jordkloden.... eldre enn ca. 200 millioner år"
I ein annan om jordskorpen (eldre artikkel, i alle fall lengre sidan har vart oppdatert, 3. oktober 2019) står det «….den eldste intakte havbunnsskorpen på Jorden «bare» er rundt 340 millioner år…»
Kva er då rett? Eller har eg misforstått noko....
svarte Haakon Fossen
Bra observert. Nesten all havbunnskorpe (som fortsatt utgjør intakt havbunn) er yngre enn 200 millioner år. Det gjelder alle de store havene (Stillehavet, Atlenterhavet osv.). Men i det østlige Middelhavet er det et mindre område som er dekket av sedimenter som mange nå tror er rester etter et gammelt hav, ca. 340 millioner år gammelt.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.