Det mest dominerende trekk ved Australias næringsliv etter andre verdenskrig er utviklingen innenfor gruvedrift. Australia er i dag selvforsynt med de fleste viktige mineraler, og mineraleksporten utgjør om lag 35 prosent av landets totale eksportverdi. Australia er verdens største eksportør av kull, jernmalm, bly, rutil, sink og zirkon, nest største av gull, og tredje største av aluminium. Landet har store uranressurser som til sammen utgjør en tredel av verdens samlede forekomster av utvinnbart uran. I 2021 var landet rangert som den fjerde største produsenten av uran med en andel på ni prosent av verdensmarkedet.
Landet har også verdens nest største forekomster av bauxitt, etter Guinea. Mineralutvinningen har medført åpning av områder av landet som ellers ville ha vært lukket. Mange havner, veier, jernbaner og bysamfunn er bygget utelukkende på grunn av mineralutvinningen. En annen ringvirkning av dette er en ny, høyteknologisk industri for utvikling av utstyr og dataprogrammer til bruk i utvinningen.
Kull ble oppdaget allerede i 1797 ved Newcastle i New South Wales, og brytning startet i 1804. Kullet er av høy kvalitet og ligger som et stort basseng under hele kystområdet fra Newcastle i nord til Wollongong i sør. Dette kullbassenget danner grunnlaget for den australske tungindustrien. Steinkull finnes også i Queensland. I Latrobedalen i Victoria finnes en av verdens største forekomster av brunkull. Feltet drives som dagbrudd og skaffer billig energi til industrien og varmekraftverkene.
I 1961 ble det oppdaget nesten uuttømmelige forekomster av høyverdig jernmalm i Pilbara-området i Vest-Australia. Gruvene drives som dagbrudd, og malmen fraktes med jernbane til kysten med utskipning fra Dampier, Cape Lambert og Port Hedland. Her finnes også anlegg for pelletisering av malmen.
I begynnelsen av 1960-årene ble det oppdaget store forekomster av bauxitt, og Australia har blitt verdens største produsent. De største forekomstene er Gove i Arnhem Land (Nordterritoriet), Weipa på nordvestkysten av Cape York-halvøya (Queensland) og Darling Ranges (Vest-Australia). Det finnes smelteverk for aluminium i Bell Bay (nær George Town) på Tasmania, Point Henry i Victoria og Kurri Kurri i New South Wales. Anlegg for aluminiumoksid ligger i Gladstone i Queensland og i Kwinana (nær Perth) i Vest-Australia.
Australia har vært en ledende produsent av bly og sink siden forekomstene i Broken Hill ble oppdaget i 1883. Malmen blir foredlet i Port Pirie i Sør-Australia. Kobber utvinnes i Mount Isa i Queensland, hvor det finnes kobber- og blysmelteverk. Australia er nå verdens tredje største produsent av mangan, som er viktig for jern- og stålindustrien. Malmen kommer fra øya Groote Eylandt i Carpentariabukta. I 1960-årene ble det funnet store forekomster av nikkelmalm rundt Kalgoorlie i Vest-Australia. En annen stor nikkelprodusent er Queensland.
Produksjonen av gull steg raskt i 1980-årene, og utvinnes blant annet i Yilgarn-regionen (Vest-Australia), ved Cobar (New South Wales) og på Tasmania. Tidligere var Argyle-gruven i Vest-Australia verdens største produsent av diamanter, men gruvedriften opphørte i 2020. En av verdens rikeste forekomster av opaler ligger i Sør-Australia. Av andre mineraler utvinnes blant annet uran (Alligator Rivers-området, Nordterritoriet), tinn, kobber, wolfram, antimon, magnesitt, titanmalm, asbest, zirkon og gips. Det satses mye på leting etter nye utvinnbare forekomster. Steder hvor utvinning er kommet i gang etter 1990 inkluderer Olympic Dam i Sør-Australia (kobber, uran, gull), Century (sink), Cannington (bly, sink, sølv) og Ernest Henry (kobber, gull) i Carpentaria–Mount Isa-regionen, Cadia og Ridgeway (gull, kobber) i New South Wales og Bronzewing (gull), Wallaby (gull) og Silver Swan (nikkel) i det såkalte Eastern Goldfields i Vest-Australia. Et område særlig rikt på en lang rekke mineraler er Murraybassenget som strekker seg inn i New South Wales, Victoria og Sør-Australia.
Leting og produksjon av olje og naturgass er hovedsakelig basert i Vest-Australia. For tiden foregår det meste av olje- og gassproduksjonen til havs på Carnarvonbassenget utenfor Onslow og Dampier (Vest-Australia). Andre forekomster av olje og gass er påvist lenger nord, inklusive et fellesprosjekt med Øst-Timor. Tradisjonelt har det viktigste utvinningsområdet vært Gippslandbassenget i den østlige delen av Bass-sundet som skiller Tasmania fra fastlandet, men her er produksjonen på tilbakegang. Nye oppdagelser er gjort lenger vest. Med produksjon av flytende naturgass (LNG), råolje og kondensat gir Australia et lite, men betydelig bidrag til verdens olje- og gassforsyning. I takt med økende global etterspørsel er eksportvolumet av LNG tredoblet siden 2008, og Australia har nylig passert Qatar som verdens største eksportør av LNG (ABS, 2020).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.