Faktaboks

John Ryg
Født
13. mars 1914, Gloppen
Død
11. februar 2005

John Ryg var en norsk flyoffiser med generalløytnants grad. Han deltok i kamper under andre verdenskrig, og avsluttet sin lange militære karriere som som nestkommanderende ved NATOs nordkommando på Kolsås.

Militær karriere

Ryg startet sin militære karriere før utbruddet av andre verdenskrig, da som fenrik i Hærens flyvåpen, før det senere Luftforsvaret ble opprettet. Under krigen bekledde han ulike stillinger, inklusive som jagerflyger, og fortsatte i Forsvaret etter krigen, til han gikk av for aldersgrensen.

Under krigen

Etter at de norske styrkene i Sør-Norge måtte oppgi kampen mot de tyske invasjonsstyrkene, tok Ryg seg til Nord-Norge, som ennå var kontrollert av norske myndigheter. Da konge Haakon 7 og regjeringen Nygaardsvold evakuerte til Storbritannia, fulgte Ryg med om bord i det samme britiske skipet, Devonshire.

Ryg fortsatte deretter sin flygerutdanningen i Canada, og var fra 1942 krigsflyver, og i juni 1944 sjef for den norske 332 skvadron. Deretter tjenestegjorde han som operasjonsgruppesjef ved den norske luftvingen under kampene på kontinentet.

Etter krigen

Etter krigen tjenestegjorde Ryg i NATOs planleggingsgruppe i London fra 1949 til 1951, og var sjef for Luftkrigsskolen fra 1953 til 1954. I 1962 ble han sjef for luftstyrken til FN-operasjonen i Kongo; Opération des Nations Unies au Congo (ONUC). I 1965 tok han over som sjef for operasjonsstaben i Luftforsvarets overkommando, og i 1970 ble han sjef for operasjonsstaben i Forsvarets overkommando (FO). Fra 1975 var Ryg beordret som nestkommanderende ved NATOs nordkommando på Kolsås samt sjef for kommandoens luftstridskrefter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

John Ryg
Historisk befolkningsregister-ID
pc00000003313894

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg