Faktaboks

Johanne Christiane Borchgrevink
også Kristine
Født
23. januar 1836, Christiania (nå Oslo)
Død
31. mai 1924, Kristiania (nå Oslo)
Virke
Misjonær
Familie

Foreldre: Kontrollør Christian Kolbjørnsen Wang (1805–92) og Engelke Trondsen (1805–85).

Gift 4.9.1870 med lege og misjonsprest Christian Døderlein Borchgrevink (15.9.1841–30.4.1919; se NBL1, bd. 2), sønn av prost Henrik Chr. Borchgrevink (1811–91) og Mette Margrethe Døderlein (1814–97).

Johanne Christiane Borchgrevink var en norsk lærer med bakgrunn som skolebestyrer i Hamar og Sarpsborg som reiste ut som misjonær til Madagaskar i 1870. Hun er kjent fordi hun startet «Pigeasylet» i 1872 og for sin innsats for at kvinner skulle få utdanning. Asylet ble drevet under hennes ledelse frem til hun reiste hjem til Norge i 1912. Det fikk betydning for kristne madagassiske kvinner og som modell for kvinner innen misjonsorganisasjoner i Norge.

Misjonærparet

Da Johanne Christiane Borchgrevink kom til Madagaskar, giftet hun seg med misjonæren Christian Døderlein Borchgrevink. Han var utdannet både som teolog og som lege. Ekteparet spilte en avgjørende rolle for oppbygging av norsk misjon på Madagaskar. De var misjonærer i hovedstaden Antananarivo og hadde tett kontakt både med engelsk misjon og med myndighetene. Frankrike og Storbritannia var rivaliserende stormakter og misjonærene fra Norge ble oppfattet som nøytrale i stormaktsrivaliseringen.

Pigeasylet

Asylet var en skole med opptil 90 unge som fokuserte på kulturell og religiøs endring. Pikene på asylet ble utdannet til å bli hustruer for menn utdannet ved misjonens skoler, blant annet til de madagassiske prestekandidatene. Strategien var at «Kvinner skaper hjemmene, og hjemmene skaper nasjonen». Asylet var populært blant lokalbefolkningen og utdannet kvinner som ledere i hjemmene.

Kvinnelig misjonsansvar og ambisjoner

Asylet og formidlingen av arbeidet der fikk stor betydning for støtteforeninger både i Norge og i emigrantmiljøene i USA. Rapporter fra Pigeasylet ble utgitt i misjonsbladene og i Missionslæsning for Kvindeforeninger. Etterspørselen etter stoff fikk Johanne til å skrive boken Fra Pigeasylet i Antananarivo som utkom i 1885. Den formidlet kraftfullt betydningen av at kvinner tok utdanning og kvinners rolle i familiene. Boken var den første som ble utgitt av en norsk kvinne som var misjonær.

I 1883–1884 besøkte hun USA og inspirerte til at det ble startet kvinneforeninger blant norske emigranter. Arbeidet førte også til at det ble startet barnemisjonsforeninger.

En ny kvinnerolle

Johanne Christiane Borchgrevink ble en viktig lederskikkelse og inspirator for kvinner. Hun fikk betydning ved at hun viste at kvinner kunne ta lederverv, faglige oppgaver, utdanning og initiere viktige sosiale og pedagogiske tiltak. Hun var en av de første gifte kvinner som realiserte et misjonærkall, og hennes arbeid overskred de tradisjonelle kjønnsrollemønster i kirke og samfunn både i Norge, i norske emigrantmiljøer og på Madagaskar

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Arkiver

  • VID Misjonshøgskolen i Stavanger NMS-arkiv, Misjonshøgskolen i Stavanger: Katalog nr. 6: Mikrofilmet materiale FLM/NMS Madagaskar: Kopibøker 1869-1911, Borchgrevinks brev til forskjellige, Boks 1 A, 1B og 2 A, film nr. 5–7
  • Erindringer. Fra vekkelsen i 1850–60 årene og fra pionertiden på Madagaskar, maskinskrevet av Erling Danbolt fra originalmanuskript i Danbolts private arkivsamling, udatert.

Litteratur

  • Birkeli, F. (1943). Det Norske Misjonsselskaps historie i hundre år, Bind 4. Stavanger: Det Norske Misjonsselskap
  • Borchgrevink, Christian (1916). Erindringer fra de første Femti-Aar af Det Norske Missionsselskabs Arbeide paa Madagaskar. Stavanger: Det Norske Misssionsselskab
  • Borchgrevink, Johanne Christiane (1885). Fra Pigeasylet i Antananarivo. Kristiania: Det Norske Missionsselskab
  • Borchgrevink, Johanne Christiane (1884–). Artikler i Missionslæsing for Kvindeforeninger
  • Borchgrevink, Johanne Christiane (1872–). Artikler i Norsk Misjonstidende
  • Danbolt, E. (1948). Det Norske Misjonsselskaps misjonærer 1842–1948. Stavanger: Det Norske Misjonsselskap
  • Nome, J. (1943). Det Norske Misjonsselskaps historie i hundre år, Bind 2. Stavanger: Det Norske Misjonsselskap
  • Norsk Misjonstidende (1924). Minneord over Johanne Christiane Borchgrevink, Norsk Misjonstidende, side 213-216
  • Predelli, L. N. (1998). Contested Patriarchy and Missionary Feminism: The Norwegian Missionary Society in Ninteenth Century Norway and Madagascar. Disssertation. Los Angeles: University of Southern California
  • Skeie, Karina (2005). Pioneering Female Autonomy? Johanne Borchgrevink’s Girls' School in late-19th Century Madagascar. Journal: Social Sciences and Missions, 16, July 2005, side 11-41

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg